Skip to main content

Man skal være lidt af en doven hund for ikke at afprøve denne bogs tips til indre stilhed

 
 
 
 
 

BØGER: Mobilen, metroen, vennerne, kollegerne og naboerne støjer, og hvis vores omgivelser ikke larmer, så gør vores mobiler og egne indre tanker, men vi skal blive bedre til at give os hen i stilhed, hvis vi vil være sunde og raske, fremgår det af en inspirerende guide til bedre navigering i den moderne verdens mange støjkilder.

Stilhed er ikke bare fraværet af støj. Stilhed er et nærvær, der giver os energi, klarhed og en dybere forbundethed, fastslår forfatterne Leigh Marz og Justin Zorn i deres nye bog ´Stilhed er guld´, som tager sin læsere med til blandt andet Det Hvide Hus i Washington, dødsgangen i San Quentin-fængslet og førende universiteters hjerneforskning for her at udforske støjen og stilhedens betydning samt kunsten at finde stilhed i en hvilken som helst sammenhæng. 

Forfatterparret Leigh Marz og Justin Zorn er ikke hr. og fru hvem som helst. Hun, Leigh Marz, er international ledelsescoach og samarbejdskonsulent og har blandt andet stået i spidsen for et undervisningsforløb til at fremme en eksperimenterende tankegang blandt flergenerationsteams på NASA Goddard Space Flight Center samt for et tiårigt tværsektionelt samarbejde mellem Green Science Policy Institute, Harvard University, IKEA, Google Green Team og Kaiser Permanente om at begrænse giftige kemikalier. Justin Zorn er specialist i økonomisk og psykologisk velfærd uddannet fra Harvard og Oxford og har blandt andet været politisk rådgiver og strateg i den amerikanske kongres.

I ´Stilhed er guld´ undersøger forfatterparret først med afsæt i lægevidenskab, erhvervsliv, spiritualitet, politik, filosofi og kunst, hvordan stilhed ikke bare er afgørende for den enkeltes fysiske og mentale sundhed, men ifølge forfatterne også kan bevirke en positiv forskel på det samfundsmæssige plan i forhold til styrket bæredygtighed og mere velfungerende fællesskaber. Ja, faktisk er forfatterne af den overbevisning, at vi ved at genfinde stilheden i livet kan rette op på denne verdens mange unoder, hvis vi aktivt vælger stilheden til på arbejde og i fritiden:

”Støj er ikke kun det, vi hører; det er også det, vi ser, tænker og føler, og selvom verden er blevet mere støjende, er vores hjerner ikke blevet bedre til at behandle information. For at undgå at blive overvældet af nutidens stimuli, bør folk bør tage sig tid til stille øjeblikke i løbet af dagen. Gør man det, kan det endda regenerere nerveceller og styrke vores koncentration og opmærksomhed,” mener Leigh Marz og Justin Zorn, der fortæller, at deres drivkraft for at skrive bogen skal findes i et simpelt spørgsmål:   

”Hvad skal vi gøre ved denne skøre verden? Hvordan kan vi muligvis effektivt hjælpe med at tilvejebringe mere sund fornuft lige nu?, skriver forfatterne, der fortæller, at de begge havde en intuitiv fornemmelse af, at svarene på de problemer, vi står over for, måske ikke alle kan løses med mere tænkning og snak, men at det er nødvendigt at skrue ned for støjen og tune ind på stilhed både på det personlige plan og som samfund og klode.

I bogen afdækker Leigh Marz og Justin Zorn primært tre forskellige former for støj, nemlig den auditive støj, som kan måles i decibel, informationsstøj i form af det, der fanger vores opmærksomhed og den indre støj, som er det der sker i vores bevidsthed, når vi for eksempel ruminerer, bekymrer os eller føler angst.

Blandt forfatternes fund er blandt andet, at informationssamfundet er én stor og larmende belastning af vores hjerner, som hver dag udsættes for, hvad der svarer til 320 præsidentielle, årlige State of the Union taler, der summer rundt i vores bevidstheder non-stop.

