Niels Them Kjær anbefaler en bog om om industriens metoder til at skabe tvivl om forskningsresultater.

Tobaksforebyggelsens grand old man læser op på Ukraine

KULTUR-TEMPERATUR: Projektchef i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær, er trods sine blot 54 år på vej til at blive tobaksforebyggelsens grand old man. Men lige nu læser han med krigen som bagtæppe mest litteratur om Østeuropa og Ukraine, både aktuelt og historisk.

Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft?

"Lige før jul hørte vi Bachs ’Juleoratorium ’i Domkirken med Copenhagen Phil og Københavns Drengekor. To af mine børn har sunget i Sankt Annæ Pigekor, så jeg er tit til kirkekoncerter.”

Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner?

”På grund af krigen i Ukraine læser jeg for tiden mest litteratur om Østeuropa. I julen har jeg læst ’Stalins køer’ af Sofi Oksanen, men jeg vil især anbefale ’Krigen har ikke et kvindeligt ansigt’ af Svetlana Aleksijevitj, som modtog Nobelprisen i litteratur i 2015. En hurtigere løsning er filmen ’Den Sorte Jord’ fra 2019 – den handler om hungersnøden i Ukraine i begyndelsen af 1930’erne. Og hvis man magter det, så giver ’Bloodlands’ af Timorthy Snyder en indgående forståelse af baggrunden for den nuværende krig.”

Hvilken bog/film/podcast/doku vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for sundhedsområdet?

”Jeg vil anbefale ’Doubt is Their Product’ af David Michaels. Den handler om industriens metoder til at skabe tvivl om forskningsresultater, så de kan fortsætte produktion og salg. I bogen er der mange eksempler fra tobaksindustrien. Det mest berømte eksempel på tobaksindustriens løgne stammer fra høringer i USA i 1994, hvor samtlige direktører for de store tobaksfirmaer under ed nægtede, at nikotin skabte afhængighed.”

Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?

”Jeg er rigtig god til at klappe. Min kone og hele hendes familie er til gengæld meget musikalske. Jeg ville ønske, at jeg også kunne spille et instrument og turde synge højt og klart med på fællessange.”

Niels Them Kjær, 54

  • Projektchef for tobaksforebyggelse, Kræftens Bekæmpelse
  • Har tidligere siddet i Tobaksskaderådet og Sundhedsstyrelsen som projektleder
  • Bestyrelsesmedlem i ENSP (European Network for Smoking and Tobacco Prevention)
  • Cand.scient. og ph.d. i kemi på Aarhus Universitet