Podcast-aktuel psykiater: Vi læger er sjove at gøre grin med, fordi vi har magt
PODCAST: Gennem comedy-foredrag sætter psykiater Andreas Hoff fingeren på lægestandens og sundhedsvæsenets ømme punkter. På det seneste har han meldt sig ind i debatten ved at udgive podcasten ’Mens du venter’, der henvender sig til alle, der venter på at få tid hos en psykiater, og som generelt er nysgerrige på psykiatrien og psykisk sygdom.
Andreas Hoff er psykiater, ph.d. i stress, angst og sygemeldinger, seniorforsker i Region Hovedstadens Psykiatri, har egen psykiatrisk speciallægepraksis – og så har han de seneste ti år optrådt med comedyshows, der tager temperaturen på sundhedssektoren og lægestanden.
Comedy-foredrag
Interessen for comedy går tilbage til gymnasietiden, men det var først efter lægestudiet, at en date fik Andreas Hoff op på comedyscenen med en mikrofon i hånden.
”Vi var ude sammen, og jeg var kommet til at sige, at jeg lavede lidt underholdning, studenterrevy og lægefagligt sidekick til en komiker, jeg kendte. Min date kendte flere standup-komikere, og hun sagde prompte, at hun kunne skaffe mig fem minutter på en open mic-scene. Så klappede fælden, og jeg var nødt til at sige ja,” fortæller Andreas Hoff med et grin.
Heldigvis gik det godt. Så godt, at han fik tilbudt en tid på scenen resten af ugen, og han mødte etablerede komikere som Thomas Hartmann og Sebastian Dorset.
”Det var en crazy kanonuge og efter at have optrådt et par år ved open mic-arrangementer, blev jeg bedt om at komme og optræde til et fagligt arrangement i retspsykiatrien,” fortæller Andreas Hoff.
Siden da har han primært optrådt til læge- og sygeplejefaglige arrangementer, hvor han holder det, han selv betegner som comedy-foredrag med titler som ’Tro (mindre) på dig selv’ og ’Læge uden grænser’.
”Skal jeg være ærlig, er der komikere, der er dygtigere end mig. Min styrke er, at jeg kan sige noget, der er internt og lægefagligt, men som samtidig er humoristisk,” siger Andreas Hoff.
Paradokserne står for skud
I komikken bearbejder Andreas Hoff, hvordan det er at være menneske, med alt hvad det involverer, og så samtidig have en rolle som læge. Han er meget bevidst om, hvem det er, der skal stå for skud i komikken.
”Jeg kunne aldrig drømme om at gøre grin med patienter. Jeg vil helst gøre grin med læger og mig selv, og vi læger er sjove at gøre grin med, fordi vi har magt,” Andreas Hoff.
Det, der interesserer ham, er især smertepunkterne, hvor idealisme møder realisme, som når penge møder sundhed.
”Vi læger har jo afgivet lægeløftet, og på den anden side tjener vi penge på sygdom – og vi tjener virkelig godt – og det er som om, det kommer bag på folk, at vi læger faktisk godt kan lide at tjene penge. Det paradoks kan jeg godt lide at fremhæve humoristisk.”
Et alsidigt menneske
I sit virke som psykiater for sindslidende er humoren dog en anden sag.
”Hvis man kan grine med sin patient, er det godt, men det er ikke et sted, hvor jeg bruger de sådan rent humortekniske ting, jeg har lært. Humor med patienten er en relationel ting, der afhænger af situationen. Det er noget med kemi,” siger Andreas Hoff.
Ud over at lave comedy-foredrag, når han har tid, er Andreas Hoff involveret i den årlige revy for psykiatere. På det seneste er han dog begyndt at overveje, om hans sidejob som standup-komiker kan påvirke hans autoritet som læge negativt.
”Jeg har altid haft det sådan, at man må lave, hvad man vil i sin fritid, for vi lever i et frit samfund, men jeg er lige nu i en fase, hvor jeg overvejer, om jeg skal blive ved med det. Det er et stort dilemma for mig,” siger Andreas Hoff.
En vigtig samfundsdebat
Årsagen til tvivlen er en voksende trang til at deltage i samfundsdebatten. Og kan man opfattes som seriøs debattør, hvis man også er komiker?
”Det, der holder mig vågen om natten, er den rolle, som mit fag og mit psykiatriske speciale har i samfundet. Lige nu fylder ADHD utrolig meget, og rigtig mange mennesker får en medicinsk løsning som ritalin i stedet for samtale, inklusion, diversitet, og jeg er ærlig talt meget bekymret for, hvad hele diskursen gør ved samfundet,” siger Andreas Hoff.
På det seneste har han meldt sig ind i debatten ved at udgive podcasten ’Mens du venter’, der henvender sig til alle, der venter på at få tid hos en psykiater, og som generelt er nysgerrige på psykiatrien og psykisk sygdom.
”Så det spørgsmål, jeg går og tumler med, er: Det kan godt være, jeg har ret til at lave comedy, men hvis det forstyrrer mit "kald", i forhold til at tale om psykisk sygdom og psykiatriens rolle, er det det så værd?”