Skip to main content

Afdøde Robin Williams: Jeg er ikke mig mere

 
 
 
 
 

DOKUMENTAR: Den amerikanske skuespiller Robin Williams fik efter sin død konstateret den frygtede demenssygdom Lewy body demens. Den gribende dokumentar Robin's Wish viser skuespillerens sidste tid, inden han tog livet af sig selv i august 2014.

Seks år efter, at Robin Williams begik selvmord i sit og hustruens hjem i San Francisco-bugten i USA, fortæller hans enke, Susan Schneider, nu i en dokumentarfilm om sin grundige research for at forstå, hvad det var, der ramte hendes mand knap to år inden hans død, og hvad han oplevede på grund af den sygdom, han led af. Sygdommen Lewy Body demens blev først diagnosticeret under en obduktion, efter at Robin Williams forpint, uforstående og afmægtig valgte at hænge sig i sit soveværelse, kun 63 år gammel.

”Når nogen tager sit eget liv, er der altid noget mere, og denne film handler om dette mere,” forklarer hans efterladte hustru, som i dag er en aktiv lobbyist på vegne af patienter med Lewy body demens. En klinisk diagnose, der selv for speciallæger kan være vanskelig at skelne fra Alzheimers sygdom og Parkinsons sygdom. 

Lewy body demens er en hjernesygdom, der rammer ældre mennesker, uden at lægerne kan sige hvorfor. Sygdommen udvikler sig gradvist på grund af en stigende ophobning af proteiner i kugleformede dannelser kaldet Lewy bodies, ligesom den også medfører mangel på signalstoffer, som hjernecellerne bruger til indbyrdes kommunikation.

Ved de fleste sygdomsforløb sker der en gradvis forværring af hukommelse, overblik, problemløsning og andre mentale funktioner. Patienter med Lewy body demens bliver langsommere og mere træge, både i tænkning og bevægelser. Mange patienter får hallucinationer, sover dårligt om natten og kan ikke skelne mellem drømme, mareridt og virkelighed. Og Robins Wish er en stærk fortælling om en gnistrende, kreativ, succesfuld, livsivrig og overskudsagtig mand, som mærker sig selv forvandles til en fysisk og mental skygge af sig selv uden at ane, hvad der er galt. Og en mand som heller ikke på noget tidspunkt opnår at få kvalificeret hjælp til at forstå, hvad det er, han hver nat og dag kæmper så tappert imod.

”Lewy body demens er en ødelæggende sygdom, der øger angst, usikkerhed og udløser skuffelser," siger Susan Schneider, der i filmen også fortæller, hvordan Robin William havde vanskeligheder med alt i den seneste tid:

”Hans gang var langsom og haltende. Nogle gange kunne han ikke bevæge sig. Det værste var, når han stivnede, fordi han ikke kunne finde ordene, når han talte. Han havde synsproblemer, han kunne ikke vurdere hverken afstand eller dybde. Han hallucinerede, han sov ikke om natten, var deprimeret og led af paranoia. Han forsøgte hele tiden at kontrollere sig selv, men den sidste måned kunne han ikke længere, og så kom det sidste sammenbrud.”

At Robin Williams på alle måder forsøgte at kontrollere og kæmpe mod sin for ham ukendte sygdom fremgår med al tydelighed af dokumentaren, hvor naboer, venner og kolleger fortæller, hvordan de oplevede ikke kun hans sidste tid, men også de to år inden, hvor han indspiller film, laver stand-up monologer for sjov på det lokale egnsteater, motionscykler og forsøger at opretholde gamle og gode ven- og naboskaber. Anstrengelser, som i stigende grad blev for uoverkommelige ifølge kollega, ven og instruktør Shawn Levy, der arbejdede sammen med Robin Williams på dennes sidste film.

”Jeg kan huske, at han sagde: Jeg er ikke mig mere. Jeg ved ikke, hvad der sker med mig. Det er ikke mig mere. Vi lavede optagelser i en måne og så tydeligt, at der var noget galt med ham. Hans hjerne arbejdede ikke længere i samme hastighed. Dens skarphed var forsvundet. Vi var nødt til at ændre nogle scener, så jeg kunne filme. Det var selvfølgelig meget mere arbejde for mig, men jeg ville have gjort alt for Robin ”, fortæller Levy og fortsætter:

”Han led meget under optagelsen af ​​den sidste film. Nogle gange ringede han, ja faktisk mange gange klokken ti om aftenen, klokken to og klokken fire om morgenen og spurgte, om det, vi havde fået i kassen, kunne bruges, spurgte, om han gjorde tingene godt. Jeg var nødt til at berolige ham hele tiden.”

Producenten, David E. Kelley, supplerer: ”Det var som om, at han havde noget inden i sig, der fortærede ham.”

Og Robin Williams blev netop spist op indefra af sin hjernesygdom, bekræfter programmets to medvirkende neurologer, som fortæller både generelt om sygdommen i et sprog, hvor alle kan være med, men også specifikt om Robin Williams, som de siger tilhørte de mennesker, der har en meget stor hjernekapacitet at trække på, hvorfor hans intellektuelle færdigheder fungerede betydeligt længere, end de ville have gjort for de fleste andre. Robin Williams burde med de massive ødelæggelser, som hans hjerne fremviste på scanninger, overhovedet ikke have været i stand til hverken at tale eller bevæge sig ifølge neurolog, Bruce Miller, direktør for Center for Hukommelse og Aldring ved University of California.

Hvorfor Robin Williams Lewy body demens aldrig blev diagnosticeret, mens han var i live, giver programmet ingen forklaring på. Dog fik han diagnosen Parkinsons sygdom ganske kort inden sin død. En diagnose, som han aldrig selv troede på. Dertil syntes han, at han havde det for dårligt og spurgte derfor lægerne om, hvorvidt det ikke i stedet kunne være Alzheimers Sygdom eller måske skizofreni, der ødelagde ham. Om den manglende diagnose siger hans enke:

”Min mand kæmpede mod en dødelig sygdom. Alle områder af hans hjerne blev angrebet af sygdommen. En oplevelse, som fuldstændig fik ham til at falde fra hinanden. Havde han bare vidst hvorfor, havde alt været lettere for ham at forstå. Kan man forestille sig, hvordan han må have følt sig, da han forstod, at hans hjerne gik i opløsning uden at vide hvorfor?"

Ja, det kan man næsten godt efter at have set de mange optagelser med Robin Williams i hans sidste tid, for det er både sørgeligt og skrækindjagende at se hans pludselige og lynhurtige forfald. Man rammes af dyb medlidenhed med ham og hans nærmeste, men også på vegne af de mange andre mennesker med demens, som må lide af denne grumme variant. Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens er Lewy body den 3. eller 4. hyppigste form for demens i Danmark, men man aner ikke årsagen til sygdommen, man har ingen helbredende behandlinger, og man forstår Robin Williams valg til sidst.

Robin's Wish er en meget vigtig og vellykket film, der ikke blot fortæller det meste af, hvad videnskaben i dag ved om Lewy body demens, men som også samtidigt får vist, hvad det var for egenskaber, som Robin Williams besad, og som gjorde ham til en af verdens mest kendte skuespillere og stand-up komikere. Også hans livs mange arbejdssuccesser havde nemlig deres primære udspring i den helt unikt, sprudlende og genialt improviserende hjerne, som vi også møder i filmen, men som til sidst svigter ham så katastrofalt. Anskuet som et populært videnskabeligt værk om Lewy Body demens er dokumentarfilmen mere end fremragende.

Robin's Wish kan ses på TV2 Play