Bogen dokumenterer ganske troværdigt, at verdens auditive støj er meget højere, end den nogensinde har været. For eksempel skal brandbilers sirener være seks gange højere, end de var for 100 år siden for at være høje nok til at bryde igennem det omgivende lydbillede. Og al denne støj er i allerhøjeste grad sundhedsfarlig ifølge forfatterne:

”En lang række fagfællebedømte artikler har i løbet af de seneste par årtier fundet frem til, at følger af støjgener kan inkludere hjerte-kar-sygdomme, højt blodtryk, slagtilfælde, overvægt, diabetes, fald i kognitive funktioner og indlæringsevne, depression og søvnforstyrrelser, såvel som de forskellige komplikationer, der kan opstå i forlængelse af hvert af disse forhold.”

At vi kan redde verden fra konflikter, krig, racisme og fattigdom ved at genopfinde stilheden inden i os selv, er det desværre ikke rigtig lykkedes Leigh Marz og Justin Zorn at sandsynliggøre i tilfredsstillende grad. Men til gengæld synes de at have fat i nogle rigtig gode og lange ender i forhold til, hvor skadelig både ydre og indre støj er for vores psykiske og fysiske helbred. Her kommer deres omfangsrige research og mange rejser og kontakter rundt i verden læseren til gode.

Bogen giver al mulig grund til at undre sig over, at støjplager ikke har mere opmærksomhed i de offentlige samtaler, for ingen kan efter at have læst denne bog være i tvivl om, at støj skaber sygdom og for tidlig død.

Og ligeså tankevækkende er bogens refleksioner over, hvor meget støj fylder på hospitaler til skade for personaler og ikke mindst de syge patienter, hvis helbredelse ifølge forfatterne yderligere undermineres af støjfremkaldte lidelser som for eksempel forhøjet blodtryk, søvnløshed og forøget angst.

Selv gode gamle Florence Nightingale skrev allerede i 1859 om, hvordan ’unødvendig støj er den mest grusomme form for mangel på omsorg, der kan påføres syge såvel som raske´, og forfatterne uddyber herom:

”Nightingale bekymrede sig om det overordnede lydniveau, men havde samtidig en sofistikeret måde at skelne mellem forskellige slags lyde på. Frem for alt var hun imod enhver slags “støj, der skaber en forventning i sindet”, såsom lyden af hviskende samtaler og småsnak på gangene, der ligger lige akkurat uden for forståelsens rækkevidde. Lyde, der holder tankerne i gang, eller med hendes ord afholder patienterne fra at opnå en følelse af ’afklarethed’. Hun refererer til den slags støj, der gør krav på vores bevidsthed, den slags, der bliver hængende i både krop og sind.”

´Stilhed er guld´ er hverken den første eller den sidste bog om støj og stilhed. Men til gengæld er den underholdende og livligt fortalt. Og kan man bære over med, at Marz og Zorn nok er lige lovlig forelsket i deres desværre uforløste ambition om, at bogen skulle kunne rette op på vores ’ skøre verden’, så rummer den masser af interessante empiriske fakta, velfunderet inspiration og gode råd til, hvordan vi forholdsvist nemt og hurtigt kan flette mere stilhed ind i vores travle og støjramte hverdagsliv.

Leigh Marz og Justin Zorn mange tips til, hvordan vi kan få mere ro i kroppe og hoveder er beundringsværdigt befriet for forslag til store livsstilændringer, kostbare kurser i mindfulness og tidskrævende meditationsseancer, som denne form for selvhjælps-guider ofte forlanger af os – samtidigt med, at vi har en masse andre ting, som vi også gerne vil nå.

I stedet er deres råd simple og praktiserbare for de fleste, da de mestendels handler om, hvordan vi i sekunder og minutter kan finde, omfavne og lytte til pauser og stilhed, når vi udfører helt almindelige gøremål som at åbne døren, tænde for lyset eller vente i en kø. Faktisk skal man i lyset af, hvor sundhedsfarlig støj er, være lidt af en fantasiløs og doven hund for ikke at afprøve nogle af forfatternes nemme tips.

Leigh Marz og Justin Zorn: ´Stilhed er guld´er udkommet på Gads forlag og koster 239 kroner

  • Oprettet den .