Skip to main content

Gilberts kræftforløb skal blive redskab for fagfolk i omgang med syge børn

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

Dokumentar om berømt ALS-patient er et smukt, stærkt og kontroversielt bidrag til debatten om dødshjælp

DOKUMENTAR: Den prisbelønnede svenske pianist og komponist Stefan Nilsson afsluttede sidste år sit liv kun tre måneder efter, at han havde modtaget den frygtede diagnose, ALS. Den nye dokumentar ´Min død er min´, udsendt af svenske SVT følger musikerens sidste tid og ønsker om selv at bestemme over sin død, taler lige ind i hjertekulen – og ind i den danske debat om retten til assisteret selvmord og aktiv dødshjælp.

Udfordrer det normale: Filmfestivalen CPH:DOX fejrer kropslig mangfoldighed

DOKUMENTAR: Under overskriften BODY POLITICS har den årlige dokumentarfilmsfestival CPH:DOX særligt fokus på kroppen som kampplads. Programchefen fortæller om vores kropsforståelse, der er midt i et paradigmeskift, og hvorfor det er vigtigt at bearbejde kunstnerisk.

Hvorfor blev en af landets førende AIDS-forskere skovmunk?

FILM: Dokumentarfilmen 'Munken' skildrer lægen Jan Erik Hansens rejse fra AIDS-forsker på Hvidovre Hospital og Danmarks Tekniske Universitet til et liv som eneboer og buddhistisk guru med egen YouTube-kanal i Sri Lanka. Filmen er både lidt langtrukken, men også nærmest genial.

Fin og bevægende dokumentar viser konsekvenserne af at blive groomet som barn

DOKUMENTAR: Hvordan bevises mulige anklager for seksuelle overgreb efter pædofiles grooming af børn, der som oftest er sket på tomandshånd og derfor nemt bliver ord mod ord? Det spørger dokumentar fra TV2-øst, der mestrer kunsten ikke at dømme i konkret sag om 12-årigt offer for grooming.

Dokumentar giver væsentligt indblik i kvinders kamp mod abortafslag i Danmark

DOKUMENTAR: Fire kvinder er gravide, men må ikke selv afgøre, om de kan få en abort. I stedet skal et særligt abortsamråd beslutte, om de skal føde et barn. En TV2-dokumentar om kvinderne, ´Tvunget til at føde´, er ikke kun hyper aktuelt, men også et absolut seværdigt, informativt og fordomsnedbrydende program.

Netflix-dokumentar fortaber sig i jagt på sensation og skandale

DOKUMENTAR: Påstandene i  Netflix´ nye dokumentarfilm ´Take care of Maya´om, at et børnehospital i 2016 uretmæssigt beskyldte den dengang 10-årige Maya Kowalskis mor for medicinsk børnemishandling, bliver i disse uger testet under en spektakulær retssag, hvor familien kræver 200 millioner dollars.

6 anbefalinger til dokumentarer om sundhed på CPH:DOX

Den danske dokumentarfilmfestival CPH:DOX åbner 15. marts med godt 200 film, hvoraf flere om kroppens sundhed og sygdomme har verdenspremiere på festivalen, mens andre er nye og allerede prisbelønnede dokumentarer.

Dokumentarserie om køns-operation pirker godt og grundigt til fordomme om køn

DOKUMENTAR: Mere Milo viser Helle Thorning-Schmidts yngste barn Milo Kinnochs transition og kamp for også fysisk at blive mand. Det er en særdeles simpelt produceret dokumentarserie i seks afsnit, som vises på Feminas hjemmeside. Ikke desto mindre tyder serien til at blive en fin lille og meget fordomsnedbrydende serie, som man kun kan undre sig over ikke produceres af en af de store TV-stationer.

TV-dokumentar om altid sultne Lukas er feel-good TV, men alligevel stærk kost

DOKUMENTAR: Teenageren Lucas har hele sit liv kæmpet med en genfejl, der gør, at han lider af kronisk, voldsom sult. Men en ny eksperimentel medicin synes nu at give Lucas et helt nyt liv, hvor han ikke mere skal overvåges 24/7 for ikke at spise, viser rørende TV-dokumentarprogram fra TV-Midt-vest.