Skip to main content

Bodil Jørgensen i geniale og sjove videoer om at komme ud af sygesengen

 
 
 
 
 

VIDEOFILM: Bodil Jørgensen giver den gas som en på én gang både elskelig, men også meget gnaven og rapkæftet kvindelig patient, der ved Gud ikke magter at komme ud af sengen, i tre små film produceret af fysio- og ergoterapeuterne på Hvidovre Hospital sammen med sygehusets kommunikationsafdeling.

Forskere, læger, sygeplejersker og fysioterapeuter har i årevis vidst, at alt for mange sengeliggende patienter kommer for sent og for lidt ud af sengen. Men lige lidt har det hjulpet på at få de sengeliggende patienter i gang, og på hospitalerne er tiden knap - også til at mobilisere de svækkede og nogle gange også vrangvillige patienter. Det kan være for nemt at pjække under dynen (ligesom det også kan i sygesengen derhjemme efter udskrivning). Men vinder sengen over kræfterne til at komme op og røre sig, betyder det, at muskelmassen mindskes, at man får mindre mobilitet, ringere evne til at klare daglige gøremål samt ikke sjældent også får øget behov for pleje. 

Det forsøger Hvidovre Hospital med de tre små film med hovedtitlen "Kom ud af sengen med Bodil Jørgensen".

Afdelingsterapeut Robert-Jan Nienhuis, fysio- og ergoterapeutisk afdeling på Amager og Hvidovre Hospital,udtaler i forbindelse med lanceringen af videoerne:

”Som fysio- og ergoterapeuter ser vi dagligt, hvor svært det kan være for patienter at holde sig aktive under indlæggelsen. Vi ved også, at fysisk aktivitet under indlæggelsen for langt de fleste patienter har store gavnlige effekter. Igennem flere år har vi i forsøgt at finde løsninger på, hvordan vi kan stimulere, at patienter holder sig aktive under indlæggelsen, samtidig med at det ikke kræver flere ressourcer fra terapeuter og plejepersonale. Vi fik en ide om, at vi gerne vil lave en film.”

At lave en film, som jo altså er blevet til tre små film, har vist sig at være en rigtig god ide. I hvert fald når ideen som her bliver effektueret med hjælp fra skuespiller Bodil Jørgensen, der formidler filmenes budskaber om vigtigheden i at holde sig i gang, selvom man er indlagt og syg og slatten så sjovt, at man skal være en ualmindelig kropsdoven hund for ikke at føle sig forsøgsvist motiveret til at overskride sin umiddelbare bekvemmelighedstærskel bare en lille smule – og så igen og igen og igen. Tænk at kunne le sig igennem en motionsvideo – eller en mobiliseringsvideo som det hedder i hospitalssprog.

At medarbejderne på Hvidovre Hospital har valgt at sætte Bodil Jørgensen i spidsen for deres projekt, er ikke kun et godt valg, fordi den folkekære skuespiller selv har været igennem et meget langstrakt og alvorligt behandlings- og rehabiliteringsforløb efter en voldsom ulykke med en defekt traktor i forbindelse med nogle filmoptagelser i 2014 og således har høj troværdighed.  

Men hendes dialoger og nærmest småskænderier med den meget flinke og ret så pædagogiske fysioterapeut, som skal formå at få hende i gang, er nærmest geniale, for man kan ikke kun høre og se, men også ligefrem mærke på sig selv, hvor lidt hun gider ham og hans øvelser og aktiviteter. Man kommer faktisk i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet har haft et manuskript at følge, eller om hun improviserer af hjertets lyst hele vejen, for hvem kan skrive så naturlige, så sjove og så rappe replikker om noget så forståeligt, men også trivielt, som en syg patient på hospitalet, der helst ikke vil ud af fjerene.

Filmenes øvelser er ellers opmuntrende enkle, og selv som ikke syg og sengeliggende motiverer de faktisk til bevægelse. Men ifølge filmenes tilrettelæggere skal man ikke lade sig narre af deres tilsyneladende enkelhed. De er nemlig ikke valgt, bare fordi de er nemme, men i kraft af at de alle er båret af forskning og udarbejdet i et tæt samarbejde mellem fire af hospitalets afdelinger, nemlig klinisk forskningsafdeling, ortopædkirurgisk afdeling, gastroenheden og fysio-ergoterapien.

Både hospitalets medarbejder og Bodil Jørgensen har mere end fortjent deres fem stjerner for disse livgivende små videoperler, der, hvis de ellers når frem til patienterne, må være 1000 gange mere motiverende og effektive end nok så mange velmenende eller formanende ord fra en fortravlet sundhedsmedarbejder for enden af sengen, for Bodil Jørgensen viser, hun udmærket forstår, at man ikke magter tanken om så meget som at vrikke med tæerne. Men hun demonstrerer også, hvor meget bedre man alligevel får det med sig selv og sin krop, hvis man forsøger at overvinde sin ulyst.

Kom ud af sengen med Bodil Jørgensen er gratis og kan ses her