
TV-vært Christian Degn kommer godt fra start i ny serie om hans sædkvalitet
TV: Værten Christian Degn skjulte i mange år, at hans sædkvalitet var stærkt nedsat, for han følte sig diskvalificeret som mand og frygtede aldrig at få hverken kæreste eller børn. Nu springer han ud i en ny og som aldrig før relevant TV- serie og ønsker at være bannerfører for Danmarks mange andre også tavse mænd med dårlig sædkvalitet.
Danske mænds sædkvalitet er en af de dårligste i Europa, og den er markant dårligere end for 50 år siden. 80 procent har forringet kvalitet, og kun hver femte har optimal sædkvalitet. Flere end to ud af fem mænd har markant nedsat sædkvalitet og hver syvende danske mands kvalitet er så lav, at han sandsynligvis får brug for fertilitetsbehandling for at få et barn. For nogle vil det aldrig lykkes trods fertilitetsbehandlinger.
Men den nedsatte kvalitet er et tabu mellem mænd, og dette tabu bør brydes, for det efterlader alt for mange mænd i tavshed, sorg og skam, mener den 43-årige TV-vært Christian Degn i sin nye serie i fire afsnit, ´Degn vil være far: Sorger og glæder´. Der er snigpremiere på det første program på TV2Play.
Da Christian Degn – kendt fra programmer som ´Nybyggerne´, ´Hammerslag´ og ´Alt det min far ikke har lært mig´– for godt halvandet år siden mødte den kvinde, som han vidste, han ønskede at stifte familie med, havde han med i bagagen, at han i omkring ti år havde været vidende om, at hans sædkvalitet var markant forringet. Et faktum, som han gennem de mange år forsøgte at skjule, men som han nu, hvor både han og kæresten ønskede at få et barn, besluttede at være åben om. Åben overfor hele den danske befolkning, for han ville lave TV om sit problem, som han vidste også martrede mange andre mænd i det skjulte:
"Jeg har set enormt mange seje kvinder tale om deres problemer med at få børn. Men jeg oplever, at mænd først taler om det, når problemet er løst, eller de har givet op. Jeg havde derfor en idé om at lave et TV-program om dårlig sædkvalitet, der skulle få mænd til at tale mere med hinanden om ikke at kunne gøre deres kærester gravide. Jeg ville række en hånd frem til alle dem, der føler sig alene, utilstrækkelige, og hvad de ellers må kæmpe med,” fortæller Christian Degn om baggrunden for serien.
Da Christian Degn, som altså dengang var i 30’erne, første gang blev klar over, at hans sædkvalitet var nedsat, slog det ham helt ud. I programmet fortæller han både nøgternt, men også dybt rørende om, hvordan han indtil da altid havde haft to drømme i sit liv. Den ene var at blive journalist og den anden at blive far, og nu var udsigterne til det sidste mere end usikre, og han følte sig værdiløs og uden mål for sit liv i flere år efter den tunge besked, der blev en skygge, som altid fulgte ham. Med tiden fandt han ud af, at han ikke var den eneste.
I det velproducerede programs start møder vi da også en tydeligt bekymret Christian Degn, som her for anden gang i sit liv er til samtaler og tests hos Rigshospitalets overlæge Niels Jørgensen, som konstaterer en yderligere nedsat sædkvalitet i den helt lave ende af spektret, og at fertilitetsbehandling vil være nødvendig, hvis Christian skal have held til at gøre sin kæreste gravid.
Niels Jørgensen anbefaler desuden ikke at udskyde fertilitetsbehandlingen for længe, da kvaliteten vil blive ved at falde. En oplysning, som ryster Christian Degn, der aldrig er blevet fortalt, at det for mænd med nedsat sædkvalitet gælder, at den ikke blot er nedsat, men også at kvaliteten hos disse mænd med årene falder endnu hurtigere end for mænd, der starter livet med en god sædkvalitet, hvorfor det gode råd til mænd med lav sædkvalitet er at forsøge lave børn så hurtigt som muligt.
