TV2’s serie om succesrige danskere med psykiske problemer er fortræffelig

 
 
 
 
 

TV: Ni kendte danskere fortæller i ny og stærkt anbefalelsesværdig serie på TV2 om de belastende psykiske sygdomme, som de kæmper med bag de i offentligheden så kendte facader.

Hvert år får 700.000 danskere konstateret symptomer på psykisk sygdom. Nogle af de ramte er kendte og ligner udadtil succeser, men de bærer på skjulte smerter, som vi andre ikke kan se, når de optræder på TV og i andre medier som led i deres faglige karrierer.

Ni af disse danske berømtheder mener nu, at det er vigtigt, at vi taler mere og højere om vores mentale sundhed og om, hvorfor så mange danskere har psykiske problemer. Derfor har de valgt at dele deres egne indre kampe med os andre i TV2’s nye mini-dokumentarserie ´Min skjulte smerte´, som består af i alt tre programmer af hver især knap 30 minutters varighed.  

I seriens første program møder vi blandt andre TV2´s egen tidligere krigs- og mellemøstkorrespondent Steffen Jensen, der fortæller, at han lider af PTSD efter gennem mange år at have dækket blandt andet konflikten mellem Israel og Palæstina, terrorbombningerne i New York 9. september 2001, jordskælv og det arabiske forår i mange år. 

I dag bor Steffen Jensen langt væk fra krudt og kugler på Langeland, hvor han i perioder lider af angst og depression og har det så dårligt, at han end ikke kan komme ud af sengen: 

”Jeg har en familie, der i stor, stor udstrækning accepterer, at jeg nogle gange er hjemme rent fysisk, men ikke er hjemme rent mentalt,” forklarer Steffen Jensen. 

I de første mange år mærkede Steffen Jensen slet ikke, at de voldsomme begivenheder, han var omgivet, af påvirkede ham: 

”Jeg tænkte, at jeg nærmest måtte være biologisk skabt til at dække de dramatiske begivenheder,” erindrer Steffen Jensen, der følte, at han måtte være lavet af teflon.

Men Steffen Jensen var ikke lavet af teflon, og stressreaktionen PTSD begyndte at ramme ham. I de første år tænkte han, at det ville gå over. Men det gjorde det ikke, han blev mere og mere bange, selv om ingen kunne se det på ham. Og siden har han genoplevet krigsrædslernes angst igen og igen. Blandt andet lige før han sover og i drømme, hvorfor han jævnligt holder sig vågen hele natten for at undgå sine tilbagevendende mareridt om krig.

Steffen Jensen, der er en ligeså fremragende fortæller om sine indre kampe, som han er, når det handler om andres blodige krige og skelsættende militære og politiske begivenheder, er i dag glad for, at han ikke er en samvittighedsløs og følelseskold teflonmand, hvilket gør det nemmere for ham at bære sin psykiske sygdom, og han har valgt at deltage i programmet, fordi han ønsker at hjælpe andre med PTSD.

Begrundelser og ønsker som den 44-årige DJ, iværksætter, radiovært og stifter af online magasinet Heartbeat, Le Gammeltoft, istemmer, alt i mens hun konkret og generøst deler sine svære oplevelser med stress. 

”Der er en del ting, jeg ville have gjort anderledes, hvis jeg havde vidst, hvad jeg ved nu,” sige rhun, der håber, at hendes erfaringer vil kunne hjælpe andre. 

Le Gammeltoft er sygemeldt endnu engang på grund af stress og fortæller åbent og ærligt om, hvor svært det har været for hende at erkende, at hun ikke magter alle de krav, der stilles til hende, og alt det som hun gerne ville kunne overkomme:

”Vi bliver nødt til at have en samtale om, hvad det gør ved os, den måde vi har skruet samfundet sammen på,” opfordrer hun. 

Da Le Gammeltoft første gang blev ramt af stress, skulle hun helt derud, hvor hun var svimmel i 24 timer i døgnet, ikke mere kunne sove og heller ikke kunne være sammen med selv sine bedste venner, før det gik op for hende, at der var noget alvorligt galt:

”Jeg håber, at folk der hører fra sådan nogen som mig vil blive bedre til at mærke efter,” siger hun, der også i dag lider af mavesmerter, dårlig søvn og kort lunte.

Programmets tredje gæst, 42-årige Lau Højen, har været en del af den danske musikscene siden årtusindskiftet. Sammen med sit band Carpark North slog han for alvor sit navn fast i 2003 med gennembrudsnummeret "Transparent and Glasslike", som han skrev lige efter et angstanfald, der var udløst af et voldeligt overfald.

 Om sit første anfald fortæller han, hvordan hans puls løb løbsk, at han blev svimmel, mistede tidsfornemmelse, svedte og troede, at han var ved at blive sindssyg. 

Lau Højen kan her 20 år senere fortsat få angstanfald, hvis han føler sig presset. Men efter at have modtaget psykologhjælp ved han nu, at han ikke bliver sindssyg, at det ikke er farligt, og at det går over igen.  

