Richard Gadd spiller rollen som sig selv i 'Baby Reindeer'. Foto: Netflix
Netflix´ megahit Baby Reindeer udforsker skammens destruktive stier
STREAMING: TV-serien Baby Reindeer er en komediedrama-thriller ulig noget, du før har set. Det er TV, når det på samme tid er bedst og værst, og det rammer tidsånden lige i røven.
Donny Dunn, hovedpersonen i ´Baby Reindeer´ arbejder som bartender, men drømmer om at leve af at lave standup comedy. Det går ikke særlig godt.
Og ærlig talt, er der noget mere tragisk end en mand, hvis største drøm er at blive en berømt komiker, når ens første tanke, når man ser ham, er, at han er en omvandrende hudafskrabning? Det gør næsten ondt at se ham alene i spotlyset, hvor han ligner et dyr fanget i billygtens kegler.
Et skæbnesvangert møde
Så entrerer Martha. Deres møde begynder tilforladeligt, som de mest uhyggelige historier ofte gør, da hun, en rundkindet, overvægtig og uskyldigt udseende kvinde, træder ind ad døren til den bar, hvor Dunny arbejder. Da hun ikke har penge på sig, forbarmer Donny sig over hende og giver en kop te på husets regning. Martha lyser op, nærmest lykkelig, og hun ser Donny, komplimenterer ham, flirter.
Og Donny, han labber det i sig.
Derefter begynder hun at komme i baren dagligt, og hver dag får hun en kop te på husets regning. Hendes latter er eksplosiv og smittende, og Donny nyder at være centrum for Marthas intense energi, blandet med medlidenhed, og som seer føler man med ham, for Martha er både elskelig og stakkels. Hun er for desperat, hendes højtflyvende historier om penthouselejligheder og en succesfuld advokatkarriere matcher tydeligvis ikke virkeligheden, og selv om han burde sige nej til facebookvenskab og til at mødes til picnic, så siger han alligevel ja.
Virkelige hændelser
Det er de første sten lagt i fundamentet til den historie om stalking og traumer, som er ´Baby Reindeer´. TV-serien er skrevet af den skotske forfatter og komiker Richard Gadd, og det bygger på oplevelser fra hans eget liv, som han første gang optrådte med i monologen ´Monkey do, Monkey don’t´ fra 2016. Donny Dunn spilles da også af Richard Gadd selv, og han er eminent i rollen som deprimeret komiker med større drømme, end hans triste liv kan bære.
Serien har taget navn efter det kælenavn, Martha giver Donny, og det fanger godt dynamikken. For lige så kugleskør, som Martha er, lige så skarp er hun, når det kommer til at spotte et andet såret dyr i skoven, og det sårbare dyr er Donny.
Mandlig skam
Som serien skrider frem, og Donny tvinges til at konfrontere Martha med hendes eskalerende vanvid, tvinges han samtidig til at konfrontere det store traume, han bærer rundt på. Og det er her, serien tager fat på et emne, der endnu er store tabuer omkring, nemlig den skam, mænd bærer, når de har været udsat for seksuelle overgreb.
Donny formulerer sin egen sårbarhed således:
”Jeg følte, at alle, der så på mig, kunne se, hvordan jeg havde det. Som om de så ind i min sjæl. Dér så de voldtægt og tvivl og forvirring. Mine øjne var vinduer med udsigt til mit livs største hemmelighed.”
Bærende på en så voldsom altødelæggende skamfølelse er det et under, at Donny står op hver dag, et under at han gang på gang stiller sig op på en scene i håb om at gribe en flig af komikerdrømmen, og et under, at han møder og forelsker sig i den smukke og stærke transkvinde Teri, der også forelsker sig i ham.
Serien er undervejs et stærkt studie i de ufattelige omveje og krumspring, et såret sind vil foretage for at undgå at konfrontere sig selv med skammens smerte. Og når man først forstår, hvem Donny egentlig er, ja så giver hans sære had-kærlighedsforhold til Martha pludselig mening. Samtidig er det næsten uudholdeligt at følge, og hvis du hører blandt dem, der får ondt i maven af det tåkrummende, er serien en ren gyser.
Virkelighedens Martha
´Baby Reindeer´ har ligget nummer ét på Netflix i ugevis, har høstet tonsvis af anmelderroser og er af Forbes blevet kaldt en af de bedste TV-serier nogensinde. Siden serien fik premiere i midten af april, har den fået sit eget liv ved siden af TV-serien, for de mange begejstrede seere er selvfølgelig gået på jagt efter, hvem den virkelig Martha er. At tro, at man kan skabe en serie baseret på virkelige hændelser og samtidig sikre folk anonymitet ved blot at ændre lidt i navne og datoer, er efterhånden en utopi.
Det har resulteret i at en navngiven kvinde er blevet hængt ud på diverse sociale platforme, indtil hun selv stod frem i et TV-interview hos den britiske vært Pierce Morgan. Her benægter hun ikke overraskende at have gjort det meste af det, hun i TV-serien hævdes at stå bag. Hendes troværdighed er dog lav, idet andre ofre for hendes stalking siden er stået frem, herunder Labours leder Sir Keir Starmer. Nu har hun sagsøgt Netflix for 170 millioner dollars.
En varm og ambivalent anbefaling
´Baby Reindeer´ er en TV-serie helt i sin egen kategori, som får dig til at hænge fast, afsnit efter afsnit, selv om du mest af alt har lyst til slukke eller i det mindste at råbe af Donny, når han træffer det ene selvdestruktive valg efter det andet. Serien er fuld af twist og uventede drejninger, og den tager som få andre livtag med overgrebets sjæleædende skam og det lange tilløb til at genopbygge selvværdet og tilværelsen.