Skip to main content

Sommerpodcasts belønner lytterne med inspirerende samtaler om hjernesygdomme

 
 
 
 
 

PODCAST: Lundbeck-fondens støtte til programserien Brainstorms sommerserie "De fire undladelsessynder" er givet godt ud, for programmernes to videnskabsjournalister formår at få forskere til at fortælle så spændende og forståeligt om deres nyeste forskning, at man får lyst at vide endnu mere.

De to videnskabsjournalister, Asbjørn Mølgaard Sørensen og Jais Baggestrøm Koch, har siden 2019 udgivet 46 podcasts i serien Brainstorm, hvori de assisteret af førende danske hjerneforskerne undersøger den seneste viden om hjernens betydning for vores sundhed og sygdomme. Serien er produceret af videnskab.dk, sponsoreret af Lundbeckfonden og kan høres på forskellige platforme - for eksempel Apple PodcastSpotify og Google Podcasts samt på https://videnskab.dk/podcast.

Formålet med programmerne er at gøre lytteren klogere på forskning, der kan bidrage til at gøre den komplekse hjerneforskning lettere tilgængelig for alle interesserede i løbet af 25 minutter.

Normalt holder Brainstorm sommerferie, men i år har redaktionen følt, at den er kommet til at svigte sine lyttere ved at have forsømt at invitere forskere til at fortælle om de fire aktuelt brændende emner: Demens, døgnrytmeforstyrrelser, ADHD og hundes indflydelse på den menneskelige hjerne. 

Sommerserien "De fire undladelsessynder" er altså Asbjørn Mølgaard Sørensens og Jais Baggestrøm Kochs undskyldning for ikke at have beskæftiget sig med emnerne tidligere. Og hvor værterne normalt har flere forskere i et program, er der i sommerserien kun inviteret én forsker, som således får mere tid og større chancer for at folde deres forskning mere nuanceret ud. 

Og serien kommer da også godt fra start i "Hvad sker der i hjernen på en person med ADHD", som er en samtale med ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, Per Hove Thomsen, der blandt andet kyndigt og klart fortæller om, hvordan et menneske med ADHD oplever sine symptomer, hvordan omgivelserne oplever sygdommen, og hvad der er den største myte om ADHD. 

I episode to "Har du styr på din kronobiologi?- sådan får du en mere stabil søvnrytme" undskylder værterne endnu engang, at de endnu ikke har lavet en episode om døgnrytmer og forskningsfeltet kronobiologi, hvorefter de råder bod herpå ved at tale med overlæge ved Psykiatrisk Center København og klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet, Klaus Martiny, der engageret fortæller om, hvordan hjernen styrer døgnrytmen, hvordan en skæv døgnrytme kan føre til depression, og som desuden giver gode råd til, hvordan man opretholder en stabil døgnrytme.

I program tre til må værterne endnu engang gå til bekendelse og denne gang indrømme, at de heller ikke har beskæftiget sig med demens og Alzheimers sygdom. Og i selskab med Kristian Steen Frederiksen, overlæge og leder af den kliniske forskningsenhed på Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet, dykker værterne og han i "Demens ABC: Her er alt, hvad du skal vide om hjernesygdomme som Alzheimers" ned i rækken af de alvorlige kognitive symptomer og hjernesygdomme, som demens kan være udtryk for. Ligesom Kristian Steen Frederiksen, der er en utrolig dygtig og behagelig formidler, får lov at fortælle om, hvordan Alzheimers sygdom måske opstår, hvad man måske selv kan gøre for at forebygge demens, og hvorfor man skal gå til lægen, hvis man mistænker demens, selv om man endnu ikke har særligt effektiv medicin mod lidelsen.

Og i det sidste og endelige undskyldningsprogram fire "Er din hund god for din hjerne" fortæller projektleder og seniorforsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet Karen Thodberg oplagt, men nøgternt om sin forskning i hvor vidt, at hunde er gavnlige for menneskers især mentale, men også fysiske sundhed.

Karen Thodberg har i flere år forsket i hundes effekt på mennesker uden at to videnskabsjournalister tidligere har grebet muligheden for at få hunde-forskning med i Brainstorm. Men nu har hun fået lov, og hun fortæller om sin forskning i blandt andet besøgshunde på plejehjem. Forsøgene viser eksempelvis, at hunde styrker plejehjemsbeboeres livskvalitet, og at demente har større glæde af en hund end en robotsæl eller en bamse. Jo mere fremskreden demens, jo mere foretrak beboerne desuden hundene fremfor det mere udfordrende selskab af mennesker. Karen Thodberg lægger ikke skjul på, at selv om hendes forskning klart peger i retning af, at hunde påvirker menneskers helbred i positiv retning, så er evidensen for hundes terapeutiske effekter endnu uafklaret. 

De fire undladelsessynder kommer godt omkring gæsternes forskellige forskningsområder. Værterne er inde i deres stofområder, og gæsterne er velcastede til emnerne. Så er man nysgerrig, eller har man af andre grunde behov for at øge sin viden om hjernens betydning for et eller flere af de udvalgte temaer, er sommerprogrammerne et rigtigt godt sted at starte.

At værterne afslutter hvert program med en kort opsummering og diskussion af gæstens vigtigste pointer, gør kun programmerne endnu mere tilgængelige for lægmænd. Nogle lidt små puerile indslag med professor og neurolog Albert Gjedde, der i hver episode som en anden Gud tilgiver de to journalister deres undladelsessynder, kunne man derimod godt have undværet. Ligesom deres gentagne beklagelser over, hvor varme de føler sig i studiet, og hvad de hver især skal lave i sommerferien, også forekommer rimeligt unødvendige. Det er ikke værternes følelser og fornemmelser for dette og hint, som er interessante i programmer som disse, men derimod gæsternes.

De fire undladelsessynder høres blandt andet her: https://videnskab.dk/podcast