Tidssekspert: Du kan træne hjernen til at fokusere igen

 
 
 
 
 

BØGER: Vores hjerner er overstimulerede af for mange fokusskift, og vi trækker for store veksler på vores kognitive evner til koncentration, opmærksomhed og at lære nye ting, erklærer førende tidsekspert i ny empatisk og snusfornuftig bog om hjernetræning.

Det ville uden tvivl være en stor hjælp for vores hjerne, hvis vi med jævne mellemrum holdt nogle pauser, så den fik mulighed for at restituere, skriver tidscoach og forfatter Trine Kolding i sin netop udkomne bog "Fokus - sådan skaber du gode arbejdsbetingelser for din hjerne", hvori hun fortæller om, hvordan vi giver hjernen de bedste betingelser for at fokusere og være nærværende - også hvis vi bare er ramt af trangen til at gribe telefonen, selvom vi faktisk allerede laver noget helt andet.

Fokus er ifølge Trine Kolding det, der opstår, når du giver slip på tanker, følelser, fornemmelser og de mange distraktioner omkring dig og er fuldt ud koncentreret om det, du har besluttet dig for at fokusere på:

“At finde fokus kan være vanskeligt i sig selv, men mange af os bliver for alvor udfordrede, når vi skal fastholde og bevare fokus igennem en længere periode. Du har sikkert også prøvet at sætte dig med de bedste intentioner om at være fokuseret, mens du læser en bog, skriver en besked eller lignende, og du pludselig finder dig selv opslugt af tanker og dagdrømmeri, i gang med at scrolle gennem dit Facebook-feed eller lytte til en samtale, der foregår tæt på dig. Altså alt andet end det, du havde besluttet dig for at gøre,” skriver Trine Kolding, der fortsætter:

”Når du igennem bogen skal øve dig i at styrke dit fokus, handler det både om at skabe de rette betingelser for at finde og fastholde fokus og om at træne din evne til at være fokuseret. Vi er ikke altid opmærksomme på, hvad der distraherer os, eller hvornår vi faktisk bliver distraherede,” skriver Kolding. Hun mener, at alt for mange af os lider af mikrokedsomhed, som dækker over trangen til at lade sig adsprede, så snart der opstår en sprække af tid, hvor vores hjerne ikke er underholdt eller beskæftiget af udefrakommende stimuli."

Som et eksempel på vores manglende tolerance overfor kedsomhed fortæller hun blandt andet om et voldsomt tankevækkende studie fra University of Virginia, hvor et forskerteam ledet af psykolog Timothy Wilson har undersøgt, hvordan en gruppe mænd og kvinder i alderen 18 til 77 år har det med at lave absolut intet andet end at sidde alene med deres egne tanker:

”Wilson bad deltagerne sidde for sig selv uden at foretage sig noget i perioder fra seks til femten minutter. Flertallet af deltagerne meldte tilbage, at de ikke brød sig om denne tænkeperiode og havde svært ved at koncentrere sig. For at teste, hvor ubehagelig de fandt situationen, fik deltagerne mulighed for at give sig selv et mildt elektrisk stød som erstatning for at sidde i deres eget selskab uden nogen former for stimuli. De havde forinden prøvet det elektriske stød, og meldingen fra samtlige deltagere var, at de var villige til at betale penge for at undgå endnu et stød. Selvom stødet var mildt, var det altså stadig ubehageligt. Alligevel viste resultatet, at hele 67 procent af de mandlige deltagere og 25 procent af de kvindelige foretrak et stød fremfor at være uden stimuli.”

Ifølge Kolding er de nye informationsteknologier blevet en af vores største fokusrøvere, da vi næsten ikke kan undvære dem i vores hverdag:

”Tænk blot på, hvor ofte du rækker ud efter din mobiltelefon, tablet eller computer. Mange mennesker tjekker nyheder og sociale medier som det første, når de vågner, og selv på badeværelset får mobiltelefonen lov at komme med! Døgnet rundt er alverdens information blot et enkelt klik væk. Både når vi reelt har brug for den, og når vi bruger den som en overspringshandling for at undgå kedsomhed eller til at aflede os fra uvelkomne følelser, tanker eller anden form for ubehag,” skriver Kolding. Trine Kolding går herefter i gang med at træne læserens egne evner til at minimere overstimulering og således styrke hjernens fokusering ved hjælp af en masse øvelser og gode anvisninger på, hvordan man selv kan minimere de mange mentale skift mellem opgaver, informationer og stimuli, der udtrætter vores opmærksomhed.

"Fokus – sådan skaber du gode arbejdsbetingelser for din hjerne" er Trine Koldings ottende bog om tid. Denne gang ikke så meget om, hvordan man får organiseret sig til mere tid i sit liv, men om hvad man bruger tiden til. Ud fra en tankegang om, at tid som målestok for hvor meget vi har af den, i bund og grund ikke er nær så interessant som, hvad vi gør med den. Hendes beskrivelser af at det er vores evner til at kunne fokusere, som er blevet den hårde valuta, det som vi gerne vil have mere af, har Kolding givetvis ret i, for hvem kender ikke til at zappe ind og ud af aktiviteter og kontekster, mens tankerne flyder sammen, og hukommelsen og nærvær kommer under pres.

Men at få et robust fokus tilbage i sit liv kræver ændring af vaner, hvilket kræver en stærk motivation samt afsættelse af tid og ressourcer til at øve sig, hvis det skal lykkes ifølge Kolding, der ikke kun kommunikerer, hvad forskning viser om fokus, men som også deler ud af egne personlige erfaringer med at generobre fokus. Processer, der forekommer simple, når overskrifterne for øvelserne for eksempel lyder: Drop multitasking, øv dig i at gøre én ting ad gangen, drop overspringshandlingerne og prioriter din to-do-liste.

Men nej, øvelserne er ikke spor simple, når de skal overføres til et hverdagsliv, hvori de fleste af os igennem en årrække har trænet vores hjerner til en afhængighed af ydre stimuli, som er blevet så voldsom, at mange ikke engang kan gå på toilettet uden bedstevennen, mobilen.  

Og på samme måde, som øvelserne kan opleves som forsimplede forsøg på løsninger, kan hele bogen faktisk opleves som én stor omgang forsimplinger helt ud i det banale.

Men det vil ikke være retfærdigt, for der ligger bunker af erfaringer, faglig indsigt i de mange forskellige teorier om hjernens funktionsmåder samt ikke mindst også personlige erfaringer og eksperimenter bag forfatterens opmuntrende og konstruktive råd.

Trine Kolding har en god analytisk sans kombineret med en ualmindelig let flydende og forståelig pen samt ikke mindst en meget empatisk funderet forståelse af sin målgruppe, som er alle mennesker, der har arrangeret sig et liv fuldt af stimuli og afbrydelser, men uden rigtige pauser.

Hører man til denne gruppe, kan det givetvis være en inspirerende oplevelse at stifte bekendtskab med forfatterens i øvrigt ganske snusfornuftige råd, som givetvis vil kunne føre til en bedre hverdag for mange - også selv om man kun kan overkomme at efterleve nogle af dem.  

Trine Kolding: "Fokus - sådan skaber du gode arbejdsbetingelser for din hjerne", er udkommet på Gyldendals forlag og koster 249 kroner.

  • Oprettet den .