Geisling stærkt tilbage: Underholdende, dramatisk og interessant
TV: DR’s TV-læge Peter Qvortrup Geisling er stærkt tilbage med sæson 3 i sin TV-dokumentar serie fra Rigshospitalet, hvor især nye medarbejdere, men også enkelte gengangere fra tidligere sæsoner, endnu engang viser os rimeligt vilde scener fra deres travle hverdag i den hvidkitlede verden.
I denne nye og tredje sæson har læge og journalist Peter Qvortrup Geisling genoptaget sit særlige fokus på pressede beslutningsprocesser omkring patienter og behandling fra seriens første sæson, og sammen med hans TV-hold følger vi en lille håndfuld ansatte fra efteråret 2022 og ind i foråret 2023. Heriblandt traumelederen Michael Friis Tvede, urinvejskirurgen og cheflægen Malene Rohrsted, den driftsansvarlige i køkkenet Torben Kold Sørensen og sygeplejersken Julie Øster fra Rigshospitalets hjertemedicinske afdeling.
Episode 1
´Med livet i hænderne´ havde premiere på første sæson 28. februar og sendes herefter hver torsdag. Der er i alt seks nye episoder, så man kan sagtens nå at være med i serien, som vil kunne informere, underholde og måske ligefrem inspirere såvel gamle og unge seere som sundhedsvæsnets fagpersoner.
I seriens første episode, ´Et nyt liv´, møder vi dels urologisk kirurg og cheflæge Malene Rohrsted, som står lige foran at skulle operere en rask ung kvinde, der har besluttet at donere sin ene nyre til en jævnaldrende mand i dialysebehandling samt traumelæge Michael Friis Tvede, der sammen med sit team venter på en bevidstløs mand, der efter at have været involveret i et trafikuheld er på vej til Rigshospitalets traumecenter med helikopter.
For begge de to lægelige hovedpersoner er det nervepirrende minutter. Michael Friis Tvede ved ikke hvilke problemer, som han og hans team vil blive mødt af. Hvorfor er manden bevidstløs? Hvor i kroppen er der muligvis skader, i hvor stort omfang og hvad skal overhovedet undersøges først er blandt de spørgsmål, som skal besvares hurtigst muligt, men også i den rigtige rækkefølge, hvis han og holdet ikke vil risikere muligvis at miste patienten.
Også Malene Rohrsted er anspændt, for hun er sig mere end bevidst om, at hvor hun ellers er uddannet og trænet i at redde eller forbedre livet for sine patienter, skal hun nu i stedet gøre sin raske patient akut syg og i forhold til fremtiden mere sårbar, og dette for at forbedre livskvaliteten for en helt anden patient, nemlig donormodtageren.
Og ligeså anstrengt koncentreret som Marianne Rohrsted er inden operationen, ligeså tydeligvis lykkelig er hun, da det hele er gået godt for både giver og modtager:
"Det kræver fuld respekt, for det er jo den største gave, man kan give,” forklarer hun om den unge kvindes donation.
Episode 2
I episode 2 ser vi, hvordan Michael Friis Tvede ikke kun arbejder på Rigshospitalets traumeafdeling, men også kører lægebil og flyver ambulancefly. Og vi er med ham, da han rykker hurtigt ud til en mor og to børn på grund af en bilulykke og senere til en kvinde, som hurtigt skal tilses på grund af akutte mavesmerter og en derfra stammende mistanke om en akut og livstruende blødning i maven.
For samtlige tilskadekomne eller syge gælder, at Michael Friis Tvede straks på stedet og med begrænset udstyr skal beslutte sig for, hvad han tror, at de måske fejler, og hvad der herefter videre skal ske med dem hvorhenne og hvor hurtigt. Afgørende minutter, som kan betyde liv eller død for patienterne samtidigt med, at han har til opgave at vurdere sine beslutninger i lyset af økonomi og ressourcer. Der kan nogle gange være svære valg mellem, hvorvidt patienten kan sendes hjem eller bør sendes på enten skadestue eller den mere udgiftstunge traumeafdeling.
Malene Rohrsted har ligeledes travlt. Der skal tages en nyre ud på en ung kvinde, som vil donere sin ene nyre til sin svigerfar. Transplantationen skal som noget ganske nyt ske ved hjælp af robotkirurgi, som for Malene Rohrsted har sine egne udfordringer.
I samme udsendelse møder vi også sygeplejerske Julie Øster fra Hjertemedicinsk afdeling, som netop har fået udvidet sit medicinske ansvar for afdelingens patienter, så også hun er udfordret. Hun oplever det nye ansvar som et skulderklap, men finder det også ’ grænseoverskridende’ og ’ skræmmende’.
Fælles for Michael Friis Tvede, Julie Øster og Malene Rohrsted er, at de ofte befinder sig i kritiske situationer, hvor de skal kæmpe for deres patienters liv eller førlighed, og serien lægger ikke skjul på, at arbejdsdagene kan være hektiske – Malene Rohrsted synes for eksempel at befinde sig konstant småløbende fra den ene patient og operationsstue til den anden. Og det er vildt fascinerende at se, hvor mange kompetencer og færdigheder, jobbet som akutlæge kræver. Lige fra veludviklede kommunikative evner, omfangsrig medicinsk viden og kunnen, talent for ledelse, overblik, hurtig diagnosticering på nogle gange spinkelt grundlag, handlekraft i tidspressede situationer, ro og fokus.
´Med livet i hænderne´ giver unikke adgange til komplicerede patientbehandlinger og operationer, og programmerne er, med deres om end respektfulde så alligevel også nærgående arbejdsportrætter, både realistiske, medrivende og tankevækkende.
I Rigshospitalets direktion må man være glade for udsendelsen, som fremstiller hospitalet som et tip-top moderne hospital med et højt fagligt niveau og mange dedikerede, kompetente og omsorgsfulde medarbejdere, som altid kan finde ud af at håndtere selv de mest komplekse situationer på den helt rigtige måde på det også helt rigtige tidspunkt.
Desværre er der dog et par steder, hvor menneskelige dramaer ikke føres helt til dørs. Mest markant i kirurg Malene Rohrsteds patientsamtaler. Om dette skyldes, at fotografen har slukket for hurtigt for kameraet, om der er blevet klippet for hårdt i redigeringsrummet, om der bare ikke var en lydhør journalist tilstede under optagelserne, eller om programmerne rettelig burde være lidt længere og således give bare lidt mere plads til patienterne er vanskeligt at vurdere, men ærgerligt.
Bortset fra dette er serien vellykket produceret, og kameraet giver os fin adgang til nogle steder, som de fleste er så heldige, at de ikke kender. Og seriens første episoder tegner klart til at være et godt bud for alle, der kunne tænke sig at se en underholdende, dramatisk, interessant og lærerig TV-serie.