| | | | | |
 

Mikael Persbrandt skal spille overlægen Helmer Jr.

Triers Riget Exodus er nu spækket med svenske og danske filmstjerner

TV: Flere af Sveriges mest populære skuespillere har takket ja til at spille med i filminstruktør Lars von Triers kommende TV-serie om lægevidenskaben og det overnaturlige på Rigshospitalet i København.

Lars von Trier afslører nu, at ud over de danske stjerner Lars Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Bodil Jørgensen, Ghita Nørby, Nicolas Bro, Søren Pilmark og Peter Mygind har også de kendte svenske skuespillere Mikael Persbrandt, Tuva Novotny, Alexander Skarsgård og den dansk-svenske kommende Bond-skurk David Dencik sluttet sig til holdet, som skal spille med i den tredje og sidste sæson af Lars von Triers ”Riget”.

Hvad der helt præcist kommer til at ske i den tredje sæson, der kommer efter, at serien har ligget stille i mere end 20 år, er endnu hemmeligt. Men sikkert er det ifølge produktionsselskabet Zentropa, at søvngængeren Karen, stærkt påvirket af spøgelses tv-serien Riget 1 og 2, søger svar på seriens uafklarede spørgsmål for at redde hospitalet fra undergang. Karen går en aften i søvne og ender på mystisk vis foran Rigshospitalet., hvor portene er begyndt at åbne.

Indenfor murene møder Karen det endelige opgør imellem det gode og det onde, og svenske lægers oprør mod hvad de oplever som danskernes joviale, men arrogante adfærd. Rigets forfatning er skrøbelig, og der hviler stadig en forbandelse over det gamle hospital, hvor det skæve forhold mellem Danmark og Sverige, som startede i de første sæsoner, når nye højder i ”Riget Exodus”, hvor svenskerne på Rigshospitalet har fundet hinanden og sammen etableret samtalegruppen SA (Swedish Anonymous). De mødes i kælderen på hospitalet for i skjul at udtrykke deres frustrationer over danskerne, og som tingene udvikler sig, spirer et oprør i gruppen, fortæller filmselskabet Zentropa.

Det er første gang siden 2014, at den svenske superstjerne Mikael Persbrandt medvirker i en dansk produktion, hvor han nu skal spille overlægen Helmer Jr., som er søn af Stig Helmer – den notorisk dansk-hadende svenske overlæge, som Ernst Hugo Järegård fik udødeliggjort i seriens første sæsoner.  Skuespillerinden Tuva Novotny har derimod gennem mange år arbejdet på begge sider af sundet. I ”Riget Exodus” spiller hun lægen Anna. Den svenske verdensstjerne Alexander Skarsgård, der tidligere arbejdet sammen med Lars von Trier i Melancholia, gæsteoptræder som advokat på Rigshospitalet, en rolle han arver efter sin far, Stellan Skarsgård, som også spillede advokat i anden sæson af ”Riget”. Dansk-svenske David Dencik har også en gæsteoptræden i ”Riget Exodus”, hvor han spiller Bosse, lederen af Swedish Anonymous. Han har vekslet mellem danske og adskillige svenske film og TV-serier i en årrække.

Med Riget Exodus fortsætter og afslutter Lars von Trier sin internationalt berømmede kultserie-klassiker fra 90’erne, Riget, som var banebrydende inden for dansk TV-dramaproduktion, men som også dengang vakte stor opmærksomhed i en lang række andre lande, som købte serien på grund af dens måde at skildre hospitalets administration og personalegrupper på. Serien modtog flere priser og blev solgt i det meste af verden. 

Trier fik aldrig lavet den dengang planlagte tredje sæson. Og selvom han har taget tilløb flere gange over årene, har det kun været lige ved og næsten, og været mere og mere besværliggjort af, at flere af de oprindelige hovedrolleindehavere – som Ernst Hugo Järegård (den svenske læge Stig Helmer), Kirsten Rolffes (Fru Drusse med de synske evner) og Holger Juul Hansen (lægen Einar Moesgaard) – døde. Men nu 20 år senere synes Lars von Trier og hans medforfatter Niels Vorsel at ville lykkes med at skabe fem nye episoder, som vil blive sendt først på platformen Viaplay og hernæst efter en kort periode også på DR TV.