Skip to main content

Sundhedskendisser får plads til begejstring

 
 
 
 
Maria Cuculiza 
Din vurdering
{extravote 1}

PODCAST: Nogle af sundhedsvæsenets aktører får lov til at dele deres viden og gejst i podcastserie. Serien er ikke kritisk, og det er både dens styrke og dens svaghed.

Sundhedsvæsnets ansatte er ikke it-analfabeter. Tværtimod scorer det danske sundhedsvæsen højt på it-kompetencer i forhold til andre lande, erklærer regionsformand Stephanie Lose i en af seriens podcast.

”Det lyder nogen gange som om, at man mener, at vi i sundhedsvæsnet er it-analfabeter. Det er ikke korrekt. Vi sigter højt i forhold til andre lande på it. Og der er blandt medarbejdere i det danske sundhedsvæsen en kæmpe omstillingsparathed i forhold til at se, om vi kan gøre ting bedre, ”erklærer regionsformand for Region Syddanmark og formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, i den nye podcast, som er den seneste i en fortløbende serie, der lyder navnet Podcasten Sundhedsvisioner.

Serien begyndte i april sidste år og er produceret af journalist og kommunikationsrådgiver Line Gade, som er specialist i sundhedsvæsnet. 

”Formålet med serien er at dele gode historier, viden og gejst. Skabe motivation og lyst til fortsat at udvikle og forbedre sundhedsvæsenet. Mine gæster elsker at få lov til at tale om det, de brænder for, og det er netop det, som jeg forløser. Jeg laver konstruktiv journalistik og giver en stemme til alle de fantastiske mennesker, som arbejder for at skabe fremtidens social og sundhedsvæsen. Podcasten er som sådan ikke kritisk - men et talerør, hvor visioner og drømme kommer til udtryk,” siger hun. 

Og Line Gade overholder da også sit løfte til lytterne og de medvirkende om ikke at være kritisk, hvilket både er programmernes svaghed og styrke. En svaghed fordi de medvirkendes synspunkter sandsynligvis vist ville have fremstået stærkere i visse situationer, hvis de var blevet presset lidt, men også fordi interessante temaer og konflikter således står uberørte og ubesvarede tilbage. I denne podcast erklærer Stephanie Lose sig for eksempel enig med sin partifælle statsminister Løkke Rasmussens i, at den vigtigste opgave i sundhedsvæsenet lige nu er et mere nært og et bedre sammenhængende sundhedsvæsen. Men hvis de er så enige i dette aspekt, hvorfor mener regeringen så, at det er nødvendigt at hugge hovedet af regionerne? Har regionerne været for ringe til at varetage deres opgaver, eller er reformen bare valgflæsk?

Det kunne have været både relevant og spændende for sundhedsvæsnets ansatte at høre, om én af reformens mest kritiske røster besidder selvkritiske refleksioner over regionernes mål og resultater - eller om hun primært er utilfreds med reformens afskaffelse af de lokalt valgte politikere og/eller muligvist tabet af sin taburet.

Men på den anden side er det jo - som deklareret af Line Gade selv - netop ikke konflikter, der er Gades ærinde, men begejstring og motivation. Og det ved gæsterne, som på forhånd er udråbte til at være ’fantastiske’ og selekterede til at medvirke, og det giver Line Gade trygge gæster. Gæsterne er ikke på forhånd i forsvarsposition og derfor tilbageholdende med svar af frygt for at blive angrebet. De svarer stort set altid på det, som de bliver spurgt om, hvilket er en efterhånden snart sjælden ting og derfor ikke så lidt af en befrielse at høre på.

At gæsterne er så afslappede, giver dem desuden en anden form for troværdighed end den troværdighed som en mere kritisk udspørgning ellers også kan give, så man tror rent faktisk på eksempelvist Stephanie Lose, når hun siger, at hun personligt brænder for at gøre sundhedsvæsnet bedre for patienterne og for at få det bedst og mest mulige ud af de penge, som regeringerne stille til rådighed. Man tror på, at hun oprigtigt mener det, når hun erklærer, at det ligger i sundhedsvæsnets DNA at ville udvikle og forbedre. Og derfor skal ledelser forstå, at deres rolle er at stille rammer og redskaber til rådighed for medarbejderne, som så kan udvikle og forbedre -  fremfor at tro, at forbedringer bedst kommer fra dem selv fra oven. Og man tror på Lose, når hun siger, at det, som giver hende mest glæde i sit arbejder, er, når hun kommer ud blandt dybt engageret personale, som er i fuld fart med at forbedre måder at arbejde på. Ligesom man desværre også må tro hende, når hun beklager manglen på finansiering af et tilstrækkeligt hænder i sundhedsvæsenet:

"Jeg kan ikke fikse, at vi ikke har nok hænder på alle steder og til alle tider i sundhedsvæsnet. Jeg har ikke de kræfter og hænder, som er nødvendige og slet ikke de hænder, vi kunne drømme om for at give folk de behandlinger, som vi gerne vil give dem,” erklærer Lose.

Podcast-føljetonen Sundhedsvisioner er i kraft af sin egen erklæret begejstrede tilgang til sundhedsvæsnets arbejde og dets ansatte samt programmernes fokus på motivation, innovation, visioner og best practice et anderledes og på mange måder indsigtsgivende og helt relevant supplement til de mange øvrige informationsstrømme om sundhedsvæsnet og dets aktører, som flyder rundt i mediehavet. Det er rart, men også væsentligt at høre positive meldinger fra en institution, som ellers trækker mange dårlige overskrifter.

At Line Gade har pakket de kritiske spørgsmål ned i en stor sort sæk, er således et helt bevidst valg. Det er ikke udtryk for, at hun ikke ved, hvad der er op og ned i sundhedsvæsnet, for det ved hun tydeligvist rigtigt meget om. Og hun får klart noget ud af sit valg, for man bliver som lytter klogere på, hvad der også rører sig inde i hovederne på hendes gæster, og hvordan disse gerne vil forstås af deres omgivelser. Og det skal hun have 5 stjerner for – også selv om man kan efterlades frustreret med manglende svar på oplagte spørgsmål, der ikke stilles på grund af programmernes klart og tydeligt valgte præmis. Og også selv om hendes egen tone nogle gange kammer over i egen erklæret begejstring for sundhedsvæsnets ansatte og sine gæster – en begejstring, som hun bør overlade til gæsterne og lytterne i stedet for selv at forsøge at tale den op.

Podcasten udkommer på alle podcast-apps og via hjemmesiden sundhedskommunikation.com. Line Sprehn laver podcasten af egen interesse, og den er ikke finansieret af andre end hende.

Hun har interviewet blandt andre Adam WolfGrete ChristensenAnne SkareMorten SodemannCamilla HersomNiels WürglerPeter HuntleyElse SmithLiselotte HøjgaardIda Sofie JensenInge Kristensen og senest Stephanie Lose (torsdag den 24. januar).