Skip to main content

Serhat Gumrukcu er i dag ikke mere en feteret forsker og behandler. I maj sidste år blev han anholdt og anklaget for at have orkestreret lejemordet på en amerikansk familiefar og forretningspartner, der var i gang med at bevise, at Gumrucku var og er en gemen svindler.

Podcast om falsk læge, som narrede danske rigmænd, er en vild røverhistorie

 
 
 
 
 

PODCAST: En ny dansk podcastserie, som er produceret af netmagasinet Frihedsbrevet, er en spændende og velfortalt røverhistorie om, hvordan en tyrkisk tryllekunstner og alternativ behandler har narret danske investorer ved at udgive sig som læge og international forsker.

Den tyrkiske biotekmillionær og alternative behandler Serhat Gumrucku er hjernen bag den børsnoterede dansk-amerikanske biotekvirksomhed Enochian, som danske milliardærer har investeret masser af millioner i. Men nu er Serhar Gumrucku mistænkt for mord og afsløret som tyrkisk tryllekunstner og ikke den læge, som han ellers påstod, han var. Det fremgår af den nye podcastserie ´Dr No´, som dokumenterer, hvordan den vanvittige og utrolige virkelighed endnu engang kan overgå selv ens vildeste fantasier.

Det tegnede ellers så godt, da den oprindeligt danske biotekvirksomhed Enochian i 2018 blev optaget på den prestigefyldte amerikanske Nasdaq-børs. Optagelsen skete anført af den tyrkisk-fødte Serhat Gumrukcu, som havde præsenteret sig for danske investorer som læge, succesfuld alternativ behandler i Hollywood, topforsker og som det multigeni, der skulle sikre virksomhedens fremtidige succes med cancervacciner og behandlinger mod en række andre alvorlige sygdomme.

Blandt investorerne er blandt andre de kendte og velhavende danske erhvervsmænd Karsten Ree og Ole Abildgaard, der griber dybt i lommerne og investerer for masser af millioner i biotek-eventyret, der den dag i dag fortsat har Pandora-milliardæren René Sindlev som bestyrelsesformand.

I podcasten fortæller Karsten Ree og Ole Abildgaard åbenhjertigt om, hvordan det var René Sindlev, der oprindeligt i 2017 mødte og blev dybt imponeret af Serhat Gumrucku, som han mente lige var manden til at redde den mere end skrantende, lille danske virksomhed, der arbejder på at udvikle en immunterapeutisk kræftvaccine. En virksomhed, de i 2010 havde investeret millioner i, og som skulle have været et indbringende biotek-eventyr, men i 2017 tegnede til at blive en fiasko.

Srhat Gumrucku var den geniale læge og forsker, der kunne redde hele butikken, mente René Sindlev, der hurtigt fik sine to investeringskolleger med ombord.

Karsten Ree troede for eksempel så meget på Srhat Gumrucku og hans løfter om snarlige vacciner mod kræft, at han investerede 60 millioner kroner:

"Når man som jeg har haft både kræft og en blodprop i hjernen, så er man meget modtagelig for mirakler,” forklarer Karsten Ree, der også fortæller, at der ikke var nogen af de andre investorer, som stillede spørgsmålstegn ved Gumruckus løfter om, at han kunne bibringe firmaet banebringende behandlinger.

Karsten Ree og Ole Abildgaard blev endog så tillidsfulde og forblændede, at de ikke kun investerede, men også selv valgte at søge behandling hos Gumrucku i dennes Hollywood klinik, hvor de betalte henholdsvis cirka 1,8 million og 6 millioner kroner for at blive behandlet med blodsugende igler og foster-stamceller:

Men det, der skulle have været en raket til en dollarbestrøet stjernehimmel, er nu faldet til jorden med et brag. Serhat Gumrukcu er i dag ikke mere en feteret forsker og alternativ behandler. I maj sidste år blev han anholdt og anklaget for i staten Vermont i 2018 at have orkestreret lejemordet på en amerikansk familiefar og forretningspartner, Greg Davis, der for egen regning var i gang med at bevise, at Gumrucku var og er en gemen svindler. En mand, der ifølge podcasten hverken har opnået sine påståede tyrkiske og russiske lægeuddannelser i henholdsvis 2004 og 2006, en russisk ph.d i 2018, en ph.d i psykologi i 2010 – eller sine mange alternative lægeuddannelser i Japan, Indien, Thailand og Kina. I stedet er han en tyrkisk tryllekunstner med kunstnernavnet Dr. No samt alternativ behandler – allerede på flugt fra det tyrkiske politi.

´Dr. No´ er en rigtig spændende og velfortalt krimiserie om ikke blot, hvad der formentligt er en ekstremt veltalende og dygtigt selviscenesættende psykopat, men også om en startup- og biotekindustri, der øjensynligt fortsat opererer med det gode gamle Silicon Valley-slogan, Fake it till you make it.

Beretningen om Serhat Gumrukcu er langt hen af vejen allerede dygtigt fortalt i en amerikansk podcast ´Blood Money´ af den undersøgende journalist Cathrine Townsend i sommeren 2022. Den kan høres på iTunes.

Men styrken i denne danske stærkt underholdende serie, som er produceret af netmagasinet Frihedsbrevet, er, at det har været muligt at få Karsten Ree og Ole Abildgaard til at dele ud af deres kostbare erfaringer med Serhat Gumrucku på ondt og godt. Godt, fordi hverken Ree eller Abildgaard mener, at de nødvendigvis har spildt deres i alt næsten otte millioner kroner på hans behandlinger.

Abildgaard fastslår, at han fik det meget bedre, og Ree siger:

”Det var præventive behandlinger, og jeg er her jo endnu, så…”

For selv om Dr. No har været et dyrt bekendtskab, fortæller de nærmest rørende uskyldigt og helt uden at være bitre og sure og gør os derved indirekte meget klogere på, hvor kropumuligt det er at beskytte sig mod mennesker som Gumrucku, der kan lyve og manipulere det blå ned fra himlen, uden at man aner uråd. Selv når man er en dreven investor, og selv når det handler om egne millioner og vakkelvorne helbred.

Hør den og bliv underholdt.

Samtlige udsendelser i serien af ´Dr. No´ kan høres i Frihedsbrevets App for medlemmer. Men de første to udsendelser kan høres gratis på Spotify og Apple Podcasts