Skip to main content

Guidebog om unges mistrivsel har gode råd, men bliver også en anelse for flimrende

 
 
 
 
 

BØGER: Vejledningsbog om unges mistrivsel kommer med mange gode råd og tips til forældre. Men citater fra de unge selv og nogle cases kunne have gavnet bogen.

Vi hører meget om unges mistrivsel i medierne, og jeg tror, mange af os i dag går rundt med en fornemmelse af, at noget er en smule ude af kontrol. Nyheder om krig, klimakrise og beredskab er dystre, smartphones har givet et helt samfund svækket koncentrationsevne, og 15 procent af alle børn har været i behandling for ADHD, depression eller angst, inden de fylder 18 år, fremgår det af tal fra Sundhedsstyrelsen.  

Psykolog Ulla Dyrløv, der tidligere har skrevet bestselleren ’Pilot for dit barn – en guide til forældre’ og har mere end 20 års erfaring på børneområdet, har skrevet en ny vejledning til forældre, der ønsker at hjælpe deres skole- eller gymnasiebarn, når de oplever alarmerende mistrivsel. ’Spot mistrivsel – en guide til forældre’ hedder den nye bog.

Mistrivsel kan være en svær diagnose at stille. At være ung vil og skal altid byde på en andel af brok, muk og suk. Og her oplever jeg ikke efter endt læsning, at bogen har gjort det helt klart for mig, hvornår det er rigtigt som udenforstående at gribe ind. Et barn, der er trist eller roder, er nævnt som et af rigtig mange typiske tegn på et overbelastet barn. Et overfyldt skrivebord og en bugnende vasketøjskurv er dog også noget af det mest almindelige, man kan forestille sig. Børn ”skal rende rundt og give hinanden lammere og krammere og tisse i bukserne af grin,” skriver psykologen et sted. Og det ønsker alle forældre vel, måske pånær lammerne, men det svære er vel at navigere i akkurat hvornår, der er for langt mellem grinene og krammerne? Som diagnostisk hjælpemiddel er bogen nok ikke hele svaret.

Til gengæld er der mange gode råd til forældrene, når først mistrivslen har taget bolig hos det unge menneske. Bogen tilråder klogt nok at ”skynde sig langsomt” og tage en ”detektivhat på” frem for at være for opfarende, når man mistænker mistrivsel. Bogen tilkendegiver også, at det er ok at aflaste også et stort barn, der ikke magter at rede sin seng. Det er et aktiv ved bogen, at man kan mærke en tydelig stillingtagen fra psykologen, om man så er enig med hende eller ej: Hun er slet ikke i tvivl om, at smartphones og sociale medier spiller ind og har en negativ indflydelse på de unges velbefindende.  

”Jeg mener, at skærme er et af vores tids allerstørste problemer, når vi taler mistrivsel blandt børn og unge. Børn kan finde alt på nettet, og fordi børn er nysgerrige af natur, gør de det også,” skriver Ulla Dyrløv.

Savner fodfæste i konkrete cases

Ofte oplister bogen en række forslag i bullit-form, hvilket gør, at man kan tage bogen frem igen, når man står og er rådvild. Her er gode tips omkring måder at gribe en samtale an på, som jeg er glad for at have med videre. Jeg synes dog, bogen kunne have gjort mere i at bryde stoffet op i endnu flere lister, illustrationer og oversigter, så bogen bliver en grønspættebog, man kan tage frem i svære tider, og ikke blot letflydende prosa, man læser fra A til Z som en roman og derefter sætter op på reolen, som det er tilfældet nu. Nogle flere citater og (eventuelt anonymiserede) cases fra børn og forældre ville også hjælpe med at gøre det hele mere konkret. Her og der er læsningen af bogen som at overvære et lidt abstrakt og flimrende PowerPoint-show fra en kyndig fagperson.

Man er ikke i tvivl om psykologens indsigter, engagement eller gode intentioner. Hendes eget virke som psykolog bunder i nogle uhyrlige historier om omsorgssvigt fra skolelærere i en svær barndom, som hun fortæller i begyndelsen. Men jeg savner eksempler og forløb fra nutiden, der kunne have givet lidt mere fodfæste til de ellers fine råd og tips.

’Spot mistrivsel – en guide til forældre’ er udkommet på Gutkind i august måned og koster 249,95 kroner

  • Oprettet den .