Brasilianske Estela Lapponi med descrAcTION, video stillbillede.
Ny gruppeudstilling sætter den funktionsnedsatte krop i fokus
UDSTILLING: Nikolaj Kunsthal i København huser fra slutningen af august en række værker af internationale og lokale billedkunstnere, som forholder sig til deres egen krops begrænsninger. De bidragende kunstnere har alle funtionsnedsættelser, én har eksempelvis dværgvækst, en anden er lam fra skuldrene og ned.
Gruppeudstillingen hedder ’I’m Sorry, This Space Is Reserved’ og vil skabe visuelle fortællinger om kroppe med funktionsvariationer.
Flere af kunstnerne i udstillingen arbejder konkret ud fra egen vidnesbyrd og med kroppen i centrum. Eksempelvis arbejder irske Corban Walker, som har dværgvækst, med installationer, der tager udgangspunkt i egen kropshøjde. Amerikanske Robert Andy Coombs er lam fra skuldrene og ned efter et trampolinspring som 19-årig. Han beskriver verden oplevet fra en krop i kørestol i selvportrætter fra den amerikanske homoseksuelle ungdomskultur. Danske Maiken Bent arbejder med en ny serie af skulpturer, der baserer sig på kasserede hjælpemidler til den funktionsnedsatte krop, enten medfødt eller som en del af aldringsprocessen.
Belyser fælles menneskelighed
Kristina Steinbock har kurateret udstillingen og er selv kunstner. Blindhed og den marginaliserede identitet har været omdrejningspunktet for hendes egen kunstneriske praksis de seneste 10 år, fremgår det af hendes hjemmeside.
Værkerne er nøje udvalgt ud fra kunstnere, som lever og arbejder ud fra egne funktionsvariationer, samt de kunstnere, som gennem deres praksis er optaget af en ikke-normativ identitet, forklarer hun.
”Alle kroppe er skrøbelige, bliver syge, har brug for omsorg og bliver med tiden funktionsnedsat. Værkerne har alle noget på hjerte og giver indblik i noget intimt eller smerteligt fra en ukendt krop. Samtidig belyser de, hvad det vil sige at være i live sammen,” siger hun.
Helene Nyborg er kunstnerisk leder i Nikolaj Kunsthal. Hun supplerer:
”Vi vil med udstillingen gerne bidrage til at nuancere historier om kroppens muligheder og nedbryde fordomme og barrierer. Ved at tro på kunsten som katalysator og sanselig sparringspartner ønsker vi med ’I’m Sorry, This Space Is Reserved’ at bidrage til en samtale, som bygger bro mellem forskellige kropsopfattelser og deres væren i verden".
Udstillingen ’I'm Sorry, This Space Is Reserved’ tæller bidrag fra Corban Walker fra Irland, Emilie L. Gossiaux fra USA, Estela Lapponi fra Brasilien, Jesse Darling fra Storbritannien, Joseph Grigely fra USA, Kristina Steinbock fra Danmark, Luna Scales fra Danmark, Maiken Bent fra Danmark, Maria Koshenkova fra Rusland/Danmark og Robert Andy Coombs fra USA.
Gruppeudstillingen en kan opleves i Nikolaj Kunsthals Nedre Galleri og Mellemtrinnet fra 30. august, 2024 til 19. januar 2025. Udstillingen er realiseret med støtte fra Københavns Kommune, Statens Kunstfond, Ny Carlsbergfondet, 15. Juni Fonden, Bevica Fonden og Augustinus Fonden.