Dansk professor har star-quality i yderst seværdig TV2-serie om druk
TV: Professor og overlæge Filip Krag Knop fra Gentofte Hospital leder med stor faglighed og masser af humor fire kendte kvinder gennem fest- og drukaftner, inden de for åben skærm skal gennem et fireugers alkoholeksperiment.
Alkohol kan måske være sjovt at drikke, men den feder og kan være skadelig for kroppen, så når en ud af syv danskere drikker mere end de 10 genstande om ugen, er der nok grund til at stoppe lidt op.
For hvor stor en positiv forskel, det kan gøre for energi og helbred at skrue ned for sprutten, oplevede TV-vært Cecilie Hother, sanger Zindy Laursen, kommunikationsdirektør Anna Thygesen og influencer og forfatter Carla Mickelborg, da de fire festglade kvinder i TV2’s miniserie ´Alkoholeksperimentet´ lagde alkoholen på hylden i 30 dage.
´Alkoholeksperimentet´, som virkelig er værd at se, uanset om man er lidt af en drukmås eller ej, består af to programmer, som følger de fire kvinder før, under og efter det store eksperiment, som skal svare på, om 30 dages afholdenhed er nok til at vise bedre og sundere helbredsværdier, og om eksperimentet vil ændre deres vaner og opfattelse af alkohol fremover.
I det første program fører professor Filip Krag Knop de fire kvinder gennem en række tests og øvelser, som dels under kontrollerede forhold afdækker deres aktuelle helbredstilstand og dels måler deres alkoholprocenter og intellektuelle og fysiske færdigheder, når de indtager og senere har indtaget alkohol i de mængder, som de typisk ville have taget indenbords på en glad aften i sociale sammenhænge.
Man fornemmer tydeligt på Filip Krag Knop, at han forventer, at eksperimentet vil vise, at kvindernes forbrug er i overkanten af, hvad der er sundt. For store indtag af alkohol kan nemlig ifølge Filip Krag Knop blandt andet forårsage arvævsdannelse og reducere leverens normale og livsvigtige funktioner.
”I yderste konsekvens kan der dannes så meget arvæv i leveren, at den ikke kan opretholde de normale funktioner, som er vigtige for helbredet. Den tilstand kalder man cirrose eller ”skrumpelever”, og det kan være en livstruende tilstand, siger Filip Krag Knop, der også overfor de overraskede kvinder påpeger risikoen for blodpropper og andre hjerte-kar-sygdomme.
Men ud over de skadelige følger af at drikke for meget i for lang en periode er konsekvensen også ifølge Krag Knop, at alkohol feder.
"Det hele tæller i det samlede kalorieregnskab, og dermed øger alkohol risikoen for fedtophobning i leveren og andre steder i kroppen," siger Filip Krag Knop, der da også finder for meget fedtvæv hos samtlige af programmets deltagere.
Fra venstre influencer og forfatter Carla Mickelborg, TV-vært Cecilie Hother, kommunikationsdirektør Anna Thygesen og sanger Zindy Laursen.
De fire kvinder er godt udvalgt af programmets tilrettelæggere, for deres alkoholmønstre er forskellige. Til fælles er dog, at de alle fire drikker mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler, og i et vist omfang mere, end hvad de selv er helt trygge ved.
TV-værten Cecilie Hother har børn og drikker sig sjældent beruset, men sammen med sin mand har hun vin som hobby. Hendes hjem er veludstyret med tempererede vinskabe fulde af særligt udvalgte vine, som de nyder, så snart lejlighed byder sig. Og hus mistænker, at det nogle gange bliver det til lidt mere, end godt er.
Zindy Laursen færdes til dagligt i et musikermiljø, hvor alkohol er en integreret del af det professionelle og sociale liv. Hertil kommer, at hun i forbindelse med COVID-19 og pandemiens afskæring af hendes professionelle og sociale liv er begyndt at drikke alene fra klokken 17 for at slippe for tanker og bekymringer, hvorfor hun drikker mere, end hun plejer og i det hele taget ønsker.
Kommunikationsdirektør Anna Thygesen får sjældent tømmermænd, men er alligevel lidt af en festabe. Trods sine 58 år holder hun sig ikke tilbage for at slingre hjem på cyklen tidligt om morgen efter en animeret aften i byen. Alkohol giver hende farver i hverdagen og livskraft, synes Thygesen, der ikke drikker mere, end at hun kan arbejde næste dag – for som hun siger:
”Jeg har lært, at hvis man kan synge om natten, kan man også synge om dagen!”
Carla Mickelborg drikker til gengæld på den mest ungdommelige og sundhedsfarlige måde og drikker sig helt i hegnet, når hun et par gange om ugen går i byen og drikker 10 eller endnu flere genstande for at slippe af med stress, kontrol og hæmninger.
Efter diverse aftener med alkohol, fest og farver overvåget af Filip Krag Knop og hans medhjælpere, skal kvinderne herefter forsøge at holde sig fra alkohol i 30 dage. En afholdenhed, der viser sig at være en pine og plage for dem.
Men kvinderne falder ikke i, og nye efterfølgende blodprøver og tests udført hos Filip Krag Knop viser da også bedre sundhedsværdier og fedttab for de fire, der ved en opfølgning tre måneder senere alle melder om et reduceret og ændret alkoholforbrug. Zindy Laursen har helt droppet sine klokken 17-drinks, og de tre andre skifter til vand langt tidligere, end de gjorde før.
Man kan kun håbe for de fire forsøgskaniner, at de vil være i stand til at fastholde deres nye, gode vaner. Men uanset så fortjener de respekt for deres modige, åbenhjertige og til tider også af alkoholen påførte tæt på filterløse medvirken i et program, som ikke kun har været vigtigt for dem selv, men også er det for mange, mange andre med et mere eller mindre fortrængt, men ikke desto mindre for højt forbrug.
I et land, hvor hver syvende drikker for meget, og især mange unge endog på den mest usunde måde, er ´Alkoholeksperimentet´ et par gode og relevant public-service programmeer med en høj underholdningsværdi. Og programmernes timing i januar, hvor mange holder hvid måned uden alkohol, er perfekt.
Så programmerne er i den grad værd at se, for de er super godt producerede, og med Filip Krag Knop er en ny TV-stjerne født. Han får afsendt sine sundhedsvidenskabelige fakta uden moralisering, men med en charme, humor, venlighed og forståelse, der gør, at ingen herefter kan være i tvivl om, at de skadelige virkninger af et for højt eller forkert alkoholforbrug er betydelige. Højst fire genstande på en dag og aldrig mere end ti genstande om ugen, ellers koster det. Især på længere sigt, men – som vi ser i programmerne – også på den kortere bane.