Julefilm redder læger fra stress og udbrændthed til et bedre liv

JULEFILM: Læger er populære hovedpersoner i julefilm selvom vi ikke ser dem ikke på arbejde, men i stedet i hverdagen som stressede, ulykkelige mennesker, der ikke kan få livet til at hænge sammen indtil julen transformerer dem til lykkeligere mennesker med en bedre work-life-balance. En professor i sociologi og antropologi anbefaler at se julefilm for selv at få det bedre.

Julefilm har været populære i årtier, og de bliver her i december måned set igen og igen på Netflix, Amazon, Disney, HBO og VIAplay, som bugner med gamle og nye, der alle konkurrerer benhårdt om seernes opmærksomhed. 

Filmene følger ofte den samme fortællestruktur med en hovedperson, som er i krise, som foretager sig noget uvant, møder yderligere modstand, kommer i endnu større krise, møder en potentiel nye romantisk partner, tvinges af omgivelserne til at deltage i transformerende juleaktiviteter, har ny identitetskrise og når herefter frem til helt nye livsvalg, som sikrer ro, lykke og en happy ending. 

Og en ofte benyttet hovedperson i julefilmene er symbolet på ambitioner, stress og udbrændthed, nemlig den amerikanske læge, hvoraf flere end 60 procent i dag erklærer sig udbrændte og nedslidte af stress, bureaukrati og digitalisering.

Og selv om julefilm med læger som hovedpersoner så godt som altid følger samme romantiske opskrift, er de alligevel ofte bedre end deres rygte. Ikke alle er forfærdelige, og en del af dem er overraskende bedre end gennemsnittet af, hvad man ellers kan støde ind i på diverse platforme.

Én af dem er The Christmas Doctor, som handler om den ikke helt unge læge Zoey, der arbejder solen sort året rundt. Hun er dybt traumatiseret efter at have mistet en ung patient, som hun lærte godt at kende på grund af deres fælles passion for at spille skak. Efter hans død har hun trukket sig ind i sit arbejde som permanent omrejsende lægevikar på de mange amerikanske akutafdelinger, hvor risikoen for at lære patienter er minimal. Derhjemme lever hun alene af take-away, og den personlige indretning udgøres af gule post-it-lapper på væggene.

Men to uger før jul bliver Zoey sendt til en lille by nord for New York. Her er ikke noget hospital, og patienter er nogen, man møder hver dag på gaden og i supermarkedet. Og i øvrigt også skal besøge derhjemme. Og inden hun har set sig om, bliver hun en del af byens juleforberedelser, møder en charmerende enlig far og patienter bliver igen nogen, hvis liv hun tvinges til at involvere sig i – blandt andet fordi man har god tid til sine patienter her ude på bøhlandet. Også en ældre læge i filmen vælger at gå på halv tid for at få mere tid til sig selv. Filmen er sjov, sød, rørende og varm og mere skal ikke afsløres her om Zoey, der hver dag tæller ned til, at hun kan komme væk fra den søde juletid og ud på landevejene og arbejde sig selv til døde.

En anden er Christmas Under Wraps, om den unge, succesrige læge Lauren Brunell, som netop er blevet droppet af sin kæreste, der fandt hende for ambitiøs og karriereplanlæggende. Samtidig går hendes planer om et efteruddannelsesforløb på et prestigefuldt Boston-universitet i fisk. I panik tager hun imod et job på en lille lægeklinik i den nordlige del af Alaska. I begyndelsen er hun ensom og temmelig fortvivlet over kulden og de beskedne forhold på klinikken. 

Men også hun bliver trukket ind i byens fortryllende juleforberedelser, åbner sit af julen blødgjorte hjerte for en mand Andy, der ovenikøbet spiller en vigtig rolle for byens årlige juletraditioner. Og hokus pokus, hun transformeres trods mange indre kampe med ambitionerne til at forstå at hendes work-life balance er helt gal og at, kærligheden og lykken kan findes helt andre steder end i et job som forjaget akut hjertelæge på et stort og anerkendt hospital. Filmen er charmerende, velspillet, flot produceret og vidunderligt julet med rensdyr, hjemmebag og hele molevitten.

