Skip to main content

Christian Gerhard Bøving får dagligt henvendelser fra venner og bekendte, der vil advare ham om svindlen, men også fra kvinder verden over, der er skamfulde over at være blevet franarret store pengebeløb, og som står tilbage med knuste hjerter.

Svindlet læge advarer: Pas på jeres fotos på sociale medier

MEDIER: Fotos af alment praktiserende læge Christian Gerhard Bøving er i årevis blevet misbrugt til at kærlighedssvindle kvinder verden over. Nu advarer han andre om at passe på deres billeder - især lægefotos kan være i høj kurs.

Randy Karl er en amerikansk militærlæge med tilknytning til WHO. Han er enkemand, friluftsmenneske, rejser meget med jobbet, og som så mange andre ensomme sjæle leder han efter gode samtalepartnere og – måske? – endda kærlighed. 

Personen Randy Karl eksisterer ikke, men profilen gør, og hver dag kontakter profiler som hans ensomme kvinder og mænd verden over via datingsider og sociale medier. Og nogle gange opstår der en samtale, kontakt, følelser.  

Billederne på Randy Karls profil tilhører Christian Gerhard Bøving, der er alment praktiserende læge, tidligere militærmand, kendt som TV-læge, og som i dag har sin egen hudplejeserie. Fotografierne er stjålet fra nettet og er i årevis blevet benyttet af svindlere til at narre intetanende kvinder i forbindelse med omfattende datingsvindel.

Svindlerne har konstrueret et falsk ID på lægen Randy Karl – med foto af Christian Gerhard Bøving.

Ti års svindel

Det begyndte i 2013, hvor Christian Gerhard Bøving blev gjort opmærksom på en dansk datingprofil, der brugte hans billeder. 

”Siden da er det bare eskaleret, og især i de seneste tre-fire år har det taget fart. I begyndelsen synes jeg, det var så pinligt, jeg var så flov. Jeg delte det kun med mine nærmeste venner, og jeg var nærmest ved at få depression over det, for jeg følte virkeligt, at jeg stod alene med det,” fortæller Christian Gerhard Bøving. 

Han vurderer at have fået lukket omkring 2.500 falske profiler, men nye profiler med hans billeder dukker op hver dag. 

”Jeg fik ikke hjælp af politiet, og Meta (der ejer facebook og Instagram, red) hjælper slet ikke. Det har virkelig været op ad bakke,” siger Christian Gerhard Bøving. 

Han fortæller, at en gruppe tyske kvinder, der har været udsat for svindel, har dannet gruppen Scamhaters United, hvor de forsøger at afsløre svindlerne og advare potentielle ofre. Ved en optælling fandt de for nylig 400 falske profiler på Facebook og Instagram, der var baseret på Christian Gerhard Bøvings fotos.

(link til TV2 indslag om Scamhaters United)

Interessante fotos

Christian Gerhard Bøving tror, at svindlerne har valgt at stjæle hans billeder, fordi han har et nordisk udseende, og fordi han har en spændende profil med mange interesser – billeder, svindlerne kan bruge til at give deres falske karakterer dybde og autenticitet. 

”Jeg har jeg været meget åben med mine profiler, så jeg har desværre været nem at misbruge. Ud over billeder af mig som læge har de stjålet billeder, hvor jeg dyrker kajak, fisker, fra min tid i militæret og fra TV,” siger Christian Gerhard Bøving. 

Det, der rammer ham hårdest, er dog et billede, hvor tyvene har benyttet hans barn som del af deres svindel.

”De fleste falske profiler skriver, at jeg er enkemand, og de bruger et foto, hvor jeg står med min fem-årige datter. Det er virkelig svært opleve, at ens barn bliver brugt som madding,” siger Christian Gerhard Bøving. 

Svindlen fortsætter

Politiet mener, at svindlerne befinder sig i blandt andet Ghana og Nigeria, hvor de baserer deres svindel på kartoteker af stjålne billeder. Og de fisker hele tiden efter nye billeder, de kan bruge i deres svindel.

Christian Gerhard Bøving fortæller, at han bruger en-to timer på svindlen hver dag, og det er en stor belastning. Han får dagligt henvendelser fra venner og bekendte, der vil advare ham om svindlen, men også fra kvinder verden over, der er skamfulde over at være blevet franarret store pengebeløb, og som står tilbage med knuste hjerter. 

”Jeg kan få følelsen af, at svindlerne er ved at overtage mit liv. Jeg har endda talt med to amerikanske kvinder, som var blevet så overbeviste af svindleren, at de insisterede på, at det måtte være mig, der løj om min identitet,” siger Christian Gerhard Bøving.

Svindlerne har photoshoppet et foto, så det for nogle svindelramte kvinder ser ud som om, at Christian Gerhard Bøving sender en kærligheds-note kun til dem.

En advarsel til andre

Christian Gerhard Bøving vil gerne advare andre, så de forhåbentlig kan undgå at ende i samme situation som ham.

”Jeg tror, at jeg har været hamrende uheldig, men det her kan ske for os alle sammen, og det er noget, vi kommer til at være mere og mere opmærksomme på. Svindlerne er skruppelløse, og de viger ikke tilbage fra også at udnytte dine børn,” siger Christian Gerhard Bøving.

Til folk i sundhedssektoren, der er aktive på sociale medier, har han især tre råd:

  1. Vær opmærksom på, hvilke billeder I lægger op, og især hvis I står i sundhedsfagligt øjemed. For en svindler er det godt at have autentiske billeder af en, der står med stetoskop og lægetøj. 
  2. Lægger du billeder op, så overvej at sætte et vandmærke på dit billede (kan laves med app). Det gør billederne sværere at bruge for svindlerne. 
  3. Er du aktiv på sociale medier, så tjek hvem der følger dig. Jeg tjekker alle, der anmoder om at følger mig, og gør en profil mig mistænksom, så sletter jeg med det samme.

Svindlerne opererer på tværs af landegrænser, hvilket gør det svært for politiet at gribe ind. Christian Gerhard Bøving frygter, det er et problem, vi kommer til at kæmpe med i mange år fremover.

”Jeg tror kun vi har set toppen af isbjerget, og desværre tror jeg aldrig, det stopper for mit vedkommende. Mine billeder er ude over alt, og med udviklingen i kunstig intelligens bliver det kun nemmere for svindlerne at snyde folk,” siger Christian Gerhard Bøving.

Times havde for en måneds tid siden en artikel om en enke, som lod sig narre af en person, som brugte fotos af Christian Gerhard Bøving. 

 

Christian Gerhard Bøving - CV

  • Speciallæge i almen medicin og SAR (Search and Rescue)
  • Er uddannet officer og har været udstationeret i Afghanistan og Kosovo. Har desuden sejlet med inspektionsskibe i Nordatlanten, været afdelingslæge for frømandskorpset og har været lægelig ansvarlig på Kongeskibet.
  • Har arbejdet som læge på børneprogrammet ”Bidt, brændt og stukket” og i programmet ”Øen”
  • Står bag hudplejeserien Lucia Care