Podcastserie: Mød en modig ung kvinde med brystkræft i stadie fire
PODCAST: Ditte Giese, journalist og debattør, 42 år, og kronisk syg af brystkræft drømmer om at få bare 10 år mere til sig selv og sin familie. Det har hun lavet en modig og sjælden podcastserie om.
Ditte Giese havde en vidunderlig hverdag og syntes selv, at hun var i topform for godt ni måneder siden. Men alt imens voksede og spredte en brystkræft sig i hendes krop.
I foråret fik hun konstateret kronisk brystkræft i stadie 4, selv om hun ellers et par måneder forinden havde gennemgået operation og kemobehandling for det, som lægerne troede var en lokaliseret brystkræft.
I podcasten "Ditte Giese er blevet for syg" indvier hun lytterne i, hvordan hun forsøger at få det bedste og længst mulige liv på trods af, at døden” - som hun selv udtrykker det - ”venter ved havelågen”.
“Mit navn er Ditte Giese, og jeg er journalist her på Heartbeats. Jeg er gået hen og blevet lidt syg – eller faktisk meget syg. Jeg har nemlig fået brystkræft," indleder Ditte Giese sin podcastserie “Ditte Giese er blevet for syg”, som består af seks afsnit, hvori hun tager sin journalistkasket på og opsøger de mennesker, som hun mener eller håber kan være en hjælpende hånd på vejen.
I serien undersøger Ditte Giese, hvordan det er pludselig at blive til én af de syge, og hvordan man kan finde rundt i en jungle af mirakelkure og gode råd i jagten på et længere og meningsfuldt liv nu, hvor alt er uvist, og intet mere er det samme, som det var før sygdommen. Hvad kan hun gøre selv, hvad har andre i samme situation gjort, og hvem kan hjælpe og guide i disse helt nye fremmede landskaber ? Det er blandt de spørgsmål, som hun stiller ikke kun sig selv, men også en række eksperter, tidligere patienter og sin kæreste, som hun har en søn på kun 10 år sammen med.
For ja, hvad gør man egentligt, når man plejer at være et handlekraftigt, stærkt og meget socialt menneske, der elsker fest og farver og så pludselig skal lære at leve med en diagnose som kronisk syg, træthed, smerter og en usikker fremtid, hvor man ikke ved, om man kommer til at se sit barn vokse op?
I programmerne møder Ditte Giese blandt andre hospitalspræst på Rigshospitalet, Lotte Mørk, i en samtale om døden og tro, sundhedscoach Umahro Cadogan om myter og videnskabelige sandheder om kost og kræft, cannabislægen Tina Horsted om medicinsk cannabis, sin samboende kæreste om hvordan det er at leve med en alvorligt syg samt forfatter og podcastproducent Sigurd Hartkorn Plaetner og journalist Arne Notkin om, hvad alvorlig sygdom kan gøre ved en selv og ens omgivelser samt social ulighed i sundhedsvæsnet.
“Jeg har i virkeligheden nok været syg i mange år uden at mærke det,” siger Ditte Giese, som nu mærker sin sygdom hver eneste dag i sine knogler. Samtidigt med at hun prøver at træne, spise sundt, blive klogere på sin krop og mentale tilstand og i det hele taget forsøger at tage ejerskab over sygdommen og sin situation.
Men selv om Ditte Giese tydeligvist er meget aktiv omkring sin sygdom og i sjælden grad magter at opsøge hjælp og anvende sit fags researchmetoder til forståelse, abonnerer hun ikke på cancersløjfernes lyserøde billeder af, at cancer er noget, som man kan kæmpe sig igennem, hvis blot man har styrken og viljen og i øvrigt skaffer sig en lækker paryk og en moderigtig motionsform:
”I medierne bliver brystkræft oftest præsenteret som sådan noget, man kommer igennem. Det er ‘en rejse’, hvor man er skaldet og sej og klarer sin kemo og går til yoga, og så en dag er man ude på den anden side. Men vildt mange brystkræftkvinder kæmper med alvorlige senfølger, får tilbagefald mange gange, lever et liv i evig frygt eller får kronisk, spredt brystkræft og bliver aldrig raske. Foruden dem der dør, naturligvis. Pointen er, at brystkræft ikke er sådan en lyserød hyggecancer – det er liv og død,” kritiserer hun på kultursitet Heartbeats, som har publiceret hendes serie, og hvor hun også selv arbejder i det daglige.
"Ditte Giese er blevet for syg" er et sjældent unikt indblik i, hvordan tanker og følelser kan forme sig her og nu for en yngre kvinde, som er nydiagnosticeret med brystkræft i fjerde stadie. Det er nemlig en undergruppe af brystkræftpatienter, som vi sjældent hører om. Og når vi alligevel en sjælden gang imellem gør, er det som regel i form af enten retrospektive beretninger fra kvinder, som mod nærmest alle odds alligevel er blevet erklæret for helbredte efter tappert at have gennemgået barske behandlingsforløb. Eller det er erindringer påbegyndte ved diagnosen terminal, eller de er skrevne ud fra prismen, at døden er den givne og snarlige udgang og publicerede efter kvindernes død. Men Ditte Giese har trods en modig og realistisk forståelse af sin situation beholdt et håb om potentielle videnskabelige nye landvindinger og måske også positive effekter af de mange ting, hun gør for at holde sig i live længst og bedst muligt. Hun fortæller om sine processer her og nu, hvor hun er.
Helt særlig, sjælden og meget intim, men alligevel indeholdende generaliserbare erfaringer, er hendes podcast med sin kæreste, hvor hun både interviewer ham som journalist, men også samtaler med ham som kæreste om, hvordan han oplever deres fælles nye liv, som har forandret sig fra at være fuldt af løjer, koncerter og snak og diskussioner omkring tre flasker rosevin til klokken fire om morgenen til nu ifølge hende at minde mestendels om et pensionistliv med smerter, træthed og bekymringer for døden. Alene den podcast er hele serien værd. Ligesom også hendes samtale med præst på Rigshospitalet, Lotte Mørk, om død og tro brænder fuldstændigt igennem de digitale motorveje. Fælles for de to podcast er, at her er det af allerstørste betydning for Ditte Giese selv, hvad de to mennesker svarer hende, og det bliver derfor også vigtigt for hendes lyttere.
Det er modige, ærlige og åbne podcasts, som Ditte Giese har begået midt i sit livs største krise, og man kan kun ønske hende alt vel, og at podcastene vil blive hørt af mange andre kvinder med diagnosen brystkræft i spredning.
"Ditte Giese er blevet for syg" på Heartbeats.dk