Vi vælger ens musik, om vi vil sove eller være friske til at studere
MUSIK: Musik brugt til at fokusere på studier og musik brugt til at falde i søvn har mange fællestræk i forhold til blandt andet genre, subgenrer, komposition og tempo, viser et nyt dansk musikstudie offentligt gjort i Nature.
Musik er et integreret element både i vores arbejde og fritid, og dens forskellige genrer og typer associeres ofte med de bestemte sammenhænge, hvori vi hører den – som for eksempel en bestemt musik til at falde i søvn på og en anden og modsat musik til at koncentrere sig om sine studier.
Men nu viser et nyt dansk studie, Music that is used while studying and music that is used for sleep share similar musical features, genres and subgroups fra Center for Music in the Brain ved Aarhus Universitet, som netop er offentligt i Nature, at den musik, der bruges i begge situationer, i virkelighedens verden er meget mere ens end oprindeligt troet.
Forskerne har analyseret data fra streamingtjenesten Spotify og har både kvalitativt og kvantitativt gennemgået omfattende mængder data for at sammenligne musikken ud fra en række parametre – for eksempel komposition, genre og lyd.
Ph.d.-studerende Rebecca Jane Scarratt, der er en af forskerne bag studiet, fortæller blandt andet:
"Vores studie viser, at musik, der bruges til at fokusere på studier, og musik, der bruges til at falde i søvn, har overraskende mange ligheder. Det understreger musikkens evne til at skabe en behagelig atmosfære, der kan hjælpe mennesker med at koncentrere sig og slappe af før sengetid."
Rebecca Jane Scarratt har sammen med kolleger undersøgt en lang række playlister på Spotify, der er oprettet for at hjælpe lytterne med henholdsvis at fokusere i forbindelse med studier og falde i søvn.
Studiet viser, at begge typer musik typisk har et langsomt tempo og repetitive mønstre. Samtidig var pop, lo-fi, klassisk og ambient musik blandt de mest udbredte musikgenrer i begge datasæt.
Det afgørende spørgsmål er derfor ifølge studiets forfattere, hvorfor der er et sådant overlap mellem musik til studier og musik til søvn:
”I betragtning af den helt forskellige karakter af de aktiviteter, som er involverede i søvn og studier, er det overraskende, at folk bruger så sammenlignelige typer musik til at ledsage disse opgaver. Men mærkeligt nok kan der være en lighed i, hvorfor folk bruger musik til at sove og studere. Til søvn er et af de mest udbredte motiver at distrahere sig fra tanker, der kan forstyrre søvnen. Når det handler om at studere, så er det at få hjælp til godt humør og koncentration en populær grund til at benytte sig af musik. Med andre ord, i begge aktiviteter bruger folk musik til at skabe sig et behageligt auditivt miljø og fokusere på en specifik opgave. For at gøre det bør akkompagnerende musik ikke tiltrække for meget opmærksomhed, da dette vil forringe ydeevnen,” fastslår forfatterne.
Fællestrækkene i brugernes musik valg –· uanset om de ønskede at sove eller koncentrere sig om studier – kan altså ifølge forskerne tilskrives musikkens beroligende effekt på hjernen:
”Det langsomme tempo og repetitive mønster i musikken hjælper med at sænke hjerterytmen, reducere stress og skaber en atmosfære, der er befordrende for både afslapning og koncentration, fremgår det af en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet.
Med deres undersøgelse var forskerne i stand til at identificere seks forskellige underkategorier af musik, som folk lytter til, mens de sover. Mens tre kategorier dækkede typisk søvnmusik, som de fleste mennesker plejer at lytte til, indeholdt de tre andre højere og mere energiske sange, og numrene inkluderet i denne kategori var BTS' 'Dynamite', 'Lovely' af Billie Eilish og 'Khalid. '
'Jealous' af Labrinth, 'The Scientist' af Coldplay og 'Falling' af Harry Styles er også blandt de bedste søvnfremkaldende sange.
Ifølge Rebecca Jane Scarratt er studiet en del af en ny forskningstrend, der fokuserer på, hvordan musik anvendes til forskellige aktiviteter og hvordan musik påvirker vores kognitive og følelsesmæssige tilstande:
”Selvom der er behov for mere forskning for at forstå forholdet mellem musik og kognitive processer fuldt ud, kan vores undersøgelse være et skridt på vejen til at udforske virkningen af musik på vores kognitive og følelsesmæssige tilstande og hvordan musikken kan hjælpe os i hverdagen,” siger Rebecca Jane Scarratt.