Fortid og nutid i dialog: Ærtebjerg og Ovartaci udforsker flydende identitet
UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.
Efteråret begynder med en spændende udstilling i Nikolaj Kunsthal, hvor Katrine Ærtebjerg har en soloudstilling, der allerede med sin titel ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, varmer godt op under debatten om flydende identitet. Og hvis nogen gik og troede, at det er et nyt tema, så får man hurtigt aflivet den opfattelse. For Ærtebjerg får selskab af den afdøde kunstner Ovartaci. En række af hans værker er installeret ved siden af Ærtebjerg.
For dem der ikke kender Ovartaci, så hed han oprindeligt Louis Marcussen og blev født i 1894. Han var en meget sammensat person, der var uddannet som malersvend i Ebeltoft og arbejdede som håndværksmaler, indtil han 1923 emigrerede til Argentina. Her levede han i en periode blandt indianere i junglen, og der er en teori om, at han måske har eksperimenteret med rusmidler, hvilket måske har lagt kimen til de psykoser, som fulgte ham resten af livet. For tilbage i Danmark tilbragte han det meste af sit liv på Psykiatrisk Hospital i Risskov, indtil han døde i 1985. Gennem alle år skabte han kunstværker, præget af visioner og syner.
Louis Marcussen havde to kunstnernavne, nemlig Ovartaci – efter inspiration fra argentinske indianeres ord for tosse – og Overtossen.
Ovartaci befandt sig godt på psykiatrisk hospital og fik gennem årene frihed til at udfolde sig som kunstner. Cobra-kunstnerne Asger Jorn og Jean Dubuffet var blandt dem, der anerkendte Ovartacis kunst. Ovartaci deltog også i udstillingen "Outsidere" på Louisianna i 1979 med skulpturer og billeder.
Kønsskifteoperation
I 2022 blev han udstillet på Venedig Biennalen, hvor han modtog stor anerkendelse af blandt andet daværende kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, der var med til Biennalens åbning. Hun kaldte Ovartaci for ’meget nutidig og samtidig pegende ind i fremtiden med dennes tanker om flydende identitet og køn’.
For Ovartaci levede netop i dette spændingsfelt. Da han var 63 år i 1957, fik han en fuld kønsskifteoperation med dannelse af en vagina. Han klædte sig som en kvinde, havde langt pagehår og ville tiltales som frøken. Han ville også overføres til sygehusets kvindeafdeling.
Men efter 15 år begyndte han at tage afstand fra den kvindelige identitet og ville tiltales som mand igen, hvilket han var, indtil han døde i 1985 i en alder af 91 år på sygeafdelingen på det psykiatriske hospital i Risskov.
Hans liv og kunst taler direkte ind tidens debat om flydende kønsidentitet, og Kathrine Ærtebjerg og Ovartaci har mange elementer til fælles, hvad angår flydende grænser mellem køn, krop og det normative, hvilket fremhæves i udstillingen.
Nikolaj Kunsthal skriver om udstillingen: ’For både Ærtebjerg og Ovartaci gælder det, at fantasien er et redskab til glæde, kreativitet og frisættelse, men fantasien afspejler også psykologiske, mørke og angstfulde sider af det komplekse menneskelige sind. De arbejder begge med det eksistentielle, spiritualitet, køn, identitet, seksualitet og transformation som en helt central præmis i deres virke – og måde at forstå verden på. Både Ærtebjerg og Ovartaci arbejder med at ophæve grænserne mellem indre og ydre verdener.’
Kathrine Ærtebjergs udstilling En sky er en pige er en dreng er en kat kan opleves i Nikolaj Kunsthals Øvre Galleri fra 30. august 2024 til 19. januar 2025