Skip to main content

Mads Duedahl er "helt pjattet med" kultur, siger han.

Regionsrådsformand ser Blinkende Lygter, når han har mandeinfluenza

KULTUR-TEMPERATUR: Mads Duedahl fra Region Nordjylland hylder sort krimikomedie fra 2000. Den slår alle andre danske film, mener sundhedspolitikeren, der også har været kulturrådmand og i det hele taget elsker kultur.

Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft?

”Jeg fyldte 40 år for godt en måned siden, og min kone forærede mig fire dage i Paris uden børn i fødselsdagsgave. Og det var faktisk første gang, jeg har været på Louvre, selvom jeg har besøgt de fleste øvrige store kunstmuseer. Hele verden synes jo, ’Mona Lisa’ er det vigtigste værk, men Théodore Géricaults ’The Raft of the Medusa’ (1818-19) gjorde også stort indtryk på mig. Maleriet viser folk, som ligger på en tømmerflåde og sulter og kan tolkes som et værk, der varsler den franske revolution, især når Eugéne Delacroix’ maleri ’Liberty Leading the People’ (1830) hænger lige ved siden af. Man fornemmer virkelig historiens vingesus.”

Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner?

”Jeg er jo helt pjattet med kultur, er gammel kulturrådmand og født i et hjem med klaver og en mor, der var formand for musikskolen. Den bedste danske film nogensinde er ’Blinkende Lygter’. Den slår ’Festen’ og hvad man nu ellers fremhæver som det ypperste. Når jeg lægger mig med mandeinfluenza, er det altid ’Blinkende Lygter’, jeg sætter på. Frits Helmuth og Ole Thestrup er fantastiske.”

Hvilken bog/film/podcast vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for sundhedsområdet?

”Her er jeg nødt til at nævne ’Vanedyret’ af Nicklas Brendborg, som vi i Danske Regioner tildelte prisen Årets Sundhedsdebattør i 2024.  Bogen handler om hyperstimuli, om de mekanismer som sociale medier og fødevareindustrien benytter til at gøre os dybt afhængige af deres produkter. Man sover dårligt 14 dage efter, man har læst den her bog, og man bliver bestemt ikke mere positivt stemt over for de her brancher.” 

Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?

”Ja, i min familie var der jo en klar forventning om, at man skulle spille et instrument. Først spillede jeg klaver, det var ingen fornøjelse for nogen. Så begyndte jeg at spille trompet i et hornorkester – det gik fra slemt til værre. Men jeg ville gerne spille guitar. Og den kan jeg stadig spille på den dag i dag. Den har bragt mere glæde end både trompet og klaver, og jeg kan stadig tage den frem og spille nogle sange på den for mine børn.”

Mads Duedahl, 40

  • Regionsrådsformand for Venstre i Region Nordjylland, 1. næstformand i Danske Regioner, medlem af Venstres forretningsudvalg og hovedbestyrelse
  • Tidligere rådmand i Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune
  • Formand for University College Nordjylland siden 2022
  • Cand.scient.adm. fra Aalborg Universitet, 2013