I seriens andet program, der er ligeså stilfærdigt vellykket som det første, fortæller den i dag 27-årige forretningsmand Martin Junker om, hvordan hans konstante angstanfald gennem et år, da han var 23 år, var så ødelæggende for ham, at han flere gange overvejede selvmord, fordi han troede, at hans liv for altid ville være umuligt stå igennem.

At han skulle have en mental lidelse var helt uden for hans forestillingsevne, og da en kollega nævnte angst som en mulig forklaring på, at han hver dag var svimmel, rystede i hele kroppen, havde tankemylder og ikke var i stand til hverken at huske eller købe ind, var hans reaktion: 

”Mentalt galt med mig? Come on! Noget galt med mig, nej. Helt fordumsfuldt,” beretter Martin Junker, der først fik det bedre, da han gik til psykolog, og det gik op for ham, at hans liv ikke fungerede, og at hans ambitioner om at tjene millioner, have den største bil og den fedeste lejlighed, inden han fyldte 25 år, var ikke blot ødelæggende, men også fuldstændig ligegyldige for ham selv og resten af verden.

Også Lisbet Dahl lukker seerne ind og fortæller os om det, som vi ikke kan se på hende, nemlig at hun to gange har været ramt af alvorlig stress, som hver gang vendte op og ned på hendes tilværelse: 

 ”Det kom som et lyn fra en klar himmel og slog mig fuldstændig ud,” fortæller hun om første gang, hvor hun blev indlagt på hospitalet:

”Jeg følte mig som en stor computer, hvor alle ledninger lå i en stor rodet bunke, som jeg ikke selv kunne vikle ud igen. Da jeg havde det allerværst, sad jeg bare med min dyne i sofaen og græd,” fortæller Lisbeth Dahl, hvis hovedbudskab er, at man skal besøge, opsøge og vise omsorg for stressramte og ikke have berøringsangst overfor dem. 

Den tredje gæst er den fortsat hårdt ramte Michelin-kok Jesper Krabbe, der har modtaget to Michelin-stjerner, som har lavet mad til dronninger, prinsesser, prinser og supermodeller, men som blev så syg, at han ikke kunne hælde yoghurt op i en skål til sig selv om morgen eller klippe sine egne negle. 

”Ambition er en langsom gift, men du faldt til sidst.,” citerer han en svensk rocksang og fortsætter: 

”Det, som man ikke kan se på mig, er, at jeg lever med stress, depression og angst. Da jeg havde det værst, kunne jeg ikke gå i bad, jeg kunne ikke stå op af sengen. Jeg kunne kun ligge i sengen og kigge ind i en væg,” fortæller Jesper Krabbe, der i dag lever af at lave mad over bål ude i naturen, som har været hans største hjælper til at få det bedre. 

I det tredje program, som endnu ikke er udsendt, vil seerne blandt andet også kunne møde, danseren og radioværten Claudia Rex, som har OCD, mangemillionæren Anne Kirstine Riemann, som taler syv sprog, men glemmer at børste tænder på grund af blandt andet autisme, samt Jesper Skibby, der fortæller om sin ADHD, der ødelagde 20 år af hans liv.

Det er nogle utroligt fine og fortræffelige programmer, som TV2 her har produceret, og der er grund til at tro, at de med deres fordomsløse og helt sensationsfrie tilgang til mental sygdom vil kunne gøre en stor positiv forskel for de mange mennesker med psykisk sygdom, som i dag stadig oplever stigmatisering i form af fordomme og udelukkelse fra sociale netværk, arbejdsmarkedet og uddannelse.

De medvirkende sætter i den grad sig selv i spil i deres forsøg på at befordre flere af de samtaler om psykiske handicaps og sygdom, som de mener, at vi som samfund har brug for. Både for deres egen skyld, for deres børn som er i forhøjet risiko for at arve deres lidelser samt for alle andres i lyset af, at hver tredje af os får en psykisk sygdom på et tidspunkt i løbet af livet. 

Her og nu har cirka 20 procent af den voksne befolkning symptomer på psykisk sygdom. Og ved som i disse programmer at tale åbent om psykisk sygdom, kan man forhåbentligt aflive tabuer og gøre psykisk sygdom nemmere at leve med. For psykisk sygdom er ikke noget, man skal skamme sig over, lyder hovedbudskabet fra de ni kendte og modige medvirkende, hvis medievanthed medvirker til, at deres meget personlige beretninger går klart, stærkt og meget vedkommende  igennem i de små programmer, hvis budskab er meget større end den lille halve time, som de hver især består af.

Det første program i serien ´Min skjulte smerte´ kan ses på TV 2 Play.

Det andet på TV 2 Play samt onsdag den 05.10 kl 20.50 på TV 2.

Det tredje og sidste fra onsdag 05/10 på TV 2 Play og onsdag den 19/ kl 20.50 på TV 2.