FAPS-formand: Jeg læser gerne noget, hvor jeg glemmer nuet
KULTUR-TEMPERATUR: Hvad har et Pink Floyd-teaterstykke og en sundhedsdebatbog til fælles? Begge værker kerer sig om de svageste i samfundet. Blandt andet derfor får ørelæge og formand for Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS), Ann-Louise Reventlow Mourier, en oplevelse og stof til eftertanke ud af to ellers meget forskellige værker.
Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft?
”Jeg har for nylig været i Østre Gasværk Teater for at se ’Another Brick in the wall, part 5’. Jeg var så heldig, at min søster ringede og inviterede mig med, og det var et heldigt sammentræf, for den stod højt på min liste af teateroplevelser, og jeg havde ikke fået købt billetter. Udover at være aktuel også i nutiden med større og større krav om at passe ind i et samfund, der kører hurtigere og hurtigere, og nogen lades tilbage på perronen, er albummet ’The Wall’ en vigtig del af min ungdom, og det var spændende at opleve det i Østre Gasværk-opsætningen.”
Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner?
”Jeg læser i øjeblikket gerne noget, som kan tage mig væk på en rejse i en travl hverdag. Hvor jeg kan 'synke ind i bogen' og glemme nuet. Til det er min favorit bog lige nu ’Vand til Blomster’ af Valérie Perrin. Den er både storladen og fyldt med franske klicheer. Den handler om håb og kærlighed, de små ting i livet der betyder noget, og hvordan man genfinder livet efter at have mistet et barn. Alt sammen vævet sammen at et utal af parallelle historier, der alligevel giver bredde og samles til sidst.”
Hvilken bog/film/podcast vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for sundhedsområdet?
”Signild Vallgårdas bog ´Hvordan mindsker vi uligheden i sundhed?´ er både aktuel og meget interessant. Når man arbejder med sundhed og fagpolitik, er det nærliggende at spørge sig selv, hvorfor vi ikke har fået knækket den nød. Vi har i Danmark haft politisk fokus på ulighed i sundhed i mere end 10 år uden at have ændret den væsentligt. Og i et velfærdssamfund som Danmarks kan vi ikke være bekendt, at der er så stor forskel i sygelighed og forventet levetid i forskellige samfundsgrupper. Der er i bogen nogle gode bud på, hvorfor – og hvor komplekst området er.”
Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske? Og hvis ikke: Hvilken kunstart kunne du ønske dig, at du mestrede?
”Det kunstneriske har altid været lukket land for mig som udøvende kunstner. Hverken talent eller ambition har kunnet drive noget frem i den retning. Men havde jeg haft talentet ville jeg ønske, at jeg kunne synge. Det giver glæde i kroppen og sindet. Men for mig er det kun, når jeg er alene, og det er mine omgivelser formentlig godt tilfredse med.”
Ann-Louise Reventlow Mourier, 57
- Formand for Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS)
- Øre-, næse- halslæge med klinik på Vesterbro i København siden 2012