
En bombe i maven og en uppercut til Sundhedsstyrelsen
- Sundhedsmagasinet med
- Peter Qvortrup Geisling og Nola Grace Gaardmand
- På DR1, onsdag 26. februar 2019, 21.55-22.20
TV: Peter Qvortrup Geisling er noget så sjældent som en rutineret journalist, som stadig er dybt forelsket i sit stof, og når han parres med den energiske Nola Grace Gaardmand, så får hans mange idéer også drive. Naturligvis kan der være svipsere, men i Sundhedsmagasinet denne uge fungerede kærligheden til stoffet perfekt.
Titlen og emnet var ellers alt andet end kærlig – ”En bombe i maven”, og magasinet handlede om de meget lidt attraktive aortaaneurismer, og hvad man bør stille op med det uvæsen.
Med sund nysgerrighed kommer Peter og Nola gennem deres stof - om fysiologien bag aotaaneurisme, hvordan operationerne fungerer, risici ved udposningerne - det er gammeldags fjernsyn, når det er bedst, og det er godt gået al den stund, at stoffet faktisk er vanskeligt. Men det må man lade Peter og Nola og holdet bag, at de gode til at finde menneskene, og denne gang var det tusindkunstneren Leif Sylvester, som bar det igennem. Han har selv fået foretaget en operation, og han mener, at han ville være død uden den. Han har siden lavet om på sit liv, og uden den "så havde jeg ikke været her i dag".
Det gør indtryk, og det bør gøre indtryk på alle mænd i moden alder.
Bag den festlige patient og hans historie og journalisternes iver for at fortælle om, hvordan og hvor smart karkirurgerne løser disse problemer, var der selve kernen i dagens Sundhedsmagasin, nemlig at Danmark bør overveje at indføre screening for aneurismer. Det har man gjort i Sverige, Tyskland og Storbritannien, og på de kanter fungerer det åbenbart virkelig godt.
I dag dør over 300 danskere af det. Alt tyder på, at det tal vil kunne reduceres betydeligt, og screeningsprogrammet er uden risici, så derfor ligger det jo til højrebenet: Det er bare om at komme i gang.
Men ak, i Danmark blokerer Sundhedsstyrelsen den slags initiativer, og i denne sag dukkede Henrik Stig Jørgensen, enhedschef i Sundhedsstyrelsens enhed for evidens, uddannelse og beredskab op - med en røst fra fortiden, og han aflivede alle drømme om at få skabt et dansk screeningsprogram på området. Ud fra det, Sundhedsstyrelsen har set, så nej tak. Der er for mange ubekendte, eksempelvis at man ikke ved, hvordan sygdommen opstår. "Vi er nervøse for at sygeliggøre folk," sagde enhedschefen fra styrelsen.
Hans modpart i spørgsmålet var - og er - Jes Sanddal Lindholt, til daglig overlæge på Hjerte- Lunge og Karkirurgisk Afdeling, Odense Universitetshospital og professor på SDU, og en af de mest vidende eksperter i Danmark, når det gælder store screeningsforsøg på hjertekarområdet – og han er varm fortaler for et landsdækkende screeningsprojekt
Hans pointe var enkel: ”Det er fjollet, at danskere skal dø.”
Men det preller af på Sundhedsstyrelsen, Ifølge enhedschefen fra Sundhedsstyrelsen, Henrik Stig Jørgensen, har Danmark ”en konservativ holdning til screening. Det må vi erkende. Vi vil være sikre på at vi træffer den rigtige beslutning”. Sundhedsstyrelsen er altså bange for, at danskerne går fra en scanning med en bekymring.
Længere kom Peter Qvortrup Geisling og Nola Grace Gaardmand ikke denne torsdag. Sundhedsmagasinet stoppede dér, uden en konklusion. Men magasinet kom ikke desto mindre så langt, og det er godt gået, når man bare har 25 minutter til rådighed. Med den præmis er det imponerende, hvad programmet nåede, og derfor kvitteres der med fem stjerner af seks mulige.
Den sidste stjerne kunne være opnået, hvis Sundhedsstyrelsens fodslæbende enhedschef var bragt sammen med den kardiologiske professor fra Odense, og de havde fået et par minutter til deres tvekamp. Hvis enhedschefen var brudt sammen og havde tilstået, at Sundhedsstyrelsens holdning til screening i denne sag, og mange andre, er forældet og forkert, så havde Peter Qvortrup Geisling og Nola Grace Gaardmand fået syv stjerner af seks mulige.