Danmarks mest magtfulde sundhedsjournalists forsøg på et krea-projekt forbliver ufærdigt

KULTUR-TEMPERATUR: Han er landets mest magtfulde sundhedsjournalist ifølge Dagens Medicins årlige magtkåring. Men som demokratisk indstillet familiefar derhjemme kan det være svært at nå til enighed om byggeriet af et kastanje-hus – hvilket har givet ham nyvundet respekt for de gigantiske hospitalsbyggerier. 

Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft? 

”Det var ude i DR Koncerthuset sammen med min kone, hvor vi hørte Griegs Klaverkoncert og Tjajkovskijs anden symfoni. Som altid sagde vi til hinanden efterfølgende, at det skal vi gøre igen. Sundhedsanalytikeren, der beskæftiger sig med økonomi og organisation, kom op i mig, mens jeg kiggede på strygergruppen. Er det virkelig nødvendigt med så mange violinister? Kunne man ikke hive fem ud og stadig få en lige så flot lyd? Jeg lytter rigtig meget til klassisk musik, det er sublimt og går lige i maven.”

Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner? 

”Alle Kim Leines grønlandsbøger. Jeg er meget fascineret af Grønland, selvom jeg aldrig har været der. Men jeg har store planer om at komme på besøg. Hans beskrivelser af regionen, naturen og menneskets drifter er fantastiske, men grumme. Kim Leine har i øvrigt en baggrund som sygeplejerske, og hans selvbiografiske bog, der foregår på sundhedsklinikker i Grønland, er også utrolig.”

Hvilken bog/film/musik vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for dit fag?

”Professor Lars Iversens ’Kampen for liv – fem danske forebyggelsessucceser’ gjorde et kæmpe indtryk. Her er en stribe cases omkring rygning, vuggedød og kloakering af København, der blandt andet forbinder sundhedsproblemer med økonomiske interesser. I dag har vi et historisk økonomisk råderum, men politikerne følger ikke op på de indsatser over for tobak, som flere regeringspartier ellers havde lovet i valgkampen. Regeringen planlægger skattelettelser for 10 milliarder kroner i stedet for. 16.000 danskere dør af rygning hvert år, og hvad unges druk angår, har Danmark europarekord. Det bliver spændende at se, hvad næste generation af historieskrivere som Lars Iversen vil mene om det.”

Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?

”Jeg elsker kastanjer. Jeg har i mange år haft små børn, men nu er de fyldt 10 og 13, og det er blevet lidt svært med tændstikdyr. Derfor havde vi i efterårsferien allieret os med limpistoler for at bygge et helt hus ud af kastanjer. Det er sjovt at lime med limpistol, men vi nåede desværre kun at bygge murene, da vi blev rygende uenige om, hvordan taget skulle bygges. Derfor er værket nu ufærdigt. Hvis andre har det kunstneriske drive til at tage over, leverer jeg gerne huset. Det står i udestuen i vores hus i Vanløse. Jeg har fået kæmpe respekt for større byggeprojekter under stor demokratisk indflydelse.”

Om Ole Toft, 47

  • Altingets sundhedsjournalist- og analytiker i omkring 15 år, skrev før det om miljø og fødevarer for DR
  • Placeret nummer 43 på Dagens Medicins såkaldte Magtliste i 2023, den næste sundhedsjournalist på listen er Peter Qvortrup Geisling på plads 47 og Politikens Lars Igum Rasmussen på plads 81. Listen er baseret på vurderinger fra et udvalgt panel
  • Delvist uddannet landmand og tidligere udstationeret i Makedonien