Skip to main content

TV2-serie om overvægtige unge med lavt selvværd er god public service

 
 
 
 
 

TV: Hver sjette danske unge mand eller kvinde mellem 25 og 34 år lider under svær overvægt. En ny sympatisk TV-serie eksperimenterer med at hjælpe fem af dem til et gladere og sundere og dermed også slankere liv.

De fem unge, Natalie, Trine, Jacob, Christian og Stine, der er alle er i starten og midten af 20’erne vejer cirka 600 kg. til sammen, da de for første gang møder hinanden og også værten for den nye serie ´Det Fede fælleskab´, Lene Beier, der med charme, nærvær og omsorgsfuld hånd fører de unge gennem seriens i alt seks programmer.

Mødet finder sted i et hus nord for København, hvor de unge i en måned skal bo sammen i et bofællesskab, hvor de dels skal hjælpe hinanden og dels også vil få faglig bistand fra en psykolog og en personlig træner og ernæringsvejleder til at gøre det, som de hver især selv forgæves gennem lang tid har forsøgt: At slippe af med de mønstre, som gør, at de plages af skyld, skam, selvhad og den svære overvægt, som også har givet dem for eksempel kroniske smerter, ikke-alkoholisk fedtlever og alvorlig søvnapnø.

Blandt de unge er blandt andet buschauffør og frivillig brandmand Jacob, der har meldt sig til eksperimentet, fordi han frygter, at overvægten vil medføre, at han bliver kasseret som brandmand, og at den i øvrigt vil tage livet af ham langt før tid:  

”Jeg kan drømme om at have et liv foran mig. Men lige nu har jeg en følelse af, at jeg er ved at miste det,” forklarer Jakob, der har spist sig væk fra sine erindringer om en traumatiserende barndom, hvor han lærte at gemme sig bag skolens skraldespande for at undgå den grove mobning, som han var udsat for.

Tidlige traumer, mange skift i livsvilkår, ensomhed og store tab i form af blandt andet forældres psykiske sygdom eller død af kræft er i det hele taget karakteristisk for de fleste af de unge medvirkende, fremgår det af de fortløbende samtaler, som de har med programmets psykolog og slankeekspert Tina Egevang Kjær. Gennem individuelle konsultationer hjælper hun de unge med at forstå, hvilken rolle deres følelsesmæssige bagage spiller for deres overspisning.

Nye forståelser som vi ser dem bruge til at bryde gamle mønstre. Blandt andet begynder de alle ansporet af personlig træner og ernæringsvejleder Per Nielsen at spise sundere, drikke mindre alkohol og ikke mindst at motionere.

Men det er ikke motion på den hårde, hysteriske og usunde måde, som denne form for halvvejs reality-programmer ellers ofte har for vane for hermed at opnå hurtige vægttab, men på en sundere og mere realistisk måde, hvor det primært handler om bevægelse, kropsglæde og motionsbefordrende naturoplevelser for på den måde at blive fysisk og mentalt stærkere. 

For kommer man i bedre balance med sig selv, følger det med at smide kilo om end ikke af sig selv, så i hvert fald meget, meget nemmere, lyder programmets præmis, som Lene Beier formulerer således i forbindelse med lancering af programmet:

”Fordi de har det dårligt, er de blevet store og har ikke passet på sig selv. Man kan godt være overvægtig og sund, men overvægten er et problem for netop disse unge i fællesskabet, fordi det går ud over deres helbred – mentalt og fysisk. De har følt sig alene og forkerte, og i programmet prøver man at ændre dynamikken og vise, at de sammen står stærkere. Og ikke mindst at alle har fortjent at være en del af et fællesskab.” 

Og Stine er enig. Hun kæmpede selv en umulig kamp mod sine for mange kilo, indtil hun gennem programmet indså sit egentlige problem. Hun skulle arbejde med sin psyke og sit lave selvværd, hvis hun skulle få et godt forhold til sin krop og en lavere vægt, forklarer hun i programmet, hvor hun også fremviser sine mange tricks til at skjule sin krop i lag på lag-tøj og en stribe forskellige, men meget ubehageligt udseende opstrammende shapewears. 

Trine, Natalie, Jacob og Christian fortæller, at de skal gøre op med henholdsvis vrede, lysten til at give op, gamle mobningstraumer og sorg over farens tidlige kræftdød. Følelsesmæssige byrder, som de i programmet på symbolsk vis smider i havet.

Men lykkedes programmets sympatiske tilgang til overvægt så? Ja, det gør den. I hvert fald så længe, at de unge er sammen i huset, for de bliver gladere, og de taber sig. 

Men herefter følger ifølge eksperimentet fem måneder i de hjemmelige vante omgivelser, hvor de gamle mønstre formentligt fortsat hænger i gardinerne, og hvor blandt andet maden kan blive en udfordring. 

For fælles for Trine, Stine, Natalie, Jacob og Christian er også, at de fortæller, at de simpelthen ikke orker at lave mad, når de kommer hjem fra job, hvorfor de får rigtigt meget fastfood, chips, fast og flydende sukker og mange take-aways, som ovenikøbet alt sammen er alt for nemt at spise i alt for store mængder. Som trøst og for i det hele taget at dulme ubehagelige følelser, ensomhed og dårlige minder.

Hvorvidt de unge formår at opretholde de nye gode vaner fra fællesskabet, om de psykologiske bemestringsværktøjer holder i længden, og om de fem nye venner vedbliver at kunne støtte hinanden og være hinandens bedste buddies på den indledte rejse mod større sundhed og et bedre liv uden skyld og skam, det afsløres først 7. marts, hvor TV2 sender det sjette og afsluttende program.

Indtil da er vi givetvis mange, der krydser fingre for dem, for ´Det Fede Fælleskab´ er godt public service TV om et stort og vigtigt samfundsproblem. Og ikke mindst fordi Trine, Stine, Natalie, Jacob og Christian har udvist et stort og beundringsværdigt mod ved at medvirke så åbent om deres vægtproblemer, som betyder, at de hver især har meget at vinde eller tabe i forhold til ikke kun deres vægt, men også fysiske følgesygdomme, nedsat livskvalitet, besværliggørelse af hverdagens gøremål og sociale aktiviteter, isolation, dårligt selvværd og depression.

´Det Fede Fællesskab´ kan streames her på TV2Play