| | | | | |
 


TV-Lægen Peter Geisling står bag fortræffelig fordomsopløsende serie

 
 
 
 
 

TV: Programserien "Kampen for et bedre liv", som vises på DR1, tager seerne med på besøg hos kronisk syge danskere, som har det til fælles, at de hver især kæmper brave kampe for at skabe sig gode, værdige og meningsfulde liv.

På det tidspunkt hvor hovedpersonerne i programserien møder Peter Qvortrup Geisling og hans TV-hold, står de alle sammen overfor store beslutninger og dilemmaer i deres liv.

I den første halvdel af seriens i alt foreløbigt otte programmer kan seerne for eksempel opleve:

  • Teenageren, 18-årige Olivia, som lider af epileptiske anfald i en grad så de ødelægger hendes liv. Hun står foran at skulle vælge, om hun tør modtage en operation, som kun måske kan helbrede hende, men som også kan betyde, at hun skades, så hun ikke mere kan gøre det, som hun elsker nemlig at spille klaver.
  • 25-årige Christine, der har fem forskellige psykiske diagnoser, men som mest af alt i denne verden ønsker sig et job og en normal hverdag. Men kan hun præstere til jobsamtalen, vil de ansætte en psykisk syg, og kan hun overhovedet klare jobbet, hvis hun får det?
  • 27-årige Nanna ønsker sig en kæreste. Hun har en bipolar lidelse, bor på grund af sygdommen igen hos sin mor og far, men begynder at date igen i håbet om at finde en kæreste, der kan rumme en psykisk syg.
  • Louise og Jannik drømmer om at stifte familie og få børn. Men de lider begge af skizofreni og kæmper for at blive raske og Jannik for at få en uddannelse. Men bliver han optaget på elektrikeruddannelsen? Og kan de opfylde deres drømme sammen? 
  • 45 årige- Brian, ægtemand og far til to mindreårige børn, er syg af den arvelige neurologiske sygdom, Huntington. Sygdommen har allerede kostet hans mor, morfar, to onkler og en nevø livet, så han har siden, at han blev gentestet som ung altid vidst, at han ville dø tidligt. Men et nyt medicinsk forsøg kan måske forlænge hans liv. Spørgsmålet er nu om, han kan få lov til at være med i forsøget, som kun indrullerer 600 patienter på verdensplan. Og hvis ikke, hvad så?

Det er barske odds, som dokumentarprogrammernes hovedpersoner er oppe imod. Men selv om programmernes fortælletekniske motor er hovedpersonernes dramatiske dilemmaer, så er Peter Qvortrup Geislings tilgang til de medvirkende befriende renset for unødvendig melodramatik. Geisling kan sin metier og er tilstrækkelig erfaren og menneskeligt moden til, at han tør stole på sine medvirkende og pisker derfor hverken stemninger, lidelser eller følelser kunstigt op af skræk for at kede. Tværtimod forholder han sig lavmælt, respektfuldt og aktivt lyttende, hvilket giver programmerne en helt særlig nænsom atmosfære, som igen giver de interviewede rum og plads til at være sig selv.

Et flertal af programmerne handler således om psykisk sygdom og de mange udfordringer, som kan følge heraf. Og en af programseriens helt store fortjenester er netop dens af nænsomhed skabte rummelighed og forståelse for sine medvirkende. Vi har alle set masser af forfærdelige scener med psykisk syge, når de har det værst. Men som det fremgår af serien med al ønskelig tydelighed, så har psykisk syge også almindelige liv med helt almindelige stunder og ligeså almindelige menneskelige følelser, drømme, behov og hverdage, som skal udfyldes bedst muligt. Og denne helt almindelige menneskelighed får Geisling formidlet på allerfineste fordomsnedbrydende vis. Kampen for et bedre liv formår at få ens hjerte til at banke både for de syge, men også for Public service, som her står som leverandører af en programserie, som en kommerciel kanal næppe ville have eksekveret så humant nedtonet – men netop i kraft heraf alligevel så virkningsfuldt.

Hver tiende dansker lider af en psykisk sygdom ifølge Peter Qvortrup Geisling, der mener, at det psykiatriske område i ’den grad mangler fokus fra omverdenen’:

”Hvor er Dansk Psykiatrisk Selskab henne? Det næststørste medicinske selskab i Danmark – hvornår har de sidst sat dagsorden? Kom nu ud og sæt dagsorden – det er et enormt vigtigt område, det her!” sagde han i forbindelse med lanceringen af portrætserien i begyndelsen af oktober.

De næste programmer i portrætserien vil blandt andet sætte fokus på børn med ADHD, hvor 12-årige Georg, som er gået fra nederlag til nederlag i skolen, nu skal vælge, om han tør skifte skole igen til en særlig talentklasse for dygtige sangere.

For Georg bliver stemmen nøglen til, at han folder sit liv ud. På mange måder er det sådan, at hvis man leder efter særligt gode ting i hinanden, så er der måske nogle nøgler, vi overser, som gør, at dem, der ellers var lige ved at blive parkeret i samfundet, de kan få et godt og meningsfuldt liv, hvor de føler, at de også kan bidrage,” siger Peter Qvortrup Geisling 

De resterende programmer vises på DR1 torsdag aften kl.21, og programmerne er efter, at de er vist også tilgængelige på DR’s hjemmeside indtil oktober 2020. Se dem, de er sundt selskab. Så hurra for de medvirkende, for Geisling og for public service, når den leverer, hvad den er sat i verdenen for!