Problemerne tårner sig op for Christian Degn, som ikke er meget for at skulle udsætte sin kæreste Trine, der også medvirker i programmet, for de barske fertilitetsbehandlinger. Og han opsøger herefter blandt andre chefpsykolog på Rigshospitalet, Svend Aage Madsen, der har forsket i mænds sundhed i over 20 år for blandt andet at få svar på, hvorfor det er så vanskeligt for mænd at have forringet sædkvalitet og de mange svære følelser, det vækker:
”For mange mænd bliver det selvpiskeri, og de føler sig set ned på. De oplever følelsen af at blive kasseret. Ofte taler mænd ikke om problemer som disse, for mange mænd har slet ikke udviklet et sprog for det, de føler i denne situation. Jeg synes, det er en stor sag, du kæmper ved at stå frem, forklarer han en berørt Christian Degn, der fortæller, at hver gang han de seneste par år har talt med andre mænd om sædkvalitet, så har det været ham, der har åbnet samtalen, og at ingen andre mænd har ønsket at medvirke i hans programmer.
Og dårlig sædkvalitet er ifølge Christian Degn blevet et kæmpe generationsfænomen, hvor tusinder af par kæmper for at blive gravide. Et problem, som han mener, at vi som samfund er nødt til at tage alvorligt:
”Men hvis ikke vi til en start kan snakke om det her, uden at det skal være forbundet med en følelse af skam og af ikke at slå til som menneske, så kommer vi ingen vegne,” siger han.
Men uanset at Christian Degns sædkvalitet ifølge overlæge Niels Jørgensen blev analyseret til at ligge i den "allertungeste ende", der kaldes stærkt nedsat, sker der et mirakel. Midt i TV-optagelserne om den fælles rejse mod et forældreskab og inden, at de fertilitetsbehandlinger, som kæresten er villig til at modtage, går i gang, bliver hun uventet og mod al beregning gravid.
Parret har trods lidt bump på vejen i dag en sund og rask lille dreng, som vi da også møder allerede i program 1. De øvrige tre programmer vil udover den nedsatte sædkvalitet også handle om behandling for ufrivillig barnløshed, nakkefoldsscanning, kromosomfejl og hjemmefødsel.
Christian Degn lægger godt fra land i dette endnu første program, som han har set helt ret i tager fat i et tabu, som ikke kun har store konsekvenser for mænd, men også for de kvinder, som er nødt til at underkaste sig ofte langvarige og meget indgribende behandlinger, selv om det ikke er dem, der er syge.
Mænds forringede sædkvalitet er for eksempel den eneste sygdom, hvor man ikke behandler patienten, men dennes pårørende. En situation, som Rigshospitalets overlæge Niels Jørgensen kalder for ’uretfærdig’, men som han forklarer med blandt andet manglende forskning:
"Med fremkomsten af bedre fertilitetsbehandlinger af kvinderne holdt man i 1990’erne og indtil for et par år siden op med at forske i mænds sædkvalitet,” siger Niels Jørgensen, der også forklarer, at udviklingen af en mands sædkvalitet som oftest bestemmes allerede i fostertilværelsen, hvor testiklernes udvikling kan forstyrres af den gravides livsstil og påvirkning fra miljøkemikalier.
Christian Degn er med sit (i hvert fald på TV -skærmen) åbne og vindende væsen en ualmindelig velegnet posterboy for sagen, og der er god grund til at tro, at serien vil komme til at gøre en positiv forskel for den offentlige samtale om danske mænds sædkvalitet, for de mænd som indtil nu går alene, og det tabu, som programmet meget klart viser ikke hjælper nogen, men kun skader.
Og hvem ved måske programmerne også kan gøre indtryk på nogle politikere. Det har både programmet, modige Christian Degn og de mange andre mænd, som helt uforvarende er blevet påført et kæmpe problem i hvert fald fortjent.
Se premieren på 'Degn vil være far' tirsdag 21. februar klokken 20.50 på TV 2. Og allerede nu på TV 2 PLAY.