Skip to main content

"Jeg er fascineret af immunforsvaret, og jeg har beskæftiget mig med det i mange år, men jeg synes stadig, det er en kompliceret størrelse. Én ting er at forstå det svære. En langt større udfordring er det at formidle det svære, så immunsystemets magi kan mærkes gennem ordene i en bog," siger Bente Klarlund Pedersen.

Bente Klarlunds nye bog om immunforsvaret er lærerig, velfortalt og motiverende

 
 
 
 
 

BØGER: Mindst hvert andet dødsfald i Danmark hænger sammen med ubalancer i immunforsvaret, som man selv kan påvirke. Professor Bente Klarlund Pedersen skiller i ny indsigtsgivende populærvidenskabelig bog skidt fra kanel, gør op med falske myter og giver gode råd til, hvordan vi med vores livsstil kan påvirke immunforsvaret i positiv retning og dermed vores sundhed.

Immunsystem består af talrige forskellige immunceller og proteiner, der interagerer i faste mønstre. Immunsystemet er altså netop et system og for at fungere godt kræver det balance i hele systemet. Er der ikke balance, udvikler kroppen kronisk inflammation, som er en væsentlig aktør ved udvikling af blandt andet hjerte-kar-sygdomme, cancer, psykiske sygdomme og demens,” forklarer professor Bente Klarlund Pedersen i sin nye bog ´Dit helbreds bedste ven – immunsystemet´. En guide til et liv i sund balance, som baseret på de seneste videnskabelige forståelser og indsigter fortæller om det vigtige, men også for mange underbelyste immunforsvarssystems mange både helse- sygdomsfremkaldende effekter:

"Kronisk inflammation er udtryk for ubalance i immunsystemet og er en medvirkende årsag til mindst hvert andet dødsfald både i Danmark og på verdensplan. Immunsystemet er noget af det mest komplekse i vores krop, og jeg vil rigtig gerne forklare immunologien, fordi den fylder mig med respekt og en form for ærefrygt,” skriver Bente Klarlund Pedersen og fortsætter:

“Kronisk inflammation er en væsentlig aktør ved udvikling af blandt andet hjerte-kar-sygdomme, cancer, psykiske sygdomme og demens. Den kroniske inflammation forværrer desuden en lang række kroniske sygdomme og øger risikoen for, at mere end én sygdom opstår. Kronisk inflammation er også medvirkende årsag til alvorlige autoimmune sygdomme som kronisk leddegigt, psoriasis og inflammatoriske tarmsygdomme.

Den kroniske inflammation udmatter immunsystemet og gør det vanskeligt for kroppen at producere en stærk immunreaktion den dag, du står over for en infektion. Undgår du kronisk inflammation, vil du derfor have et bedre fungerende immunforsvar. Livsstil og gode vaner dæmper eller fjerner kronisk inflammation,” skriver Bente Klarlund Pedersen, der også rubricerer for eksempel diabetes, demens og depression som inflammatoriske sygdomme.

Men hvis man tror, at forsøget på at få et velfungerende immunforsvar handler om forsøge at booste sit immunsystem, så tager man grumme fejl ifølge Bente Klarlund Pedersen, der også forklarer immunsystemets rolle i forhold til en række sygdomme som for eksempel gigt og psoriasis, hvor immunsystemet er gået i overdrive og derfor angriber et eller flere af kroppens organer:

“Tidligt under COVID-19-pandemien stod det klart, at det sjældent var selve virussen, der slog de syge ihjel, men derimod deres immunforsvar,” fastslår Bente Klarlund Pedersen:

”Retorikken om at booste immunsystemet hviler desuden i et vist omfang på manglende indsigt i immunforsvaret. Det er ikke nødvendigvis omkostningsfrit at booste immunforsvaret. Resultatet kan være en overreaktion, der skaber cytokinstorm og multiorgansvigt eller autoimmune reaktioner. Derimod er det værd at stræbe efter et sundt immunsystem i balance,” skriver Bente Klarlund, der meget fint og pædagogisk har skrevet en ode, der kan hjælpe os til en bedre forståelse af vigtigheden i det balancerede immunsystem:

 

En ode til mit immunsystem 

Har jeg feber, siger jeg tak

Har jeg ondt i halsen, smiler jeg

Bliver jeg rød, øm, varm og hævet, tænker jeg, godt så

Mit immunsystem virker

Det fungerer

Det gør sit arbejde.

Jeg er ven med mit immunsystem

Det passer på mig

Holder mig i live

Holder mig ud

Det skal ikke boostes

Ikke forceres

Ikke udsættes for kvikke fix.

Mit immunsystem skal være i balance

Det skal bekæmpe infektioner

Uden at overreagere

Uden at slå mig ihjel.

Mit immunsystem er en del af mig

Jeg passer på det

Ved at passe på mig

Spise sundt, motionere, sove godt

Være glad, se venner, undgå stress

Ikke skabe misstemning

Ikke nære bekymringen

Ikke udløse en storm af cytokiner

Og et knust hjerte.

