Skip to main content

Ny DR-serie om cononavaccinen er et udmærket discountprodukt

 
 
 
 
 

RADIO: Får Danmark ikke det aftalte antal coronavacciner? Har Pfizer kuppet Danmark? Eller har de nu skuffede og frustrerede politikere og sundhedseksperter bare været for optimistiske?   

Disse tre spørgsmål er blandt temaerne i ny aktuel, men også foreløbigt ret så indspist radioprogramserie, som to gange om ugen vil sætte fokus på coronavacciner.

Coronavaccinerne er vores håb om at få en normal tilværelse tilbage, alle taler om vaccinerne, næsten alle ønsker sig én jo hurtigere jo bedre. Men vores viden om ,hvad vaccinerne kan, er endnu begrænset, de er rationerede og komplicerede at forstå, så hvad er mere oplagt end at public-servicestationen DR giver sig i kast med at oplyse danskerne om de nye eksisterende og kommende coronavacciner.  

Og det har stationen da så også gjort. 22. januar havde programserien "Et stik dybere" premiere på et halvtimes program, der fremover vil komme to gange om ugen med DR’s journalist Marcel Mirzaei-Fard som værten, der elsker at smånørde med sine gæster om, hvordan det monstro går, når verden som nu for første gang forsøger at bekæmpe en virusbåren pandemi ved hjælp af vaccinationer.

I premiereprogrammet, som har titlen "Har Pfizer kuppet Danmark?" lægger Marcel Mirzaei-Fard ud med at spørge sine gæster ind til, hvad der ligger bag, når politikere og Seruminstituttet nu anklager producenterne Pfizer og BioNTech for at være skyld i, at Danmark ikke får ikke det aftalte antal vacciner i tide – ja faktisk hele 100.000 færre doser.

Gæsten Else Smith, tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen, ser ikke det store problem i de udeblivende doser. "Jeg er ikke så ked af det lige nu," siger Else Smith, der ikke mener, at mangel på doser ødelægger de danske vaccinationsplaner og næsten ligeså overraskende lader forstå, at det nok er politikerne, Seruminstituttet og regeringen, der ikke kan læse kontrakter indenad og skelne mellem doser og antal hætteglas, som vaccinerne opbevares i, eftersom det har vist sig, at nogle hætteglas indeholder seks doser og ikke fem, som ellers beskrevet i indlægssedlerne.

Gæst og DR-journalist Anders Heissel er mindre tilfreds og fastslår, at forsinkelserne, der lige nu rammer de ældste og mest sårbare overfor covid-19 sygdom, vil kunne komme til at koste menneskeliv. Anders Heissel spekulerer desuden i, at de danske doser måske er blevet solgt til et land, som måske vil betale mere. Pfizer, der ikke ønskede at deltage i programmet, oplyste dog til programmets vært, at man lever op til kontrakten, da denne er baseret på doser.

At nogle lande er og har været villige til at betale betydeligt mere for Pfizers vacciner, er Israel et godt eksempel på ifølge Michael S. Lund, DRs mellemøstkorrespondent, som oplyser, at Israel i december indgik en aftale, hvor man forpligtigede sig til at købe 200 millioner doser og betale 50 procent mere for vaccinerne samtidigt med, at man lovede Pfizer hurtig og direkte adgang til landets sundhedsdata. 

”Lige nu er 30 procent af befolkningen vaccineret med første dose. Israel har et meget effektivt sundhedssystem og har været dygtige til at ompakke vaccinerne og få dem ud i hele landet. Man har ikke haft bureaukrati, for man har sagt, at alle over 60 har kunnet få vaccination med det samme, og det har gjort det hele meget mere effektivt. Nu sætter man alderstrinnet ned, så nu er det alle over 40 år, som kan få,” forklarer Michael S. Lund, som dog også gør opmærksom på, at man endnu ikke kan se effekt af de mange vaccineringer, som har betydet, at mange allerede har fået andet skud:

”Den seneste uge er der flere smittede og et stigende antal syge. Det er svært at afgøre, hvad vaccinen betyder, for man var inde i en voldsom stigning lige der, hvor man begyndte at vaccinere, så det er svært at vide, hvor meget værre det kunne have været, hvis man ikke havde vaccineret. Men i næste uge bør der begynde at vise sig en positiv effekt, for en stor del af de over 60 år har fået den anden vaccine.”

I programmet tager deltagerne også fat på et andet vigtigt emne nemlig, hvor mange danskere der overhovedet vil lade sig vaccinere, når de får muligheden. Et antal som vokser, og som nu er steget til ni ud af ti. En vækst, som Else Smith tilskriver træthed af coronavirussen og trang til et normalt liv og for eksempel mulighed for at afholde sommerferie uden restrektioner og bekymringer. Af programmet fremgår desuden, at Danmark er verdens næstmindst skeptiske land overfor vacciner – kun overgået af Kina, som angiveligt er endnu mindre skeptisk. Else Smith vurderer desuden muligheden for, at man kan tage til Roskilde Festival som værende 60 procent, mens Anders Heissel er mindre optimistisk og vurderer chancen til at være 30 procent.

Marcel Mirzaei-Fard kommer sådan set godt fra start som vært. Man kan mærke, at han interesserer sig for stoffet og er godt inde i mange af dets finere detaljer. Og hans gæster er også i det store hele kompetente og effektivt kommunikerende.

Men det ændrer ikke ved, at det hele føles som lidt af et DR-rundhyl i kraft af, at tre ud fire af programmets medvirkende er journalister fra DR. Kun Else Smith, der godt nok er specialist i samfundsmedicin, men ikke i vacciner, kommer udefra. Og at lave en programserie om vacciner uden at have mindst én decideret ekspert i vaccineproduktion og -anvendelse med i studiet er simpelthen ikke godt nok. At denne person manglede i studiet viste sig for eksempel også tydeligt, da værten mere eller mindre måtte opgive at få udredt betydningen af, at der kan være seks doser i corona-vaccinerne.

At DR vælger at bruge så få ressourcer på et så samfundsrelevant program er en skamplet på institutionen, og man kan kun håbe, at den tydeligvist meget velmenende redaktion får tilskrevet nogle flere ressourcer, så den i det mindste får mulighed for at leve op til sine egne påstande og løfter om, at programmet består af eksperter - fremfor som nu primært af hjælpsomme kolleger.

Den her grad af discount i en serie om corona-vaccinationer er simplethen ikke ok for en public-servicestation i disse tider.