Hvorfor blev en af landets førende AIDS-forskere skovmunk?
Skrevet af Gurli Marie Kløvedal den .
FILM: Dokumentarfilmen 'Munken' skildrer lægen Jan Erik Hansens rejse fra AIDS-forsker på Hvidovre Hospital og Danmarks Tekniske Universitet til et liv som eneboer og buddhistisk guru med egen YouTube-kanal i Sri Lanka. Filmen er både lidt langtrukken, men også nærmest genial.
Fin og bevægende dokumentar viser konsekvenserne af at blive groomet som barn
Skrevet af Maria Cuculiza den .
DOKUMENTAR: Hvordan bevises mulige anklager for seksuelle overgreb efter pædofiles grooming af børn, der som oftest er sket på tomandshånd og derfor nemt bliver ord mod ord? Det spørger dokumentar fra TV2-øst, der mestrer kunsten ikke at dømme i konkret sag om 12-årigt offer for grooming.
Dokumentar giver væsentligt indblik i kvinders kamp mod abortafslag i Danmark
Skrevet af Maria Cuculiza den .
DOKUMENTAR: Fire kvinder er gravide, men må ikke selv afgøre, om de kan få en abort. I stedet skal et særligt abortsamråd beslutte, om de skal føde et barn. En TV2-dokumentar om kvinderne, ´Tvunget til at føde´, er ikke kun hyper aktuelt, men også et absolut seværdigt, informativt og fordomsnedbrydende program.
Netflix-dokumentar fortaber sig i jagt på sensation og skandale
Skrevet af Maria Cuculiza den .
DOKUMENTAR: Påstandene i Netflix´ nye dokumentarfilm ´Take care of Maya´om, at et børnehospital i 2016 uretmæssigt beskyldte den dengang 10-årige Maya Kowalskis mor for medicinsk børnemishandling, bliver i disse uger testet under en spektakulær retssag, hvor familien kræver 200 millioner dollars.
Svend Aukens enke står bag stærk dokumentar om stedet, han tilbragte sine sidste dage
Skrevet af Maria Cuculiza den .
DOKUMENTAR: For 12 år siden mistede Anne Wivel sin mand, politikeren Svend Auken. Nu besøger hun i afdæmpet, men stærk dokumentarfilm igen personalet på Bispebjerg hospital og den hospicestue, hvor hun og hendes mand tilbragte de sidste 12 dage af hans liv.
6 anbefalinger til dokumentarer om sundhed på CPH:DOX
Skrevet af Maria Cuculiza den .
Den danske dokumentarfilmfestival CPH:DOX åbner 15. marts med godt 200 film, hvoraf flere om kroppens sundhed og sygdomme har verdenspremiere på festivalen, mens andre er nye og allerede prisbelønnede dokumentarer.
Dokumentarserie om køns-operation pirker godt og grundigt til fordomme om køn
Skrevet af Maria Cuculiza den .
DOKUMENTAR: Mere Milo viser Helle Thorning-Schmidts yngste barn Milo Kinnochs transition og kamp for også fysisk at blive mand. Det er en særdeles simpelt produceret dokumentarserie i seks afsnit, som vises på Feminas hjemmeside. Ikke desto mindre tyder serien til at blive en fin lille og meget fordomsnedbrydende serie, som man kun kan undre sig over ikke produceres af en af de store TV-stationer.
TV-dokumentar om altid sultne Lukas er feel-good TV, men alligevel stærk kost
Skrevet af Maria Cuculiza den .
DOKUMENTAR: Teenageren Lucas har hele sit liv kæmpet med en genfejl, der gør, at han lider af kronisk, voldsom sult. Men en ny eksperimentel medicin synes nu at give Lucas et helt nyt liv, hvor han ikke mere skal overvåges 24/7 for ikke at spise, viser rørende TV-dokumentarprogram fra TV-Midt-vest.
DR har lavet stærk dokumentar om aktiv dødshjælp – men svigtede bagefter
Skrevet af Maria Cuculiza den .
KULTURKOMMENTAR: Kritikere af aktiv dødshjælp er redigeret ud af DR’s nye mini-TV-serie ´På tirsdag skal jeg dø´. Det har fået hård – og ufortjent – kritik, mener Maria Cuculiza. Hun mener, at DR´s svigt er et helt andet sted.
Miniserie om aktiv dødshjælp er et stærkt og vigtigt debatindlæg
Skrevet af Maria Cuculiza den .
DOKUMENTAR: Debatten om aktiv dødshjælp fortsætter og fortsætter. Et stort flertal af danskerne er for, men politikere har hidtil sagt nej. DR’s nye, dybt bevægende serie ´På tirsdag skal jeg dø´, der bør ses med Kleenex, gør ikke det kompromisløse nej nemmere.
Veldrejet Netflix-dokumentar viser, hvorfor det tog 16 år at stoppe sygeplejerske og seriemorder
Skrevet af Maria Cuculiza den .
DOKUMENTAR: Netflix’ nye dokumentar Capturing the Killer Nurse, er en foruroligende fremstilling af, hvor nemt det var for den amerikanske intensivsygeplejerske Charlie Cullen at blive med at myrde sine patienter, selv om han var blevet opdaget flere gange under sin 16-år lange karriere. Han menes at have slået op mod 400 mennesker ihjel.
DR-dokumentar om ALS som en mulig kemikalieskade er hverken fugl eller fisk
Skrevet af Maria Cuculiza den .
DOKUMENTAR: Skyldes en ophobning af sygdommen ALS i Grindsted forurening fra Grindstedværket som hævdet af DR’s sympatiske kværulant Ketty Hjøllund? Eller er der ikke noget at komme efter, sådan som Region Syddanmark har hævdet i årevis? Desværre gør dokumentaren ikke os seere klogere eller hjælper os nærmere til sandheden.
Flere artikler ...
- Ny flot produceret Hollywood-dokumentar om antibiotikaresistens
- Ambitiøs dokumentar hylder personalets indsats under covid-19 pandemien inden vaccinerne
- Stærk dokumentar om seks-årig drengs rejse mod blindhed er en fint slebet lille perle
- TV-dokumentar sætter fremragende fokus på ubønhørlig og barsk sygdom