6 anbefalinger til dokumentarer om sundhed på CPH:DOX

Den danske dokumentarfilmfestival CPH:DOX åbner 15. marts med godt 200 film, hvoraf flere om kroppens sundhed og sygdomme har verdenspremiere på festivalen, mens andre er nye og allerede prisbelønnede dokumentarer.

Dokumentarserie om køns-operation pirker godt og grundigt til fordomme om køn

DOKUMENTAR: Mere Milo viser Helle Thorning-Schmidts yngste barn Milo Kinnochs transition og kamp for også fysisk at blive mand. Det er en særdeles simpelt produceret dokumentarserie i seks afsnit, som vises på Feminas hjemmeside. Ikke desto mindre tyder serien til at blive en fin lille og meget fordomsnedbrydende serie, som man kun kan undre sig over ikke produceres af en af de store TV-stationer.

Ny flot produceret Hollywood-dokumentar om antibiotikaresistens

STREAMING: Vi er allerede i den post-antibiotiske periode, for landbrugets massive forbrug af antibiotika betyder, at det snart vil være slut med sundhedsvæsnernes moderne medicin, og millioner af mennesker vil igen begynde at dø hvert år af helt banale sygdomme på hospitalerne på grund af resistens. Det fremgår det af en ny, flot produceret og skræmmende dokumentar The End of Medicine.

TV-dokumentar om altid sultne Lukas er feel-good TV, men alligevel stærk kost

DOKUMENTAR: Teenageren Lucas har hele sit liv kæmpet med en genfejl, der gør, at han lider af kronisk, voldsom sult. Men en ny eksperimentel medicin synes nu at give Lucas et helt nyt liv, hvor han ikke mere skal overvåges 24/7 for ikke at spise, viser rørende TV-dokumentarprogram fra TV-Midt-vest.

Ambitiøs dokumentar hylder personalets indsats under covid-19 pandemien inden vaccinerne

DOKUMENTAR: Pandemiens første år var vild og voldsom. Personaler arbejdede i døgndrift for at redde liv, og alligevel knækkede mange landes hospitalssystemer, og patienter og sundhedsprofessionelle døde i hidtil uset omfang. En fremragende, britisk film dokumenterer, hvor slemt det var inde bag hospitalernes mure.

Miniserie om aktiv dødshjælp er et stærkt og vigtigt debatindlæg

DOKUMENTAR: Debatten om aktiv dødshjælp fortsætter og fortsætter. Et stort flertal af danskerne er for, men politikere har hidtil sagt nej. DR’s nye, dybt bevægende serie ´På tirsdag skal jeg dø´, der bør ses med Kleenex, gør ikke det kompromisløse nej nemmere.

TV-dokumentar sætter fremragende fokus på ubønhørlig og barsk sygdom

DOKUMENTAR: Lægevidenskaben har endnu ikke fundet frem til, hvad frontotemporal demens skyldes, men når man har ser DR’s nye hjerteknugende dokumentar om den ramte yngre direktør Sten Haunstrup, forstår man, hvor ubønhørlig og barsk en sygdom det er.

Veldrejet Netflix-dokumentar viser, hvorfor det tog 16 år at stoppe sygeplejerske og seriemorder

DOKUMENTAR: Netflix’ nye dokumentar Capturing the Killer Nurse, er en foruroligende fremstilling af, hvor nemt det var for den amerikanske intensivsygeplejerske Charlie Cullen at blive med at myrde sine patienter, selv om han var blevet opdaget flere gange under sin 16-år lange karriere. Han menes at have slået op mod 400 mennesker ihjel.

Dokumentarer om autistiske børn viser oprørende svagheder i det kommunale sundhedsvæsen

DOKUMENTAR: Ved hjælp af blandt andet private optagelser viser to nye TV-dokumentarprogrammer, hvordan fire autistiske børn og deres familier pines og plages, når kommuner enten insisterer på de billigste løsninger i stedet for de rigtige - eller bare sylter forældrene i årevis, når det gælder børnenes  muligheder for at gå i skole.

DR-dokumentar om ALS som en mulig kemikalieskade er hverken fugl eller fisk

DOKUMENTAR: Skyldes en ophobning af sygdommen ALS i Grindsted forurening fra Grindstedværket som hævdet af DR’s sympatiske kværulant Ketty Hjøllund? Eller er der ikke noget at komme efter, sådan som Region Syddanmark har hævdet i årevis? Desværre gør dokumentaren ikke os seere klogere eller hjælper os nærmere til sandheden.

Dokumentar om Knud Romer giver barskt indblik i, hvordan det er at blive blind

DOKUMENTAR: DR dokumentar har gennem to år fulgt forfatteren og samfundsdebattøren Knud Romers første kaotiske år som blind af uhelbredelig grøn stær. Et nådesløst, stærkt og barskt indblik i, hvordan det er at blive blind. Han måtte sælge bil og sommerhus og samtidig flyttede hans kone med parrets to mindreårige døtre.