| | | | | |
 

Uhyggelig og fantastisk podcast om medicinsk svindel i milliardklassen

 
 
 
 
Maria Cuculiza 
Din vurdering
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

PODCAST: ”Hun er patologisk løgner, en intimiderende tyran og en totalt følelsesløs storsvindler”, lyder det i en ny podcast-serie om den unge amerikanske medico-iværksætter, Elizabeth Holmes, som har snydt og bedraget patienter, læger, forskere og investorer i mere end 10 år.

Fra hun var 19 år i 2003 og indtil for nylig.

The Dropout hedder den nye podcastserie, der består af i alt seks episoder, som er produceret af den amerikanske nyheds-station ABC, hvor den kan høres her. Seriens hovedsigte er at give lytterne et vindue indtil forståelse af, hvordan det overhovedet kunne ske, at det lykkedes unge, smukke og veltalende Elizabeth Holmes ikke bare at tage ved næsen, men dreje næsen rundt på medier, investorer og sundhedsvæsnet. Og det i en grad, så de alle blindt troede på, at hun havde opfundet en ny magisk teknologi, der gjorde det muligt at revolutionere diagnostikken ved at tage blodprøver for op til 150 forskellige medicinske sygdomme ved hjælp af kun en enkelt dråbe blod fra fingeren.

Elizabeth Holmes, som droppede ud af Stanford University i løbet af sit første studie år i 2003, blev verdens yngste kvindelige selfmade milliardær, hyldet som arvtageren efter Apples stifter Steve Jobs. Og da ballonen så småt begyndte at tabe luft i slutningen af 2015 ene og alene på grund af et par artikler skrevet af journalist John Carreyrou i Wall Street Journal, var den kun godt 30-årige Holmes indehaver af medicofirmaet Theranos med en vurderet værdi af knap 10 milliarder dollar og havde omkring 800 ansatte, selv om hendes opfindelse var ren fiktion og fantasi, hvilket hun forsøgte at lyve sig fra.

I 2016 og 2017 begyndte Holmes imperium dog at falde fra hinanden på grund af Carreyrou’s artikler og efterfølgende politianmeldelser. Men først da John Carreyrou sidste år udgav sin bog om hende: Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup, blev hun endeligt og afgørende afsløret for offentligheden.

I dag ligger Theranos i ruiner, og hun selv er mål for en række FBI-undersøgelser, som peger i retning af en dom på op til 20 års fængsel. Ikke mindst fordi hun velvidende om sin fejlslagne teknologi alligevel solgte sin ikke eksisterende blodprøveteknologi til apotekerkæden Wallgren, hvis godt halvanden million patienter og købere af blodprøven således har modtaget ofte helt forkerte eller mangelfulde blodprøveresultater.

Den nye ABC-podcastserie, som har stationens mangeårige teknologi samt erhvervs-og finansreporter, Rebecca Jarvis, som kyndig vært gennem de omkring i alt fem timers reportage, tager på mange måder fat, hvor journalisten John Carreyrou giver slip eller bare måtte opgive at få Holmes investorer, kunder, familie og ansatte til at udtale sig. Mange turde simpelthen ikke kritisere den unge kvinde, der sammen med samfundets rigeste og støttet af medierne havde udråbt sig selv som et geni, og som i øvrigt var flittig til at benytte sig af sagsanlæg fra berømte advokater, hvis nogen kom hende på tværs.

Men nu, hvor Holmes´ korthus er faldet endeligt sammen, vælger flere at give deres version af hændelsesforløbet til Rebecca Jarvis, som har rejst USA tyndt for at tale med tidligere ansatte, investorer, kunder, venner, broren Christian Holmes, hendes tidligere kærestes advokat og patienter, som her for første gang udtaler sig offentligt om hende.

