Hårrejsende TV2 dokumentar afslører igen umenneskelige omsorgssvigt på plejehjem

 
 
 
 
 

TV: Forholdene på danske plejehjem er trods politisk fokus, øget kontrol og flere bevillinger på ingen måde blevet bedre, hvis man kan tro ny, skræmmende TV2-dokumentar, som rejser alvorlig kritik af især plejehjemmet Nørremarken i Køge.

TV2 har haft en journalist ansat undercover i 28 vagter på plejehjemmet Nørremarken i Køge, som med skjult kamera har filmet grov tone, tvang, ligegyldighed og alvorligt omsorgssvigt af ældre, sårbare borgere.

Dokumentaren ´Opråb fra plejehjemmet´blev i al sin gru vist torsdag 20. oktober og afslører døende patienter, der ligger alene, mens personalet surfer på nettet, ældre mennesker, der trods liggesår ikke vendes, bleer der ikke skiftes og pauseglade personalers truende adfærd, hvis de gamle og måske ovenikøbet demente beboere ikke makker ret på kommando.

I programmet lægger den tidligere socialpædagog og nu plejehjemsassistent Anne Andreassen ikke skjul på, at det er hende, der har kontaktet TV2, efter at hun fire gange forgæves har forsøgt at råbe sine fire forskellige ledelser på tre år op.

”Jeg synes, at det har været meget svært at være vidne til den måde, som de ældre bliver behandlet, jeg bliver vred og ked af det, forklarer Anne Andreassen, som medvirker i programmet i form af både interviews og egne, optagne videoer med sig selv, når hun oplever noget i løbet af sin arbejdsdag, som understreger hendes budskaber om, at tingene ikke forløber sådan som, de burde på det sjællandske plejehjem.  

´Opråb fra plejehjemmet´ er herudover bygget op af en blanding af sekvenser bestående af TV2 journalisten Emilie Myrups videodagbøger samt hendes skjulte optagelser med personaler og beboere, når de ældre har brug for hjælp til at spise, blive vasket og komme på toilettet.  

Frygtelige scener fulde af overgreb, forsømmelser og fravær af medfølelse, som herefter forelægges blandt andre demenspsykologen Anneke Dapper Skaaning, formand for Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen, og professor i almen medicin ved Københavns universitet Lars Bjerrum, der konfronteret med beboernes afmagt og tydelige lidelser, da næsten alle sammen da også har svært ved at holde øjne tørre og stemmerne klare i deres chokerede afstandtagen fra de usle forhold.

TV2 har tydeligvist lært af sine erfaringer fra stationens program ´Plejehjemmene bag facaden’ i 2020 om den 90-årige demente Else Marie Larsen, som hang i en lift på sit plejehjem Kongsgården i Aarhus. Her jamrede hun i smerte, mens plejepersonalet beordrede hende til at lave afføring. Dengang blev den offentlige debat om forholdene for demente af Aarhus kommune forsøgt forplumret af diskussioner om, hvorvidt TV2 viste for meget og for tæt på 

Denne gang er mange scener nemlig helt og delvist sortlagte, og man hører kun optagelsernes lydside. Et hensynsfuldt valg, for hvem ønsker som Else at blive fremvist for hele befolkningen til aftenkaffen i en slynge med halen bar højt til vejrs?  Fornedrende situationer, som både de ældre og vi andre her slipper for, uden at vi udenfor plejehjemsmurene af den grund mister muligheden for at forstå de brutale, inkompetente og uværdige levevilkår for de ældre, som klart kommer igennem på lydsporet. 

Blandt de scener, som vi hører meget mere, end vi ser dem, er en kvinde i kørestol. Hun værgrer sig, da en af plejerne vil have hende op og stå, hvorefter tonen med det samme bliver hård og truende. Den ansatte beskylder den ældre for at være strid, for vedkommende ansatte vil hjem og truer herefter med at gå uden at hjælpe den ældre. Scenen ender i løbet af to og et halvt minut med, at den ansatte forlader værelset, uden at beboeren har fået skiftet ble eller er blevet lagt i seng til natten. Beboeren bliver senere fundet indsmurt i afføring og tis.

At der er noget helt galt med nogle af medarbejderne og de seneste års skiftende ledelser på Nørremarken i Køge kan der ikke herske tvivl om. Noget tyder dog på, at dette gale strækker sig længere op i systemerne og helt op på Køge Rådhus, hvor man oprørende nok har reageret med straks at hjemsende den troværdige Anne Andreassen, og hvor Bjarne Andersen, konstitueret velfærdsdirektør, med nød og næppe kan svinge sig op til at kalde de klip, som han forelægges i programmet for ’ærgerlige’, og hvor byens borgmester Marie Stærke, der allerede sidste år blev advaret om, at der var noget galt på plejehjemmet, nu undskylder, at hun ikke har fulgt ordentligt op på sagen.

Men hvad der er om muligt endnu værre end ligeglade ledelser i Køge er, at hvis man kan tro på programmet, så er Køge ikke en enlig svale, for ifølge en aktindsigt, som tilrettelæggerne har indhentet hos Styrelsen for Patientsikkerhed, så har Styrelsen siden maj 2021 udført 138 ældretilsyn på plejehjem i Danmark, og i 27 tilfælde var der så store problemer, at tilsynet endte med påbud, altså hos hver femte plejehjem.

Politikerne afsatte i 2020 1,9 milliarder kroner i en stor velfærdsaftale til ældreområdet. Blandt andet skulle der komme 1.000 nye medarbejdere til ældreplejen.

Men der er fortsat mangel på sosu-assistenter, og Alzheimerforeningens direktør Nis Peter Nissen siger i programmet, at han ikke har oplevet fremgang for de ældre:

”Der er sket rigtig mange ting, men vi kan ikke rigtig se effekten ude på plejehjemmene. Det er, som om det her er en masse fine ord, hensigtserklæringer, nytårstaler, men der sker ikke noget,” siger Nis Peter Nissen, hvis organisation modtager flere klager end nogensinde.

TV2 fortjener ros for sit program, men hvorvidt tilrettelæggerne ud fra det aktuelle og tidligere program kan konkludere, at den danske plejehjemssektor generelt er ved at gå under i forsømmelser og forråelse er forhåbentligt tvivlsomt. Men de af TV2 skildrede forhold af plejehjemskulturen på to vidt forskellige plejehjem er så overgrebsagtige, at programmerne giver grund til en yderligere oprustning af skærpet opmærksomhed, for hvad vi ser og hører er umenneskelige levevilkår for de ældre og mere end uværdigt og uholdbart for et såkaldt velfærdssamfund. Godt at TV2 har gidet at interesse sig for nogle mennesker, som resten af samfundet har tendens til gerne at ville glemme.

Hvad, der desværre heller ikke kan være tvivl om, er, at ´Opråb fra et plejehjem´ vil give vind i sejlene for flere private plejehjem og dermed puste til en yderligere opdeling mellem dem, der har penge til at tilkøbe sig til mere værdige forhold og de knap så bemidlede, der må ’nøjes’ med de tilbud, der er tilbage i den offentlige sektor. Også selv om der givetvis findes adskillige gode og livsbekræftende kommunale plejecentre, som der ikke laves dokumentarfilm om.

TV2 dokumentaren Opråb fra plejehjemmet om Nørremarken i Køge blev sendt torsdag aften klokken 20.35. Den kan nu også ses på TV2 Play.