Skip to main content

Ny online-lægeklinik skal hjælpe os til sunde digitale vaner i en corona-tid

MEDIER: At lukke en hel befolkning inde på få kvadratmeter uden rutiner, forpligtelser og sociale relationer giver os et digitalt overforbrug. Det kan skabe mistrivsel og giver os huller i vores mentale benzintank.

Det mener læge og indehaver af Klinik for Digital Sundhed, som nu skal hjælpe danskerne med at genetablere sunde digitale vaner under og efter corona-krisen.

Corona-karantænen har skabt en usynlig eksplosion i danskernes digitale vaner. Vi har accelereret vores digitale forbrug i takt med, at ’lovløsheden’ har indtaget vores hverdag. Det mener speciallæge i almen medicin og grundlægger af Klinik for Digital Sundhed, Imran Rashid.

”Fristelsen til at stå ud af sengen, trække et par joggingbukser på og sætte os foran skærmen er overhængende. Når de sociale normer skrider, når vi ikke længere har vaner og rutiner, som skaber et skelet i vores hverdag, og som demed normalt holder os på sporet, risikerer vi konstant at forfalde til det, som vi har lyst til, og her er det nærliggende at ende med at bruge tiden foran skærmen. At se timevis af Netflix eller synke ned i et endeløst Facebook-hul,” sige han.

Imran Rashid har arbejdet med digital sundhed i flere år og har skrevet flere bøger om emnet, men oplever lige nu i kølvandet på corona-epidemien et særligt fremskyndet behov for at hjælpe danskerne med at bevare og genetablere de sunde, digitale vaner. 

Huller i den mentale bevidsthed

I en tid med massive forandringer er det nemlig mere end nogensinde vigtigt, at vi opretholder sunde digitale vaner, pointerer Imran Rashid – noget som er blevet sat på spidsen med den pludselige nedlukning af Danmark i forbindelse med corona-epidemien:

”At lukke et helt land ned og at spærre mennesker inde på ganske få kvadratmeter i hjem med katastrofe-stemning, gør, at vi nemt forfalder til at vælge den nemme løsning. Sætte os foran vores skærme. Bor man alene, er man særligt i fare for at forfalde til den adfærd. Det kan ikke undgå at give os huller i vores mentale bevidsthed og svarer lidt til at lukke børn inde i en bland-selv-slikbutik – de kan ikke undgå at få huller i tænderne.”

Imran Rashid pointerer, at den mentale mistrivsel, som vi risikerer, forstærker både stress og utryghed:

”Hvis vi svæver rundt på må og få hver især, fordi hverdagens strukturelle fortøjninger er kappede, og hvis vi har kun begrænset social kontakt, så vil det helt uundgåeligt for mange afføde mental mistrivsel.”

En selvregulerende adfærd

De sunde vaner skal genetableres og det sker ved først og fremmest at genlære sig en ny, selvregulerende adfærd, pointerer Imran Rashid.

”Det handler om at blive bevidst om vanerne – og særligt om, at de uregulerede vaner ikke er sunde for vores fysiske og mentale trivsel. Dernæst handler det om at få oprettet en selvregulerende adfærd, så vi kan beskytte os selv mod et digitalt overforbrug eller misbrug: Sørge for at få opfyldt de basale behov, skabe tydelige og regulerede rammer og rutiner og fremfor alt dagligt at gøre noget, som er godt og meningsfuldt for os, for eksempel gå en tur i den friske luft for at give hjernen en pause.”

Imran Rashid har under corona-epidemien fået adskillige henvendelser fra private – eksempelvis fra familier, som ønsker at få styr på deres digitale forbrug – men også fra arbejdspladser, som ønsker at sikre, at deres medarbejdere har eller får nogle spilleregler for mental trivsel i en hverdag uden regelstyring. Frem til 1. maj tilbyder Imran Rashid gratis online-rådgivning til private og familier på Klinik for Digital Sundhed.