I en tredje, som netop er kommet på Netflix, ´Angel Falls Christmas´, om akutlæge og work-alcoholic, Ally, går filmen så langt i sine julerier, at der også optræder to engle, som er sendt ned på jorden for at redde, Ally, der er ude af stand til at skabe rum i sit liv til andet end arbejde og i øvrigt hader julen med dens krav om tilstedeværelse. Og det i en grad så hendes ellers så forstående og langmodige kæreste har forladt hende. 

Men ulykkelige Ally møder englen Gabe, som hjælper hende til at genfinde den juleglæde, som hun ellers havde som barn. Men herfra ved vi så alligevel ikke helt, hvad der skal ske, for Gabe, der også transformeres af den jordiske søde juletid, forelsker sig mod alle Himmerigets regler i Ally, som bestemt ikke er upåvirket af sin omsorgsfulde og kloge julehjælper. Men de julede kærlighedsintriger til trods ender Ally, naturligvis hvor hun skal ifølge genren nemlig med at elske julen og en hverdag og et job udenfor den hektiske akutafdeling til fordel for et lægejob, hvor der også er plads til julelys, familie, venner og kærlighed 

Hvorvidt man ligefrem er til engle er jo i den grad en smagssag, og man kan diskutere, hvor godt det egentlig fungerer i forhold til identifikation. Så det vil for nogen ikke lige være 'Angel Falls Christmas' , som man skal starte med som  nybegynder af julefilm om udasede læger. Heller ikke selv om filmen også handler om en anden ældre læge, der i modstrid med tidligere planer vælger at gå direkte fra juleferie på pension. Men ellers lever ´Angel Falls Christmas' op til genrens krav om fine menneskelige dialoger om kærlighed, ægteskab, jul, familie og gode eller dårlige work-life balancer.

Så selv om man måske ikke skal skrue sine forventninger til julede lægefilm op til urealistiske højder, så er der alligevel gode grunde til, at disse er så populære, at de som regel står øverst på hitlisterne. For både for læger og alle os andre er det at se arme, fortravlede og forpinte lægers transformationer til roligere og lykkeligere liv nemlig øjensynligt godt og sundt for vores mentale velvære.

Det siger i hvert fald blandt andet antropolog og professor i sociologi ved Dallas University i Texas, Bobby Alexander. Han mener nemlig, at julefilmenes fiktive og næsten rituelle fremstillinger af hverdagslivets dilemmaer kan medvirke til at seerne får bearbejdet egne bekymringer, angstfølelser, håb og relationer:

I sin bog ´Anthropology of Religion´ skriver han blandt andet:

”Når folk ser en del af deres eget liv udfolde sig på skærmen fungerer det på en måde, der minder slående om, hvordan et religiøst ritual fungerer. Ritualer kan åbne almindelige liv for transcenderende kræfter,” skriver Bobby Alexander, der mener at julefilmene gør det samme. Bortset fra at den "transcendente kraft", som filmene får seerne til at føle, ikke handler om Gud eller et andet højeste væsen, men om vores livsværdier.

”Julefilmenes kraft er mere sekulær: Det er familiens kraft, ægte kærlighed, betydningen af hjemmet eller forsoning i relationer,” fastslår Bobby Alexander, der også mener, at julefilmene kan bringe trøst, bekræftelse og nogle gange endda give mod til at fortsætte med at arbejde sig gennem vanskelige situationer. Og endelig ikke mindst et håb om, at det hele kan blive godt i sidste ende.

Et håb som ikke blot er udtryk for eskapisme ifølge ekspert i religiøse studier, Christopher Deacy fra University of Kent. 

I sin bog, “Christmas as Religion, skriver han for eksempel, at julefilm derimod med deres portrætter af hverdagslivet, dets diskussioner af etiske og sociale værdier og fremstillinger af, at harmoni er muligt, giver os glimt ind i en verden, som den kunne være: 

”Julefilm fungerer som et barometer fo,r hvordan vi gerne ville leve, og hvordan vi ønsker at se og måle os selv, mere end at de blot er udtryk for eskapisme,” fastslår Deacy.

´The Christmas Doctor´ kan ses gratis på nettet –blandt andet HER´

´Christmas Under Wraps´ kan ses på Netflix

 ´Angel Falls Christmas´ kan ses på Netflix

  • Oprettet den .