Skip to main content

Læge hylder hospitalsansatte i sjov og vigtig lille bog

BØGER: Den internationalt kritikkerroste, prisbelønnede bestsellerforfatter, komiker og tidligere læge Adam Kay lider af ulykkelig kærlighed til det offentlige sundhedsvæsen, som han mener, at for mange tager for givet.

Samtidig er det ved at bryde sammen indefra på grund af ringe politisk ledelse og deraf følgende mishandlede og udmattede medarbejdere.

Julen er slut, men var for de fleste fyldt med gaver og julefrokoster. Sådan var julen dog ikke for mange hospitalsansatte, som år efter år må nøjes med køleskabets kolde rester, når de segnefærdige kommer hjem efter en lang, travl og underbemandet julevagt, for sygdomme, ulykker og fødsler holder ikke fri ifølge Adam Kay i hans nye bog, "Twas the Nightshift Before Christmas", som er en hyldest og kærlighedserklæring til offentligt ansatte hospitalsansatte.

Selv smed Adam Kay i 2010 efter at have arbejdet seks år i det britiske hospitalsvæsen, NHS, sine gynækologiske operationshandsker og sagde sit job som læge op i protest. I 2017 skrev han i et forsøg på at råbe befolkning og sundhedsledelser op den ætsende sarkastiske og humoristiske bestseller "This is Going to Hurt", som var en fortvivlet og rasende kritik af forholdene for yngre læger og deres patienter i det britiske hospitalsvæsen.

Det er den samme mission på vegne af et underfinansieret hospitalsvæsen, overarbejdende læger og udsatte patienter, som han nu gentager to år senere i "Twas the Nightshift Before Christmas" i form af nye absurde, gysende, hjerteskærende og humoristiske anekdoter fra hans mange julevagter i frontlinjen på forskellige britiske hospitalers gynækologiske afdelinger.

Det er den svære 2’er som Kay her har givet sig ud i, så er den mon lige så sjov og besk som den første, der har solgt mere end 1,5 million eksemplar? Ja, den er. I hvert fald er den næsten ligeså god. Og alene det er lidt af en præstation.

Det er stadig vilde ting Kay beretter om, selv om de her er set gennem juleprismen. En slikkepind brugt som dildo, en Mars Bars` indpakningspapir brugt som kondom og en allergikers anvendelse af peanutbutter til vaginal smørring er blandt de mere muntre, men også ressourcekrævende fænomener, som han har mødt på sine vagter, der dog især har bestået af død, traumer, akutte kejsersnit samt dårlig samvittighed over gang på gang at være tvunget til at svigte sine nærmeste i juledagene – før, under og efter. At han og hans dedikerede kolleger forsøger at holde humøret oppe og patienterne i live ved hjælp af sort humor, ironisk hospitalsjargon og kollegialt sammenhold, når de styrter stressede, tørstige og sultne fra operationsstue til operationsstue, er ofte kun en ringe trøst.

Og den søde juletid er vitterlig ikke sød for alle. Heller ikke altid for hans patienter. Der er den ældre 90-årige kvinde, der spørger ham, om hun skal dø nu, og hvis rigtige fornemmelser han afviser med ordene: ’Nej, lad nu være med at være fjollet’, der er parret, som har brugt deres sidste sparepenge på at forsøge at blive gravide ved hjælp af kunstig befrugtning fire gange, og som nu aborterer igen, der er den triste afslutning af en graviditet i 15.uge for at redde morens liv i sidste øjeblik, og den ældre kvinde, som bliver ulykkelig over at blive udskrevet til juleaften, men som han redder på målstregen ved at erklære hendes operationsar for for rødt til udskrivning.

"Twas the Nightshift Before Christmas" er en lille bog skrevet på 140 små sider og var givetvis målrettet de britiske julestrømper 25.december. Men dens lidenhed gør det ikke mindre underholdende og vigtig i sin rappe kritik af et forsømt og udhulet sundhedsvæsen plaget af irrationelle og umenneskelige besparelser. Et sundhedssystem, som består af ansatte, som han i bogens sidste kapitel opfordrer briterne til at bruge julen til at finde måder, hvorpå  de kan hylde og støtte disse, inden hele korthuset ramler:

”Måske kan vi, når vi sidder rundt omkring iført vores partyhatte i færd med at risikere vores liv på en kun halvt optøet reje bøje vores hoveder i bøn. Ikke for at takke den gud, som, hvis vi skal være ærlige, formentligt har udvirket mere skade hver eneste uge lige siden den første travle uge. Men for i stedet at takke de mennesker uden hvilke vi måske slet ikke var her,” skriver han og formaner i øvrigt også til, at man udtrykker sin taknemmelighed ved for eksempel af sende sin læge et julekort, give en donation til et hospice, en neonatal afdeling eller en anden form for medicinsk hjælpeorganisation.

Twas the Nightshift Before Christmas er skrevet ind i en britisk virkelighed, men både danske hospitalsansatte og patienter vil givetvis kunne nikke genkendende til langt det meste, som Adam Kay beretter om den for os alle så livsvigtige institution, det offentligt finansierede hospitalssystem, som ingen af os enten har benyttet eller undgår at få brug for.

 

  • Twas the Nightshift Before Christmas
  • Adam Kay
  • 109,95 kroner 
  • Oprettet den .