Ny kampagne til at skaffe læger ligner lidt for meget et glansbilledeunivers
Kun hver tredje stilling i Region Sjælland for de praktiserende læger bliver besat, så nu skal ny landsdækkende kampagne med film, videoer og podcasts skaffe flere læger til regionen, hvor der mangler 50 læger. Men kampagnen bliver lidt for meget et glansbilledeunivers.
Det er praktiserende lægers organisation i form af PLO Sjælland og Region Sjælland, der står bag kampagnen, der ved hjælp af især podcasts og videofilm, men også et vist omfang af skriftlig kommunikation, skal sikre de omkring 40.000 mennesker, der i dag mangler en læge i Region Sjælland.
At Region Sjælland sammenlignet med landets øvrige fire regioner i en årrække har haft svært ved at rekruttere nye læger til området er ikke et nyt fænomen. Ligesom regionen også tidligere har lavet kampagne sammen med PLO, og regionsrådsformand Heino Knudsen (Soc.) erkender da også i forbindelse med sin introduktion af ’Få lov til det hele – bliv praktiserende læge’, at kampagner ikke kan stå alene:
”Vi har brug for at sætte fokus på de gode muligheder, støtte de nye læger og sikre det gode lægeliv, for i fremtiden bliver der uddannet flere læger, og så skal vi sikre, at de bliver fordelt derud, hvor de mangler mest,” siger Heino Knudsen, hvis kampagne især har til formål at gøre medicinstuderende og unge læger mere positive overfor udsigterne til et lægeliv i regionen.
Den nye kampagne består primært af én længere videofilm, tre kortere videoer samt tre podcasts, hvori uddannelseslæger, uddannelsesansvarlige og praktiserende læger fortæller om at være praktiserende læge i regionen Sjælland, hvordan de oplever denne som uddannelsessted og om mulighederne for et godt fagligt og privat liv i netop Region Sjælland.
Blandt de læger, som deler deres oplevelser som praktiserende læger, er blandt andre Mie Korsbæk, der er i færd med at specialisere sig som almen mediciner i Region Sjælland:
”Vi er ikke kun læger, vi har også et liv ved siden af, og der er nogle andre muligheder i Region Sjælland for familielivet. Derudover kan jeg gøre en større forskel i Region Sjælland, da der er mange patienter med kroniske forløb,” forklarer Korsbæk, der stråler som en sol over alle de muligheder, som hun mener, at hun har her.
Også uddannelseslæge Lisbeth Bjerre, der er i tredje og sidste fase af sin speciallægeuddannelse, er begejstret for at være flyttet til regionen. Hun elsker variationen i arbejdet, samarbejdet i klinikken, det at skulle vide lidt om alle specialer, den lettere adgang til vand og skov, de lavere boligudgifter og muligheden for som praktiserende læge i Region Sjælland at være med til at udvikle sundhedsvæsenet.
Et vigtigt led i at lokke flere unge læger til Region Sjælland er ifølge kampagnen en regional oprustning af uddannelsesområdet i blandt andet klinikkerne, men også i form af deciderede kursusforløb. Og Marit Buccarella, chef for uddannelse i Region Sjælland, sælger da også sit område med stor entusiasme:
”Hvis de tager deres lægelige videreuddannelse kan vi tilbyde meget spændende uddannelsesforløb. Man får lov at komme til og skal ikke nøjes med at se seniorlæger over skuldrene. Så alle der kan og vil og i øvrigt har kompetencerne får mulighed for at være med helt tæt på. Vi er også meget opmærksomme på, at skemalagt videreuddannelse og struktureret supervision er en forudsætning for god uddannelse.”
Morten Korchsk
Helt Morten Korchsk bliver det, da vi møder praktiserende læge Claus Bache, som er lægesøn i syvende generation, og som har solopraksis på 18. år. Han, der tydeligvis er vild med sit arbejde, sine patienter, sine ansatte, sin familie og mange sunde fritidsinteresser, hævder, at han kan nøjes med at afsætte højst en time om ugen til drift og administration.
At ville sikre alle regionens borgere en praktiserende læge tæt på eget hjem, selv om de ikke bor i en af landets storbyer, er ikke kun en nobel ambition. Det er også en nødvendig ambition, hvis de praktiserende læger skal opretholde deres gate-keeper funktion og det nære sundhedsvæsen i øvrigt noget, der blot minder om en chance for vellykket gang på jord. Ikke mindst i lyset af at der fremover vil være flere og flere ældre og borgere med kroniske sygdomme.
Og de medvirkende læger gør da også alle i de velproducerede videos og podcasts hver især brave og beundringsværdige indsatser for at sælge deres region som toppen af poppen. Faktisk gør de det så godt og sympatisk, at man umiddelbart nærmest er parat til at rykke teltpælene op og slå sig ned i regionen – uanset om man måtte ankomme iført lægekittel eller patientkasket.
Oser af velvære og overskud
Kampagnen oser således af velvære, overskud, fagligt og menneskeligt engagement og alle sundhedsvæsnets mest hyldede fællesværdier kombinerede med optimale muligheder for et blomstrende familie- og fritidsliv i skønne og hyggelige omgivelser. Og såvel podcasts som videos er professionelt lokkende og fængende fortalt og et godt eksempel på, at det giver masser af god mening at benytte elektroniske medier i en hvervekampagne som denne, hvor vi møder rigtige mennesker fra start til slut
Men spørgsmålet er, om ikke regionen i sin iver og nød på både på kort og længere sigt er gået for ukritisk til værks og således ufrivilligt kommer til at ødelægge den troværdighed, som målgruppen uomtvisteligt er nødt til at opleve når, de ser og hører kampagnen for at turde vælge Region Sjælland til i stedet for fra.
Ikke et eneste kritisk spørgsmål har man turdet slippe løs i dette glansbilledeunivers, hvor de problemer og bekymringer, som gør, at så mange både unge læger, ældre speciallæger og andet sundhedspersonale i så dramatisk omfang vælger regionen fra, på intet tidspunkt italesættes som sådan.
Og skal man tro Camilla Høegh-Guldberg, der er formand for PLO-Sjælland, og som roser kampagnen, er der tilsyneladende kun gode grunde til, hvorfor man som kommende praktiserende læge skal slå sig ned i Region Sjælland:
”Jeg har selv været praktiserende læge på den sydlige del af Sjælland i knap 18 år – og jeg har aldrig fortrudt det valg. Jeg har som praktiserende læge et givende og fagligt udfordrende lægeliv her i regionen, og det er jeg rigtig glad for, at kampagnen indfanger. ”
Men i lyset af, at læger hører til helt i toppen af akademikere, der er villige til at rejse langt, hvis ellers uddannelsesmulighederne er gode nok, så må der være rationelle grunde til, at så mange så vidt muligt rejser alle andre steder hen for at få deres uddannelsesforløb eller praksis.
Det er ikke nogen misundelsesværdig opgave at skulle skaffe flere praktiserende læger og uddannelsessøgende i almen medicinen i disse tider til den så absolut mindst søgte region.
Men det ville have klædt kampagnen at have været mere åben omkring modstanden, for at borgerne i Region Sjælland har det mest udfordrede helbred er givetvis ikke forklaringen, men heller ikke denne udfordring berører kampagnen i nævneværdigt omfang.
Kampagnen ’Få lov til det hele – bliv praktiserende læge’ kan ses her