Skip to main content

Professor sætter fut i fejemøget i ny krimi om medicinalindustrien

 
 
 
 
 

BØGER: Professor i nuklearmedicin, tidligere direktør i Det Internationale Atomenergiagentur og WHO samt konstitueret dekan ved Aalborg Universitet, Steffen Groth, retter i spændingsroman sin blodige højtempo-pen mod, hvad han kalder for medicinalindustriens skyggesider.

Mystikken i det danske medicinalfirma Danmind er til at tage og føle på i professor Steffen Groths nye bog Clearmind, hvis forskningsdirektør Werner bliver myrdet på side to, netop som han er på vej hjem til kontoret i Danmark efter en smuttur til Basel for at tjekke sin bugnende, men hemmelige bankkonto, hvor der står 56 millioner schweizerfranc. 

Helt hemmelig er kontoen dog ikke. Hans chef, den mere end almindeligt usympatiske administrerende direktør for Danmind, Kasper, er udmærket bekendt med den hemmelige udenlandskonto, for lyssky pengeoverførsler til Schweiz er hans mest yndede redskab til at lukke munden på værdifulde medarbejdere, som måske ellers kunne have følt sig fristede til at fortælle om Danminds mildt sagt mindre end etiske forskningsmetoder.

Og ikke så snart er forskningschefen myrdet, før end det går løs i Danmind, hvor man ved siden af sin øvrige produktlinje forsøger at genskabe en traditionel kinesisk medicin, som man er i færd med at afprøve med forventninger om, at lægemidlet skal blive en international blockbuster i den flercifrede milliardklasse.

Gaby Lester, ekspert i overvågning, men også journalist undercover og i øvrigt bogens hovedperson, ansættes i firmaet for at styrke den interne sikkerhed, men aldrig så snart er hun startet på jobbet, førend hun advares om, at hun er i yderste livsfare samtidig med, at endnu en af medicinalselskabets ansatte findes myrdet.

De mistænkte står i kø, og Gaby Lester, der selv har skjulte motiver, får mere end almindeligt travlt med at finde ud af, hvem der er venner og fjender. Alt i mens at hun jages af ukendte kinesiske fjender, der har til opgave at slå hende ihjel jo før jo bedre. Men Gaby Lester kan mere end sit fadervor og giver sine fjender kamp til stregen alene og ved hjælp af sin uskyldigt udseende motorcykelglade kæreste, der også slår en proper næve, når det er nødvendigt.

Hvad intrigen går ud på, og hvorfor folk dør som fluer, bør ikke røbes yderligere for ikke at tage vind ud af de utallige stejle spændingskurver, men om baggrunden for romanen udtaler Steffen Groth i forbindelse med udgivelsen af Clearmind:

”Verden er aldrig rigtig sort og hvid. Den er grå. Meget grå. Og det er medicinalindustrien et godt eksempel på. På den ene side laver den medicin, som er til gavn for mange. Det er dens hvide side. På den anden side tænker den mindst lige så meget i at tjene penge. Det er dens sorte, ” mener Groth, der fortsætter:

”Mange firmaer, der har et patent, gør absolut alt for at tjene så mange penge på det som muligt. Lægemiddelfirmaerne Novo Nordisk, Sanofi og Lilly er i USA anklaget for at have aftalt priser. Deres insulinprodukter er steget i pris med 300 procent over få år, tilsyneladende uden at det kan forklares med øgede produktionsomkostninger. Det vækker opsigt, for de burde være i vild konkurrence og underbyde hinanden i det uendelige.”

Men selvom Steffen Groth ifølge ham selv og hans forlag trækker på sin førstehåndsviden inden for den af ham kritiserende medicinalindustri, så bevæger Clearmind sig - som hans to første spændingsromaner Osamas hævn og Fabergés sidste æg - sig på grænsen mellem realisme og fantasy. Og derfor vil det da heller ikke være rimeligt, selv om det nogle gange kan føles oplagt, at kritisere Clearmind for at være for fantasifuld og for langt fra virkeligheden. Er det for eksempel troværdigt, at et medicinalselskab holder sine slemt bivirkningsramte patienter fangne som prøvekaniner i særlige institutioner? Svaret er nej i en realistisk thriller, men ja i en fantasy-spændingsroman, der som genre betragtet altid befatter sig med mærkværdiggjorte, ikke-empiriske fiktive universer. 

Fantasygenren er populær som aldrig før, og i Clearmind er den traditionelle onde troldmand og de blodtørstige vampyrer, ildspyende drager, tryllestave, okkulte forbandelser og rædselsvækkende dæmoner og sværdsvingende helte erstattet af pistoler, knive, gemene drab, computernetværk, kinesisk vidundermedicin, forfærdelige bivirkninger, IT-snilde og den kinesiske mafia samt almindelig grådighed, sex og hævntørst. Alt sammen elementer, som Steffen Groth jonglerer i et sjældent højt tempo, som kaster læseren fra den ene intrige til den anden. Ikke to minutters fred har man i løbet af de næsten 500 siders jagt på retfærdighed på patienters og ikke mindst hovedpersonens vegne.

Hvordan Steffen Groths hjerne kan rumme de mange og totalt vilde twist and turns, som er et gennemgående træk i hans bøgers snirklede, hæsblæsende plots, kan kun forbløffe og aftvinge respekt. Han udnytter til fulde fantasylitteraturens tilsyneladende mangel på konkret realisme samtidigt med, at han forsøger at trække på genrens elementer af psykologisk realisme i menneskers møde med ondskab og deres kamp for herefter at løse problemer, overvinde forhindringer og opnå retfærdighed, hævn eller eventuel mulig forsoning i deres relationer.

Så har man brug for nogle timers fred for virkeligheden, så kan Clearmind være en løsning, for Groth slipper ikke grebet om sin læser, før alle intriger er løst, forklaret og lagt på plads. Ligesom romanen givetvis vil kunne få en 12 timers flyvetur post corona til at føles som et flysmut fra København til Aalborg.

Steffen Groth: "Clearmind", er udkommet på Byens Forlag, pris: 329 kroner

 

  • Oprettet den .