Skip to main content

"Min ambition er at kunne spille tredjekornet fra et nodeblad om 5-10 år," siger John Brodersen.

Professor John Brodersen spiller brass-musik sammen med sin kone

KULTUR-TEMPERATUR: Professoren og praktiserende læge John Brodersen, der er blevet Mr. Overdiagnostik i sundhedsdebatten, spiller på kornet, efter hans kone har hevet ham ind i miljøet omkring klassisk messingblæsermusik. 

Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft?

”Jeg var på Det Kongelige Teater og se en musical kaldet ’Op i himmelen’, en fantastisk oplevelse, især på hvad sang og musik angår. Min kone Alexandra (Brandt Ryborg Jønsson., red.) har skuespillerbaggrund, så vi kendte nogle på scenen, og vi er også begge amatørmusikere og kendte derfor også nogle i orkestreret. Den kvindelige hovedrolle Sicilia Gadborg er en stor skuespillerinde, der også kan synge og danse.”

Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner

”Jeg er lige blevet færdig med ’The Crown’, som nok er den bedste TV-serie, jeg nogensinde har set. Hvad musik angår, er der simpelthen for meget til, at jeg kan komme med en enkelt anbefaling.”

Hvilken bog/film/podcast vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for dit fag?

”Jeg vil anbefale bogen ’Overheating: An Anthropology of Accelerated Change’ af den norske professor Thomas Hylland Eriksen, det er interessant læsning for alle, der interesserer sig for vores overophedede klima og sundhedsvæsen. Derudover vil jeg også nævne TV-serien ’Dopesick’, der handler om, hvordan et grisk medicinalfirma gør hundredetusinde af mennesker afhængige af opoider i USA. Her indgår også en praktiserende læge, der selv bliver afhængig af opioid-præparatet oxycontin. Michael Keaton spiller ham fabelagtigt, det er en stor præstation – og det kan jeg sige som en praktiserende læge, der er gift med en tidligere skuespillerinde.”  

Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?

”Jeg er som nævnt amatørmusiker og spiller med i et brassband. Prøver i en høj alder at lære at spille kornet, som er en kort form for trompet, man bruger i den form for orkestre. Min kone har spillet brass-musik længe, og hun har fået mig hevet ind i miljøet. Min ambition er at kunne spille tredjekornet fra et nodeblad om 5-10 år. Musikken, vi spiller, er en form for messingblæser-baseret klassisk musik, der har sin oprindelse blandt arbejdere i de engelske kulminer.”

John Brandt Brodersen, 60

  • Professor, praktiserende læge, Center for Forskning & Uddannelse i Almen Medicin, Københavns Universitet og Forskningsenheden for Almen Praksis, Region Sjælland
  • Forfatter til debat- og lærebogen ´Snart er vi alle patienter’ sammen med antropolog, lektor Alexandra Brandt Ryborg Jønsson