Skip to main content

Anders Beich er trommeslager i funk-soul-bandet Tuff Talk.

Anders Beich er vild med musik

KULTUR-TEMPERATUR: Tidligere formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, har været vild med musik siden studietiden i 80’erne, hvor han var del af bandet Tuff Talk på Panum Instituttet. Den tidligere lægeformand mener også, at indsigt i musik kan overføres til sundhedsvæsenet.

Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft?

”Jeg er vild med musik. Efterhånden, som jeg bliver ældre, foretrækker jeg det i mindre og mindre setups, hvor man kan høre, hvad der foregår, og det ikke støjer og larmer for meget. Jeg hørte for nylig Musikorkestret, der består af Paul Banks, Martin Andersen og Jørgen Lang, i København. Det er en usædvanlig besætning bestående af guitar, violin og mundharpe. Når de spiller sammen, bliver det helt magisk. Musikken er noget folk-blues med spor af både noget amerikansk og noget irsk. Sådan noget hører jeg ikke til daglig, men der er en gennemsigtighed og en opmærksomhed på detaljen, når de spiller. Det er nøglen ind til musikken: At der er mere i det mindre.”

Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner? 

“Det må være Martin Scorseses film om rockgruppen The Bands farvelkoncert, ‘The Last Waltz’. En fantastisk skildring af et orkester, der var stilskabende, og som fungerede som backingband for Bob Dylan, men som også kæmpede med dårlig økonomi og i en periode måtte stjæle i butikkerne for at overleve. Det er en hjertevarm film, der samtidig viser en branche fuld af fristelser og stoffer.”

Hvilken bog/film/musik vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for dit fag?

”’Snart er vi alle patienter’ af professor, praktiserende læge John Brodersen og antropolog Alexandra Brandt Jønsson. Der er ikke nogen, der har skrevet om overdiagnostik på den måde før. At man kan få for meget sundhedsvæsen. Det er vi først ved at fatte. Og når Danske Patienter begynder at tale med om det også, så ved vi, at det er ved at få fat. John har talt om det i mange år og været vedholdende, selvom han er blevet marginaliseret og udskældt. Og det er også en svær øvelse at overveje overdiagnosticering, måske fordi vi har den her hjælpetrang i sundhedsvæsnet. Men vi skal ikke fylde for meget på. Vi skal fordele goderne i stedet for – til hvor der er brug for det. Less is more, det gælder både inden for musik og inden for sundhed.”    

 Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?

”Jeg kommer fra en musikalsk familie og er så vild med musik, at jeg selv har spillet meget. Jeg er trommeslager i et orkester, som også spillede sammen under vores studietid på Panum Instituttet i 80’erne. Vi skal faktisk ud og spille sammen i aften til en fest (interviewet er lavet i fredags, red.). Vores band hedder stadig Tuff Talk, og vi har et funk-soul-repertoire. Et af kriterierne for vores repertoire er, at man kan danse til det, så jeg må medgive, at det faktisk kan larme en hel del, skønt vi stræber efter mindre.”

Om Anders Beich, 63:

  • Praktiserende læge i Nysted Lægehus på Lolland siden 2022. Inden da var han praktiserende læge i 15 år i en praksis på Nørrebro i København
  • Sundhedsfaglig debattør og formand for DSAM (Dansk Selskab for Almen Medicin) fra 2015-2021
  • Medlem af DeepEnd-netværket for praktiserende læger