Og det er mere end almindeligt spændende at høre, hvordan alle disse angiveligt særdeles intelligente, fagligt indsigtsfulde og succes- og indflydelses rige mennesker har ladet sig snyde og bedrage i årevis af en purung dropout uden nogen som helst påviselig viden om medicinsk teknologi. Blandt hendes støtter var blandt andet mediemogulen Rupert Murdoch, tidligere præsident Bill Clinton, tidligere udenrigsminister Henry Kissinger, nuværende undervisningsminister, Betsy DeVos og præsident Trump’s tidligere forsvarsminister, general James Mattis. Flere af dem sad i hendes bestyrelse.

The Dropout er en basalt spændende historie om penge, manipulation, grådighed, storhedsvanvid, hemmelig kærlighed mellem en yngre kvinde og en ældre rig mand, løgne og ikke mindst ambitioner, der går amok i en nådesløs udnyttelse af andre mennesker. Og den er spændende, uanset om man tidligere har læst om sagen eller ej.

”Mennesker som hende skal opholde sig i fængsel, de bør ikke have lov at ødelægge andre menneskers liv,” erklærer en kvindelig forsker og nu enke til en af Elizabeth Holmes højt placerede ansatte, som til sidst ikke mere magtede den unge direktørs barske ledelsesformer og begik selvmord kort før et aftalt møde med hende.

Og at angst, straf, hemmeligheder, vilkårlige fyringer, verbal vold, løgne samt del og javascript:;hersk var Elizabeth Holmes måde at lede på, bliver der da heller ikke lagt skjul på blandt de interviewede ansatte, der fortæller om, hvordan de i høj grad lod sig mishandle, narre og drive af hendes løfter om, at de var med til at redde verdens patienter fra forsinkede diagnoser og behandlinger.

Den utrolige historie om Elizabeth Holmes fald fra stjernehimlen over Silicon Valley bliver således i podcast-serien ikke kun en ualmindeligt dygtigt fortalt fortælling om en sociopatisk ung iværksætter. Den er også en rædselsvækkende historie om manglende standarder for nye digitale it-værktøjer indenfor sundhed, om ringe offentlig kontrol med medicoprodukter, om en ikke-fungerende bestyrelse, om hvorfor mennesker finder sig i brutal ledelse og om, hvordan pengestærke og i øvrigt også ofte samvittighedsløse mænd og dovne, opportunistiske mainstream medier kan falde pladask på halen for en effektivt eksekveret glitrende og glimtende ungdommelig selviscenesættelse:

"Jamen det lød så godt, og vi ville jo derfor også så gerne tro på hende,” lyder forklaringen fra én af de amerikanske journalister, som var med til nærmest dagligt at give Holmes med de kæmpe store blå øjne, det lange lyse hår, den rødmalede trutmund og dybe sexede stemme taletid i medierne.

”Hun bevægede sig som en danser”, og ”hun kommer jo fra sådan en god, gammel familie, og hendes oldefar var læge”, lyder nogle af de mere patetiske forklaringerne fra to af hendes ældre mandlige investorer i podcastserien, hvis sidste program er planlagt til at komme midt i februar.

Historien om hvordan Holmes kunne snyde alt og alle - fra apotekere til det internationalt berømte hospital Cliveland Clinic og en stribe milliardærer og investeringseksperter med et blodprøveaggregat, som overhovedet ikke eksisterede, er helt ekstraordinær vild. Selv i tider, hvor overdrivelser,  underdrivelser og snakken udenom hører til dagens orden blandt it-moguler, er Elizabeth Holmes spind af løgne og helt bevidste tilsidesættelse af patientsikkerheden ualmindeligt opsigtsvækkende, hvilket podcast-serien redegør for på en i høj grad uamerikansk neddæmpet facon. ABC-news behøver ikke dramatiske kneb i forsøg på at øge underholdningsværdien, for Elizabeth Holmes er personificeringen af, at virkeligheden ganske rigtigt nogle gange overgår fantasien, så hør podcasten før hendes iværksætter-eventyr bliver dramatiseret på film.