Podcastserie lavet af to kræftsyge venner går lige i hjertekulen
PODCAST: Stinne Leth og Christian Holmsberg deler i en fælles podcastserie ud af deres oplevelser og de tanker, som de gør sig om at være yngre, uhelbredeligt syge kræftpatienter. En helt ny episode handler om, hvad man stiller op, når der ikke er flere behandlinger, efter at lægerne har sagt til Stine, at der ikke er mere, de kan gøre mod sygdommen.
OBS: Medicinske Tidsskrifter har fået oplyst, at Stinne Leth netop er død her i december.
Stinne Leth og Christian Holmsberg er begge i 30’erne, begge uhelbredeligt syge af tarmkræft i stadie fire, og begge savnede de jævnaldrende i samme situation, da de i 2018 mødes. Og derfor har de siden juni 2022 sammen lavet podcastserien ´Venner med kræft´, der indtil videre består af 29 episoder, som hver især er mellem godt en halv og en hel times varighed.
”Måske slutter det hele i morgen. Men lige nu lever vi og vil gerne hjælpe andre i samme situation,” lyder det i seriens første program, ´Den hvor vi bliver venner med kræft´, hvori Stinne Leth og Christian Holmsberg indvier lytterne i deres personlige rejser med uhelbredelig kræftsygdom efter hver især at have været igennem fire års barske behandlingsforløb, som betød, at de måtte tage afsked med deres respektive jobs og faglige identiteter. Og måske med livet.
Da folkeskolelærer Christian Holmsberg for knap seks år siden fik sin diagnose, havde han netop købt ny lejlighed, stiftet familie og var lige blevet far for første gang. Og da den nybagte 34-årige far samtidigt begyndte at få ondt i maven, mente han, at det måtte være noget helt uskyldigt og slog det lidt hen, men besluttede alligevel at gå til lægen.
I nogenlunde samme periode var den dengang 27-årige indkøber i tekstil- og modebranchen Stinne Leth i USA med sin kæreste, da hun opdagede blod i sin afføring. Hun havde godt nok set lidt blod et par gange tidligere, men var heller ikke blevet alarmeret. Da hun kom hjem fra rejsen, valgte også hun dog at opsøge sin læge:
”Vi var unge, havde livet foran os, og når man er i 20’erne og begyndelsen af 30’erne, tror man jo nærmest også, at man er udødelig og gør sig masser af tanker om det familie- og arbejdsliv, som livet skal fyldes med,” siger Stinne Leth, der fortæller, at diagnosen uhelbredelig tarmkræft i spredning derfor kom fuldstændig bag på hende og var et kæmpe chok.
Også for Christian Holmsberg var diagnosen helt uventet og chokerende, og efter at de hver især havde modtaget deres mange behandlinger i form af diverse operationer mod metastaser på kroppen, i leveren og i hjernen kombineret med diverse kemoterapeutiske behandlinger, mødte de hinanden på et træningscenter i København for kræftpatienter, hvor de som jævnaldrende blev sat i samme gruppe.
På møderne i træningscenteret fandt Leth og Holmsberg hurtigt ud af, at de havde endnu mere til fælles end blot deres unge alder, sygdommen, de livsforlængende behandlinger og behov for at tale med en ligestillet om svære tanker, nemlig også de lyse sind og den humor og ærlige åbenhed, som i så høj grad præger den podcastserie, som de efter at have været venner i nogle år besluttede at lave sammen.
”Vi havde selvfølgelig også kunnet tale med vores kære. Men når man møder en, der står i samme situation, så åbner det for en mere direkte snak. Og det rum har vi sammen, og det er det, vi gerne vil åbne for andre kræftramte og deres pårørende,” fortæller Christian Holmsberg.
”Men,” siger Stinne Leth og fortsætter:
”Serien handler selvfølgelig ikke kun om bekymringer og behandlinger, men i ligeså høj grad om håb. Vi skal jo alle herfra på et tidspunkt, men vores fremtid er meget mere usikker nu. Derfor er vi blevet meget mere bevidste om, hvad den dyrebare tid skal bruges på – og at den skal være god,” siger Stinne Leth, der sammen med Christian Holmsberg taler om udnyttelse af den gode tid i hele to episoder, ´Den hvor vi udfordrer hinanden i livsnydelse´ 1 og 2.
For Christian Holmsberg er livsnydelse blandt andet fodboldkamp og fadbamser og for Stinne Leth kurophold. Begge aktiviteter oplever de sammen i de to programmer om livsnydelse, hvori de bredt og inspirerende fortæller om de for dem vigtige og lystbetonede aktiviteter, som de hver især ofte investerer i for at få det bedre i deres kroppe og holde humøret oppe.
Blandt de øvrige temaer, som de to tager under kærlig, bramfri og begavet behandling, er blandt andet de positive ting, der paradoksalt kan følge med, når man har kræft, betydningen af gode relationer og venskaber, fertilitet, børn, nye spredninger af sygdommen, skyldfølelser over sygdommen, døden, bivirkninger fra behandlinger, betydningen af kræftfælleskaber og ophold i naturen, alternativ behandling, pårørendes ventesorg, chokket over at blive erklærede terminal, om hvordan man får det bedste ud af det, når lægen overgiver dårlige beskeder.
I det seneste og helt nye program, ´Den hvor vi ikke giver op´, er Stinne Leth nu så syg, at hun har søgt tilflugt i sit barndomshjem for at komme sig over chokket over lægernes besked om, at de ikke kan gøre mere for hende, og hun og Christian Holmsberg har en dybt rørende samtale om dødsangst, og hvordan man får det bedste ud af den allersidste tid, når det sejlivede håb om overlevelse trods alle odds slukkes.
´Venner med kræft´, hvis valg af temaer er yderst relevante og nærværende, er i det hele taget dybt rørende hele vejen. De to venners åbenhed for at tale om selv de sværeste ting, og deres unikke talenter for med lige dele humor og alvor at dele ud af deres inderste følelser og tanker uden at blive for private går lige i hjertekulen.
Leth og Holmsberg går helt tæt på og taler fra hjertet samtidigt med, at de konstant og på sjælden vis er bevidste om, at de laver programmerne for medpatienter og pårørende, som skal have noget ud af dem – og ikke bare for dem selv. Programmerne er således håbefuldt optimistiske informerende og handlingsanvisende i forhold til at videregive deres egne erfaringer om, hvordan selv meget syge kræftpatienter kan havde det så godt som overhovedet muligt, mens de er her.
Serien, der hører til noget af det bedste indenfor elektronisk auditiv formidling om alvorlig kræftsygdom og dennes behandlinger, kan varmt anbefales til kræftpatienter og pårørende, men også sundhedsprofessionelle. Alle kun kan blive klogere af at lytte til, hvordan det er, når livet pludselig tager en uventet og frygtelig drejning, lige når man ellers for alvor skal i gang med at folde det ud.