Jeg må aldrig blive ligeglad, lunken, passiv,

opgivende, udeltagende og uinteresseret

Ligegyldighed er katastrofal

At være immun over for livet

lammer mit forsvar.

Jeg vil omfavne mit immunsystem

Tage mig sammen

Tage mig af

Sige tak.

 

Og netop tak er et vigtigt ord for Bente Klarlund i forhold til vores forståelse af det immunsystem, som er i konstant aktion mod fremmede mikroorganismer som for eksempel bakterier, virus, parasitter og svampe for at finde, nedbryde, dræbe og senere også huske dem:

”Kun når en mikrobe formår at undslippe dit immunforsvar og komme ind i kroppen, mærker du symptomer som kulderystelser og feber eller smerte, hævelse og rødme ved et inficeret sår. Det er ubehageligt, men du burde måske alligevel stoppe op og sige tak. Symptomerne er udtryk for, at immunsystemet fungerer, og inden længe kan du se frem til at være rask igen,” forklarer professor Klarlund Pedersen. Hun opfordrer til en immunforsvarsvenlig livsstil og vaner, som ifølge hendes og den øvrige lægevidenskabs forskning blandt andet udgøres af tilstrækkelig søvn og motion, gode sociale relationer, de offentligt anbefalede vaccinationer, sund kost, og en positiv livsindstilling. Overvægt, røg, et for højt alkoholforbrug, mange sorger, stress og bekymringer derimod påvirker immunsystemet negativt.

Alle de gode, gamle KRAM-faktorer er således endnu en gang i spil suppleret op med et par ekstra. Men blandt bogens styrker er, at Bente Klarlund gør sig umage med på letforståelig vis at forklare sine læsere, hvorfor og hvordan alle disse faktorer påvirker netop immunsystemet. 

Og de grundige kapitaler om vores mange muligheder for at påvirke det komplicerede immunsystem kan kun gøre indtryk, for hun viser, så alle kan forstå det, ikke kun hvor afgørende vigtigt det er, at vi hver især forsøger at opnå et velbalanceret immunsystem af hensyn til vores helbred, men også hvor sårbart dette system i virkeligheden er. Viden og forståelse, som er uvurderlig, hvis vi på den ene side vil have et immunsystem i balance – altså et immunsystem, der hverken under- eller overreagerer – og derfor beskytter mod alvorlige infektioner, autoimmunitet og den sygdomsskabende inflammation. Eller som hun selv også udtrykket det:

"Det er som bekendt alfa og omega, at vi er i stand til at lave et ordentligt bål af inflammation, hvis vi bliver udsat for en infektion, men det er lige så vigtigt at kunne slukke bålet igen. Har du kronisk inflammation, udmatter du kontinuerligt immunsystemet, så du bliver mere modtagelig over for infektioner og øger risikoen for at få en af de mange sygdomme, som kronisk inflammation skaber grobund for.”

Bente Klarlund Pedersen siger, at ´Dit helbreds bedste ven – immunsystemet. En guide til et liv i sund balance´, er den vanskeligste formidlingsopgave, hun til dato har kastet sig over:

"Jeg er fascineret af immunforsvaret, og jeg har beskæftiget mig med det i mange år, men jeg synes stadig, det er en kompliceret størrelse. Én ting er at forstå det svære. En langt større udfordring er det at formidle det svære, så immunsystemets magi kan mærkes gennem ordene i en bog." 

Men Bente Klarlund Pedersen kommer fint og tørskoet hjem med sit projekt. Og selv om ikke alle kapitaler altid er lige let læste, og hun i sagens natur også kan være nødt til at jonglere med mange fagudtryk i enkelte af kapitlerne, så lykkes det hende at gøre det komplekse og svære nemt, så bogen med udbytte kan læses af lægmand. At hun desuden har forsøgt at formulere nogle af sine hovedindsigter og –budskaber i knækprosa er ikke kun modigt, men styrker rent faktisk hendes formidling af det svære.

 

Et heroisk hierarki af skøre navne 

Et heroisk hierarki

Fylder mig Mit blod

Min knoglemarv

Min thymus

Mine lymfeknuder, milt, tonsiller og polypper

En rangorden af skøre navne

Fylder mig

Leukocytfamilien

Lymfocyt, neutrocyt, monocyt og naturlig dræbercelle

Lymfocytfamilien

T-celle, B-celle og hver deres huskecelle

MHC-I udstiller antigen for T-dræber-cellen

MHC-II præsenterer for T-hjælper-cellen

B-cellen springer ud som

Plasmacelle og føder myriader af antistoffer

Monocytten invaderer og bliver til

Makrofag og dendritisk celle

Huskecellen glemmer aldrig

 

Cytokiner orkestrerer og dirigerer

Så sød musik

Erstatter faren

Jeg elsker mine immunceller

Med de skøre navne

De samarbejder

I et heroisk hierarki

Så jeg kan leve.”

 

Bente Klarlund Pedersen: ´Dit helbreds bedste ven – immunsystemet. En guide til et liv i sund balance´ er udkommet på Gyldendal og koster 279,95

  • Oprettet den .