Har mobilfilmet sin kræftramte søns sygdomsforløb
DOKUMENTAR: Skuespiller, instruktør og forfatter Anne-Grethe Bjarum Riis har ved hjælp af optagelser på sin mobil skabt en dokumentarfilm til sin søn, Gilbert, om hans livstruende leukæmi som otte-årig. DRTV sender filmen søndag 19. september.
Da Anne-Grethe Bjarup Riis´ søn Gilbert i maj 2015 fik konstateret leukæmisygdommen Akut lymfoblastær leukæmi (ALL), blev han og hans familie kastet ud i kaskader af sorg, dødsangst, ensomhed og bivirkninger fra kemobehandlingerne, som truede både Gilberts liv og hans families overlevelse.
Det er disse barske forhold, som Anne-Grethe Bjarup Riis nu ønsker at vise både sin søn og deres fælles omverden i dokumentaren "Til Gilbert fra mor", som er baseret på Bjarup Riis’ over 100 timers private mobiloptagelser af sønnens kamp for overlevelse og imod de bivirkninger, som ellers flere gange var ved at tage livet af ham.
I dokumentaren følger seerne Gilbert og hans families forsøg på at holde fast i håbet under den to år lange behandlingsfase, som pinslerne til trods førte til, at Gilbert i dag er sund og rask.
Det er dog ikke første gang, at Anne-Grethe Bjarup Riis har brugt sine erfaringer som forfatter og instruktør til at sætte ord på tragedierne, efter at den ellers tidligere så raske og sunde lille dreng pludselig blev akut patient på Rigshospitalets Børneafdeling med hårtab, hævet ’måneansigt’ og bundet til en kørestol med et kateter i brystet.
Så sent som sidste år, i september 2020, udgav Bjarup Riis den hyppigt roste selvbiografiske roman "I Guds Rige", hvori hun blandt andet dokumenterede de forfærdelige rædsler, som ramte hende og familien, da de blev sat under et umenneskeligt pres, og Gilberts sygdom flyttede dem væk fra en velfungerende tilværelse over i, hvad der mest af alt havde karakter af et mareridt. Alkohol blev dagens kost, og sågar et fysisk slagsmål mellem mor og far en aften udspillede sig foran børnene.
»Jeg var ikke klar over, hvor voldsomt et cancerforløb er. Jeg troede kun, det var canceren, vi skulle kæmpe imod, men nu er det ikke bare kræften, der æder hans krop. Det er også medicinen og dens bivirkninger. Det er fuldstændigt sindssygt, at den medicin, der skal helbrede ham, også kan gøre ham så syg, at han risikerer at dø af det,« forklarede Anne-Grethe Bjarup Riis til medierne i september 2015.
Da Gilbert for seks år siden fik konstateret kræft, skete det efter, at han i flere uger efter at have slået sig på en rutsjebane fortsat havde rygsmerter, der ikke ville gå væk, men i stedet blev værre og værre. En blodprøve diagnosticerede kræften, og herefter var livet i 2,5 år domineret af medicin og begreber som for eksempel CVK, Vincristin, Intraspinal MTX, Movicol, scanninger, blodprøver, operationer, isolation og pendulering mellem hospital og hjemmet, hvor venner og familie ifølge Bjarup Riis alt for ofte glimrede ved deres fravær på grund af misforstået hensyntagen.
Men hvor romanen "I Guds Rige" i høj grad er et selvterapeutisk projekt skrevet af en mor, hvis ægteskab hænger i trevler, hvor familie og venner synes forsvundne, og bønnerne til Gud sammen med de tømte vinflasker er blevet flere og flere, har forfatteren og instruktøren denne gang i højere grad ønsket at dele ud af sit privatliv i form af sine mange mobiloptagelser for således at skabe et filmisk dokument til Gilbert.
Anne-Grethe Bjarup Riis har ifølge en pressemeddelse fra DRTV lige fra begyndelsen af hans sygdomsforløb hele tiden har ment, at sønnen på et tidspunkt ville kunne bruge hendes mange optagelser til bedre at forstå, hvad der skete for og med ham under hans mange op- og nedture i det langvarige behandlingsforløb. Og nu hvor Gilbert er helt rask, har hun færdiggjort sin 58 minutter lange film til især ham, men også alle andre danskere, i samarbejde med DR og klipper Charlotte Munch Bengtsen, lyddesigner Peter Albrechtsen, komponist Jonas Struck samt producer, ægtemand og far Bo Mortensen.
"Til Gilbert fra mor". Dokumentar fra 2021. Varighed 58 minutter. Sendes på DRTV og DR1 søndag 19. september kl 20.00.