Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Oprettet den .

Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Oprettet den .

Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.

 • Oprettet den .

Leksikon over lægemiddelplanternes historie er hyggelig og gammeldags

BØGER: En ny bog er et komplet fotokatalog over alle planter i dansk lægemiddelhistorie. Der står ikke noget om planternes medicinske anvendelse, men man får et spændende overblik over planter, der er røget helt ud som officielt anerkendt som anvendelige til lægemidler, mens andre er kommet tilbage.

 • Oprettet den .

Psykiatriroman er et velskrevet mareridt

BØGER: Ualmindeligt velskrevet roman er et gravskrift over en dysfunktionel psykiatri, hvor alt liv og medfølelse er suget ud af bygningerne og de ansatte. Læge og hjerneforsker står bag romanen ’Intethvid’, der får en varm anbefaling - men som ikke er for sarte sjæle.

 • Oprettet den .

Moderne vaccinemodstanderes forklaringer hviler på 250 år gamle argumenter

BØGER: Det er forkert at tro, at vaccinemodstandere kun er uvidende sølvpapirshatte, som bare mangler noget bedre information, for der er mange andre sociale, kulturelle og politiske mekanismer i spil end blot modstand mod vaccination som sådan. Det fastslår ny, spændende og perspektivrig bog om vaccinemodstanderes historie fra de første koppevacciner til coronavaccinerne i dag.

 • Oprettet den .

Børnenes TV-læge har skrevet ambitiøs bog om kroppen til børn

BØGER: Børnenes TV-læge fra DR Ramasjang, Sandra Meinich Juhl, er vild med den menneskelige krop og formidling af sundhedsvidenskab til børn. To passioner, som det er lykkedes hende at omsætte til en omend noget krævende, så alligevel imponerende velinformerende bog til børn, som herefter vil forstå mere om kroppens måder at fungere på end de fleste.

 • Oprettet den .

Jens Juul Holst har skrevet beskeden erindringsbog om den svære vej til Wegovy og Ozempic

BØGER: Professor Jens Juul Holst fortæller i ny velfortalt og vigtig bog om, hvordan han og hans team opdagede GLP-1’s rolle i regulering af blodsukkeret i 1980’erne, og hvordan han og andre forskere siden har arbejdet intenst på at omsætte opdagelsen til lægemidlerne Ozempic og Wegovy.

 • Oprettet den .

Ualmindeligt velskrevet erindringsbog om at pleje sine syge, gamle forældre

BØGER: En erindringsbog skrevet af en anonym forfatter går helt tæt på rollen som pårørende i et udpint sundhedsvæsen. Bogen er en ualmindelig velskrevet, meget faktuel, rørende og indtagende frontberetning om en søns fuldstændigt opslidende, men i sidste ende også berigende kamp for at give sine forældre en nogenlunde rimelig og værdig sidste tid.

 • Oprettet den .

Mere end 50 år gammel bog kan stadig vise vej for pleje af døende

BØGER: Selv om teknologiske fremskridt, avancerede plejeteknologier, telemedicin, robotter og kunstig intelligens må forventes at få stor betydning for, hvordan sundhedsvæsenet håndterer livets afsluttende faser, er der alligevel god mening i at genudgive Elisabeth Kübler-Ross’ mere end et halvt århundrede gamle lavpraktiske bog ´Døden og den døende´.

 • Oprettet den .

Bag om bogen: Forfatter var nødt til at skrive om plejesektorens rædsler

BØGER: ”Et menneskes sidste tid før døden er en verden fuld af gru og poesi, som vi er nødt til at tale mere om,” siger forfatter og dramatiker Astrid Saalbach, der i romanen Lindely følger en ældre patriarks sidste tid på plejehjemmet.

 • Oprettet den .

Professors refleksioner over sit liv og kunsten at ældes og dø er rørende

BØGER: Hvis man skal holde alderdommens svøbe ud, må man holde af, mener den i dag stadigvæk erhvervsaktive professor emeritus i litteratur, 86-årige Thomas Bredsdorff i sin nye bog, ´Lykkeligt nær. En oldings optegnelser´, som er et litterært, men også ganske hverdagspraktisk lærestykke i livsudfoldelse i overgangen mellem at være gammel og en olding.

 • Oprettet den .

Pårørende til børn og unge med psykiske problemer har nu fået BOGEN, der kan hjælpe

BØGER: Flere og flere børn og unge kæmper med svære psykiske problemer som følge af blandt andet angst, depression, autisme og spiseforstyrrelser. Men forældrene får sjældent hjælp. Ny bog guider på fremragende vis til, hvordan man kan få bedre styr på dagligdagen, så man kan støtte det syge barn og samtidigt passe på sig selv, hele familien og sit arbejdsliv.

 • Oprettet den .

Glimrende børnebog åbner for samtaler om døden med de mindste

BØGER: Hvordan taler man om døden? er en velkommen håndsrækning til børn og voksne, der gerne vil tale sammen om døden, hvad enten anledningen er nysgerrig interesse eller den mere triste, at døden er rykket tæt på.

 • Oprettet den .

Ny bog giver god og nem instruktion til faste

BØGER: Selv om de fleste af os er opdraget med, at tre hovedmåltider om dagen plus det løse er den normale måde at spise på, så kan periodisk faste uden morgenmad give mærkbare og synlige sundhedsgevinster hos de fleste, fastslår læge Jerk W. Langer i sin nye, trendy, men også velskrevne og ikke-fanatiske bog om at faste uden at sulte.

 • Oprettet den .

Ny bog om medicinsk brug af psykedelika skiller skidt fra kanel

BØGER: Psykedeliske stoffer oplever en renæssance og anvendes i stigende grad terapeutisk til forskellige psykiatriske lidelser. Samtidig ser vi en stigning i brugen af stoffer som MDMA, psilocybin, ketamin og cannabis. En ny dansk antologi giver en grundig, indsigtsfuld og nuanceret gennemgang af feltet i et forsøg på at skille skidt fra kanel.

 • Oprettet den .

Her er årets 5 mest interessante bøger om sundhed

BØGER: Kulturskribent Maria Cuculiza har her valgt nogle af de mest interessante bøger på sundhedsområdet i året 2023.

 • Oprettet den .