Skip to main content

DR- sundhedsprogram sætter den lægefaglige barre højt

 
 
 
 
Maria Cuculiza 
Din vurdering
{extravote 4}

RADIO: Danmarks Radio’s nye sundhedsprogram "Sygt nok" på P1 gør ikke meget for at være underholdende. Til gengæld er programmerne spækkede med viden om sygdomme, behandlingsformer og lægevidenskabelig forskning på en måde, så man føler sig svært godt underholdt.

Læge, forskningslektor og studievært på programserien, Maja Thiele, har tydeligvist sat sig for at gøre især sine lyttere, men ofte også sig selv klogere på de emner, som hun vælger at tage op. Maja Thiele lægger ikke skjul på, at også hendes egen indsigt i kollegaers nye medicinske landvindinger i andre specialer end hendes eget kan være lejlighedsvist hullet, så selv hun må researche og forberede sig til hvert program. Og også hun opnår angiveligt hver gang indsigter, som hun finder værdifulde.

Serien, der er programsat til at komme resten af året, og som hver uge går i dybden med et enkelt tema, havde premiere 1 .februar med et program om naturmedicin og dennes medicinske styrker og risici. Det andet program, som blev sendt i vinterferien handler om skiskader og nye og i højere grad personligt skræddersyede behandlinger af disse, mens det tredje tog grundigt fat om antibiotikaresistens og perspektiverne for patienter og samfundet.

I alle de indtil nu sendte programmer er der nyt at høre selv for de særligt interesserede. Samt en stor variation i valg af emner, som lover godt for programmernes bredde, som er nok så vigtig, når de enkelte programmer vidensnørder så meget, som de gør, hvis det skal lykkes "Sygt nok" at fastholde det ret imponerende antal lyttere ved premieren, nemlig 102.000 lyttere.

Og der er god grund til at ønske programmerne lyttersucces, for Maja Thiele, der hver gang har besøg af mindst to speciallæger, er mere end sædvanligt god til at spørge ind til sine gæsters viden og kliniske erfaringer. Hun får dem til at dele ud af disse indsigter på en måde, så de bliver relevante og interessante for lyttere, der gerne vil vide mere om sundhedstendenser, lægevidenskab og de sundhedsproblemer, som enten er eller pludseligt kan blive aktuelle dem selv, deres familie eller andre, som  de kender.

”Vi vil tage lytterne bag om de nogle gange larmende overskrifter for at forstå, hvordan forskningen rent faktisk foregår, og forklare, hvorfor videnskaben til tider peger i forskellige retninger,” forklarer Maja Thiele, som er forskningslektor ved afdeling for medicinske mave-tarm-sygdomme ved Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet. 

"Sygt nok" er befriende renset for generiske sundhedsråd, som lytterne som oftest selv kunne have fundet frem til ved hjælp af Dr. Google på en brøkdel af den lille time, som programmerne varer. Her er ikke syv tips til, hvordan man afhjælper eller helt undgår ditten eller datten. Her gives ikke overfladig rådgivning til lyttere, der ringer ind med det ene ulykkelige helbredsproblem efter det andet. Her konkurrerer sygdomme, lægefaglige råd og myter ikke med hinanden i eet stort pop-smart mismask.

I stedet satser programmerne på at give indsigt i medicinsk udvikling, behandlingsmetoder og konsekvenser på en måde, som styrker lytternes forståelse for de mange valg, som både de som patienter, men også deres læger ofte står overfor, når sygdomme af den ene eller anden slags rammer. Eller når de møder den daglige strøm af sundhedsstof i medierne, som tit og ofte kan forvirre de fleste.

Maja Thiele siger om sin mission med programmerne, at hun ønsker at være med til at skabe ’en form for grundforståelse for, hvordan man forstår sundhedsviden.’ 

”Sundhedsområdet er så stort et område, der er nye overskrifter hver dag om, hvordan man skal leve. Det kan være svært at sortere i det. Derfor vil vi i radioprogrammet bl.a. kigge på, hvordan lægerne og forskerne tænker, når de skal sortere sundhedsviden,” siger hun.

Og Maja Thieles ambitioner om at formidle aktuel, spændende og vedkommende viden lykkes rent faktisk, så vil man gerne vide mere om, hvordan den moderne lægevidenskab i disse år udvikler sig og omsættes i de kliniske miljøer rundt omkring på landets hospitaler, så kan man roligt skrue op for "Sygt nok" hver fredag formiddag på P1 klokken 10.03 – eller høre programmerne på podcast. Uanset om man er videnssøgende borger, patient eller måske fortravlet læge med begrænset tid til også at overvåge udviklingen i andre lægefaglige specialer tæt.

Programmernes styrke er ikke bare, at Maja Thiele er læge og derfor forstår, hvad hendes kolleger fortæller. Den store styrke er, at hun er en super nysgerrig én af slagsen, der på bedste Spørge-Jørgen maner suger informationer ud af sine gæster. Man er ikke et sekund i tvivl om, at hun også selv synes, at det er spændende, hvad hun og gæsterne dykker ned i. En udvisning af ægte interesse, som smitter af på både gæster og lyttere i en grad, så man føler sig i svært godt selskab, når hun forsøger at navigere mellem sine gæsters ofte meget avancerede specialviden og sine egne roller som lægekollega samt formidler og varetager af lytternes behov.

Maja Thiele og hendes redaktion gør det godt, og programmerne er public service, når public service er rigtigt godt. Og derfor fungerer programmerne også fint som podcast, hvor man som lytter ofte vil kræve lidt flere vitaminer, end man forventer fra flowprogrammer. Og hun lever flot op til sin programerklæring:

”Læger og forskere har også et ansvar for at arbejde sammen med medierne. Vi skal ikke lukke os inde i et elfenbenstårn, vi skal ud og videreformidle alt det, vi ved,” siger hun.

 

"Sygt nok" kan høres her på dr.dk

Maja Thiele, 39 år

  • 2007: Cand.med., Københavns Universitet.
  • 2016: Ph.d., SDU.
  • 2017: Forskningslektor ved Klinisk Institut Syddansk Universitet og Center for Leverforskning, Odense Universitetshospital