Pigen fra det store hvide skib er kulørt på den supergode måde

 
 
 
 
 

BØGER: To af Danmarks litterære sværvægtere indenfor historiske romaner har slået sig sammen om at skrive om sygeplejerskerne på hospitalsskibet Jutlandia og deres rolle under Koreakrigen.

Det er der kommet en meget vellykket, velskrevet og underholdende krig-kærlighed- og lægeroman ud af.

De to kritikerroste bestsellerforfattere ud i historisk research og fiktion, Mich Vraa og Jesper Bugge Kold, har i deres fælles nye bog Pigen fra det store hvide skib denne gang valgt at kaste sig over Koreakrigen og Danmarks bidrag til FN’s og Dansk Røde Kors’ indsats i krigen mellem Nordkorea og Sydkorea i form af hospitalsskibet Jutlandia.

Missionen kom til efter, at FN’s Sikkerhedsråd 8. juli 1950 vedtog at komme Sydkorea til hjælp i form en amerikansk ledet militærkoalition under FN, som også opfordrede alle medlemslande til at sende soldater til Korea. 16 medlemslande sendte tropper, mens Danmark i stedet valgte sende Jutlandia, som bemandet med danske sygeplejersker, læger, apoteker, tandlæger og laboranter skulle behandle sårede FN-soldater. At de senere også kom til at behandle børn og civile var på trods af amerikanske protester.

Jutlandia var på tre ture til Korea mellem 1951 og 1953, og i år er det 70 år siden, at Jutlandia første gang stævnede ud fra Langelinjekajen i København på vej mod sin mission. Da skibet næsten tusind dage senere vendte endeligt hjem til Danmark, havde danske læger og endnu flere sygeplejersker taget sig af omkring 18.000 civile sydkoreanere oveni de cirka 11.000 FN-soldater, som de også reddede, behandlede og plejede inden våbenhvilen i 1953. Krigen var blodig, fattigdommen i Sydkorea kolossal, og såvel koreanere fra nord og syd samt kinesiske, amerikanske, tyrkiske, græske, italienske, franske, belgiske, engelske og hollandske soldater måtte lade livet eller invalideres for livstid.

Mich Vraa og Jesper Bugge Kold har i deres bestræbelser på at skildre dels Jutlandias mission og krigen, som det hele handlede om, valgt to kvindelige hovedpersoner, der driver romanen, nemlig operationssygeplejersken Molly Dahl, som er på flugt fra sig selv og sin familie efter svigt og svære traumatiske oplevelser, samt den kun 11-årige Yun, som er på flugt fra Nordkorea til sin kusine i Sydkorea efter, at amerikanerne har bombet og udslettet hendes øvrige familie og hele landsby.

Både Molly og Yun rejser i håbet om at nå frem til et bedre liv, men for dem begge bliver rejsen betydeligt mere begivenhedsrig, end de havde forestillet sig, da de brød op. Men både Molly og Yun har ben i næsen, så læserne kommer mildest talt ikke til at kede sig under læsningen af "Pigen fra det store hvide skib", der skifter mellem de to unge flygtende kvinders erfaringer med vold, seksuel udnyttelse, tab, kærlighed, venskaber, ensomhed og ikke mindst krig, død og lemlæstelser.

Romanen fortæller således to sjældent fortalte historier i en. Den glemte historie om Jutlandias mission, som danske sygeplejersker og læger forvandlede til en humanitær mission også for civile ofre fremfor blot at være en indsats til fordel for amerikanske soldater - samt den ligeså eller endnu mere glemte historie om ofrene for vestens indsats i Nordkorea.

Hvordan forfatterparret - Mich Vraa, som er kendt og prisbelønnet for sin trilologi om Dansk Vestindien, og som sidste år udgav den historiske roman Vaniljehuset baseret på hans egen morfar-  og Jesper Bugge Kold, der har skrevet succesromaner om 1. verdenskrig og DDR - har formået at skrive så homogent sprogligt, pirrer nysgerrigheden overfor deres arbejdsprocesser, for romanen er sprogligt imponerende, karaktererne nuancerede og med dybde, dialogerne uden slinger, og plottet rent og skarpt. At forfatterne et par gange har byttet rundt på nogle historiske fakta for at få den store historie til at hænge sammen, betyder ikke noget for romanens troværdighed som en alligevel i princippet virkelighedsnær beskrivelse af Jutlandias mission og krigens omkostninger for soldater og civile.

"Pigen fra det store hvide skib" er en kulørt knaldroman på den gode måde, som vil blive slugt af læsere, som sætter pris på en lægeroman, som i tidens ånd har skiftet sine traditionelle lægehelte ud med heroiske, topfaglige sygeplejersker. Kvindeforkæmpere, der i øvrigt ikke søger hverken trøst, håb eller kærlighed hos skibets læger, men hos hinanden og blandt skibets besætning.

Men er man ikke uforbeholdent til den form for både slagfærdig og lidt lyserød underholdning, så er der alligevel smæk for skillingen i de historiske beskrivelser af skibets mission og ikke mindst i forfatternes fremstilling af forholdene i såvel Nordkorea som Sydkorea, hvor stormagterne sloges med hinanden henover hovederne på de ludfattige koreanere, og hvor det, sådan som det ofte er, i høj grad var børn og kvinder, som betalte prisen for en krig, som de var helt uden interesse i.

At rettighederne til "Pigen fra det store hvide skib" netop er blevet solgt med henblik på at blive omsat til en kommende TV-serie synes at ligge lige til højrebenet, for romanen er simpelthen toplødig, eminent velskrevet og veldrejet underholdning, som ikke kun markerer et ellers nok glemt dansk 70- årigt jubilæum, men som lykkedes med at gøre det i nutidens trend, uden at hovedpersonernes moderne tankegange virker spor postulerede. Så indtil serien kommer, kan man binge romanen uden at føle, at man er blevet endnu et lille nøk corona-dummere. Tværtom!

Mich Vraa og Jesper Bugge Kold: "Pigen fra det store hvide skib", er udkommet på forlaget Lindhardt og Ringhof, 239 kroner 

  • Oprettet den .