Fotoudstilling viser livet som ung og syg
UDSTILLING: Forhallen på Rigshospitalet lægger i disse dage vægge til en række billeder af unge i forskellige situationer; En ung, der går på line højt oppe i en trætop, en gruppe unge, der står tæt sammen med armene om hinandens skuldre, og unge, der er i gang med kreative aktiviteter og samvær.
Billederne rummer essensen af det, de kronisk og alvorligt syge unge deltagere har oplevet gennem gruppeforløbet LIFE, der er et gruppeforløb for kronisk og alvorligt syge unge på Rigshospitalet.
LIFE står for Læring, Involvering, Fællesskab og Empowerment. I gruppeforløbet LIFE kan unge med kronisk eller alvorlig sygdom øve sig på at takle udfordringer i livet sammen med andre unge. Gennem gruppesamtaler, fælles aktiviteter, øvelser og deling af erfaringer arbejder de unge med at styrke selvværd og (gen)opbygge ungdomsidentitet og modstandskraft i et støttende, fortroligt og inkluderende fællesskab.
Udstillingen nær opgang 3 vidner om, hvor svært det er at være ung og syg, og hvor meget det betyder at mødes med ligesindede og blive en del af et fællesskab med jævnaldrende. Ikke mindst, når man er ung og i midten af identitetsdannelsen og udviklingen fra barn til voksen. I en tid, hvor man på en og samme tid skal forholde sig til både, hvad livets almindelige opgaver, og de opgaver der er i forbindelse med sygdom, behandling og hospitalet.
Fem års jubilæum
Gruppeforløbet LIFE er et tiltag, som igennem frem år har udviklet sig i et samarbejde mellem de unge deltagere og Ungdomsmedicinsk Enhed – tidligere kendt som Ungdomsmedicinsk Videnscenter.
Udstillingen er lavet i anledning af, at LIFE-projektet i år kan fejre sin fem års fødselsdag. Den kan ses og opleves i forhallen på Rigshospitalet de næste mange måneder. Det er de unge selv, der har udvalgt billederne til udstillingen via en online workshop, og det er de unge selv, der har udformet billedteksterne.
Teksterne beskriver meget sigende, hvad de unge har fået ud af LIFE gruppeforløbet:
-
”Det er rart at overskride grænser med andre, så man står sammen”"
-
”Vi er alle sammen vindere på det her hold”
-
”Højder kan for mange være en udfordring. Men når man som ung bliver ramt af en sygdom, så lærer man, at grænserne skal rykkes og at man kommer endnu stærkere ud på den anden side. Især med hjælp fra andre, der har det ligesom dig”
-
”Unge med sygdomme har en del i deres liv, som ingen andre kender til. De har oplevelser, som andre aldrig har prøvet. Når vi sidder sammen, så kan vi forstå hinanden og det betyder meget, at vi alle har noget til fælles. Vores unikke del som vi ikke behøver holde skjult. Vores sygdom”
-
”Os i LIFE kan uddanne os til ‘wingmen’. Når man bliver wingman, har man den funktion at hjælpe og være mentor for andre i LIFE gruppen. Det er fantastisk at være med til at hjælpe andre, når man selv ved, hvor meget godt den hjælp giver"
-
”Nu kender jeg endelig nogen, som virkelig kan forstå hele mig”
-
”Det bedste ved LIFE er de mennesker, man møder og de relationer man danner. Vi har alle en fælles forståelse for hinandens problemer, da vi alle ved, hvordan det er at være ung og syg. Derfor er der blevet skabt mange unikke venskaber for livet"
-
”Efter en dag på LIFE camp med mange aktiviteter og indtryk slutter vi af med fælles råhygge”
-
”Jeg har lært, at sygdom ikke definerer mig”
-
”En sentimental afslutningsmiddag på camp i efteråret 2016, hvor vi holdt taler for hinanden. Det blev ikke en afslutning men starten på vores videre rejse ind i LIFE. Mit livs bedste rejse”
-
”Jeg har snakket om nogle ting, de andre også har kunnet genkende. Det samme den anden vej rundt. Jeg ved, der er andre, der bøvler med de samme ting som mig”
-
”Jeg har ændret min tankegang og jeg føler mig ikke alene med min sygdom længere”
-
”Jeg kan godt ting, jeg ikke lige regner med, at jeg kan. Jeg skal bare lige have et lille skub – jeg er lidt for hurtig til at sige: ”det kan jeg ikke’’
-
”Bag os er der minder for livet, som har skabt ukuelige venskaber mellem individer, der har manglet det meste”
-
”Jeg har åbnet mig mere og er ikke lige så genert som før, har åbnet op for en side af mig selv, som jeg ikke troede, jeg havde. Jeg er blevet mere selvsikker – meget lidt, men mere”
Online fællesskab virker også
Billederne understreger med al tydelighed, ikke mindst i en COVID-19 tid, hvor vigtigt det nære fællesskab er. Ikke mindst for de unge, der skal tackle ekstraordinære udfordringer i deres ungdomsliv. Det fortæller Pernille Hertz fra Ungdomsmedicinsk Enhed og facilitator for LIFE.:
- Vores sidste gruppeforløb blev udfordret af Covid-19 og på trods af en del teknologiske udfordringer gennemførte vi hele forløbet online. De unge var glade for forløbet, og det lykkedes på trods af omstændighederne at skabe tætte relationer og at gennemføre vigtige og rørende øvelser.
- Vi er nu klar til at starte et nyt hold op, lige så snart retningslinjerne tillader det, og indtil da har alle tidligere LIFE-deltagere mulighed for at mødes online én gang om måneden til øvelser, snakke, diskussioner og erfaringsudveksling, fortæller Pernille Hertz.
Gruppeforløbet LIFE startede som et 3-årigt projekt i Ungdomsmedicinsk Videnscenter med støtte fra Egmont Fonden. Siden er det blevet et fast tilbud, der er tilrettelagt af Ungdomsmedicinsk Enhed under BørneUngeAfdelingen på Rigshospitalet.