Skip to main content

Nationalmuseet er en undervurderet perle, mener Yousif Subhi.

Anerkendt ung øjenlæge holder af cringe-comedy

KULTUR-TEMPERATUR: Yousif Subhi er en internationalt anerkendt dansk øjenlæge, der lige har holdt et af hovedforedragene på øjenkongressen EURETINA i Barcelona. Derhjemme er han og hans hustru dybt uenige om akavede komedier som ’Klovn’ og ’The Office’. Hun hader dem – han synes, de er modige og lidt provokerende.

Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft?

"Med små børn prioriterer jeg oplevelser, hvor børnene kan være med. Senest var vi på Nationalmuseet, som jeg faktisk synes er en undervurderet perle. Historie og samtid er en svær kunst at gøre tilgængelig på tværs af aldre — men her formår man det virkelig. Vi begyndte dagen med en rejse ind til Vølvens verden, vikingernes mystiske spåkvinde, og sluttede dagen med at headbange til en D-A-D-udstilling. Det var genialt."

Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner?

"Jeg er enormt privilegeret, for mine familie og venner er rigtig gode til at anbefale mig gode film og serier. Aktuelt er min hustru inde i en fase med koreanske dramaer, som jeg også synes er fantastiske. De har andre traditioner og uskrevne regler, og jeg synes, at det er superskægt med indblik i andre kulturer. Og så er min hustru og jeg dybt uenige omkring cringe-comedy-genren. Hun hader den, mens jeg elsker eksempelvis ’Klovn’, ’The Office’ og ’The Extras’. Jeg synes, det er en modig, måske lidt provokerende genre, og det må kunst gerne være efter min mening."

Hvilken bog/film/podcast vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for sundhedsområdet?

"Folketingspolitikeren Jacob Mark har skrevet en bog om hans oplevelser med toppolitik, stress og øjensygdommen stressøje, også kaldet central serøs chorioretinopati. Som læger er vores indgang til at forstå patienternes hverdag den litteratur, vi læser, som jo typisk er skrevet af andre læger, ikke patienter. Jeg synes, at det rummer en stærk værdi at forstå oplevelserne fra patienternes vinkel. Jacobs bog ’Fartblind’ giver et fantastisk indblik i, hvordan éns verden påvirkes, når synet er truet."

Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?

"Min far er kunstner, og som barn blev jeg skubbet ud i at afprøve det kunstneriske, men jeg har det desværre ikke i mig. Som teenager spillede jeg guitar og var meget interesseret i metalgenren, det kniber desværre med tiden i dag."

Yousif Subhi, 35 år

  • Afdelingslæge på Afdeling for Øjensygdomme, Rigshospitalet
  • Lektor, ph.d., på Københavns Universitet og Syddansk Universitet
  • Formand, Foreningen af Yngre Oftalmologer
  • Har holdt et af hovedforedragene på den årlige øjenlægekongres EURETINA
  • Tidligere modtager af American Academy of Ophthalmology 2024 Secretariat Award, K.K.K. Lundsgaard Silver Medal 2024, VELUX Fondens 40 års Jubilæumspris, Bagger-Sørensen Fondens Ung Forskerpris 2021 og Dansk Oftalmologisk Selskabs SOE Lecture 2021