Skip to main content

Standup komiker har begået virtuos dokumentar om corona-isolation

 
 
 
 
 

STREAMING: Den 30- årige amerikanske komiker, Bo Burnham, spiller, synger, digter, joker, filmer, klipper, græder, tænker og ironiserer sig gennem en et år lang lockdown i sin lejlighed i et ætsende og tæt på melodramatisk dokumentarisk portræt af en afsondret mands liv under pandemiens isolation og ensomhed.

Bo Burnham er nok mutters alene, men velbarberet og med lækre lokker, da han under pandemiens spæde start træder frem i sin one-man dokumentar om sig selv, "Inside", som Netflix netop har sat på programmet. En lockdown, som blev uendeligt længere, end han dengang overhovedet kunne forestille sig. Faktisk havde han aldrig forestillet sig, at han nogensinde skulle blive spærret inde i sit hjem:

If you’d have told me/a year ago/that I’d be locked inside of my home I would have told you/a year ago/with respect now leave me alone, synger Burnham i filmens åbningsnummer, der som alle filmens andre scener er optaget af Burnham selv i hans stue, hvor han bor, sover og arbejder omgivet af sit tekniske udstyr, som fylder langt det meste af hans sparsomme kvadratmeter i den lille lejlighed i Los Angeles.

Så hvad der startede som et projekt, som han kunne få tiden til at gå med, indtil han igen kunne optræde, kom til at vare et år, hvori han i stigende grad rammes ikke kun af social isolering, men også af digital isolation. En digital alenehed, hvor forældrene er blevet nogen, som han desperat facetimer med hver eftermiddag om absolut ingenting. Ligesom også de sociale mediers indholdsløshed bliver en kilde til angst, afmagt og afstandtagen. Følelser af intethed som han virtuost digter, filmer, synger, ironiserer om og kommenterer i stedet for, som han forklarer ’at skyde sig en kugle for panden’.

Blandt de digitale fænomener, som rammes af hans humoristiske, men bidske stand-up tunge, er blandt andet ’Den hvide kvindes Instagram og forfængelighed", kommercielle store brands og deres forsøg på politisk korrekthed og Amazons ejer Jeff Bezoz, der alle sammen får savet benene over af denne komiker, som ellers selv startede sin karriere som teenager stand-upper på Youtube fra sine forældres kælder. Den ultimative joke synes Burnham, der føler, at han under sin lockdown af livets Matadorspil er blevet sendt direkte tilbage til start, hvor han på flugt fra virkeligheden helt alene arbejder, producerer og gøgler for nogen, som måske, måske ikke er der ude.

Således er det da heller ikke kun alle de andre, som Burnham kaster sit kritiske spotlight på. Selv får han også krabasken at føle, når han analyserer og synger om sit eget neurotiske behov for at blive set og hørt og mærke varmen fra sit fordums publikums begejstrede klapsalver. At han også selv er en hvid, selvhøjtidelig, liberal aktivist fra Hollywood, der bare fyrer jokes af samtidigt med, at verden har brug for forandring, er han helt opmærksom på og lider derfor under.

Og som tiden trækker ud, og lockdown fortsætter, begynder tingene at skride for Burnham, der med vildvokset skæg og uklippet hår må holde sin 30 års fødselsdag alene sammen med et vækkeur. Og mentalt mister han så småt grebet om sig selv, som tiden går. Men dog ikke uden alligevel midt i mismod og depression at få affyret nogle tørre, men også melodramatiske jokes i slutningerne af sine harceleringer over verdens unoder i form af blandt andet sexting, gaming og internettes fælder. På et tidspunkt begynder han at græde og smadrer en del af sit udstyr.

Inside er et visuelt fængslende episk broderi af lyd, musik og billeder, som nogle gange mest af alt har karakter af at være en musical. Men som også kunne kaldes for en koncert, en komedie, en psykologisk gyser om Covid-19 - eller blot en dokumentar. For Inside er totalt grænsesprængende, og Burnham er ikke bare en strålende jokende, talende og syngende standup komiker, han er også en dygtig lyriker og en fremragende komponist og popmusiker, hvis sange om sin mor, ønsket om at blive set, depression og det måske absurde i at ville heale verden med comedy, godt ville kunne gå hen og blive hits:  

Systematic oppression, income inequality [pause] ... the other stuff. There’s only one thing I can do about it  … while being paid and being the centre of attention. Healing the world with comedy/making a literal difference, metaphorically, synger han.

Inside, som både referer til den lockdown, hvis årsag han aldrig nævner ved navn, og til alt det, der sker i Burnhams højkreative hjerne og måske nok lidt mere end almindeligt sårbare psyke, er en underholdende, sjov, ironisk, parodierende, skræmmende og nogle gange næsten klaustrofobisk, men hele tiden dybt fascinerende og fantastisk dokumentation af, hvad et liv i corona-isolation kan gøre ved psyken. En påvirkning inden i én som mange nok vil kunne genkende i større eller mindre omfang – samtidigt med, at filmen også viser en ensom mands særlige kamp mod angst og depression ved hjælp af kunstneriske udfoldelser.

Inside kan ses på Netflix