Majbritt L. Engell og Alice Apel Hartwig har skrevet Spis dig i balance med fokus på PCOS, stofskifte og overgangsalder.

Ny bog om hormonel balance og PCO-diæt har kedelige madopskrifter

 
 
 
 
 

BØGER: Kostvejlederne Majbritt L. Engell og Alice Apel Hartwig har begået en velskrevet selvhjælpsbog, som på letforståelig vis formidler, hvordan kvinder med polycystisk ovariesyndrom (PCO) kan hjælpe sig selv til at mindske sygdommens symptomer ved hjælp af en sundere kost og livsstil.

Omkring hver femte danske kvinde i den fødedygtige alder lider af PCO eller PCOS - polycystisk ovariesyndrom, som skyldes ubalancer i kønshormonerne, der kan medføre blødningsforstyrrelser, barnløshed, overvægt, acne, forøget hårvækst eller tab af hår samt en øget risiko for hjerte-kar-sygdom og type 2-diabetes ifølge Majbritt L. Engell og Alice Apel Hartwig, der dagligt arbejder med patienter med PCO/ PCOS, og som nu også sammen har udgivet bogen ´Spis dig i balance´:  

”Hver femte kvinde er i hormonel ubalance. Mange ved det ikke, men de kan se, at vægten driller, fedtet samler sig på maven, humøret svinger, og menstruationerne er uregelmæssige," fastslår forfatterne, der har udvidet bogens målgruppe til også at henvende sig til kvinder med stofskifteproblemer, inflammation, insulinresistens og stress samt kvinder i overgangsalderen, som de mener vil have tilsvarende gavn af bogens råd og tips:

”Døjer du med vægtproblemer, udtalt træthed, humørsvingninger, sukkerafhængighed og mavefedt? Årsagen kan være, at din krop er i hormonel ubalance. Det kan der heldigvis rettes op på, og den mad, du spiser, er et suverænt middel til at bringe kroppen tilbage i balance. Kroppen kan komme i ubalance af mange forskellige årsager, og nogle af de mest typiske problemstillinger, vi ser i klinikken, er problemer med insulinfølsomheden, stofskiftet, overgangsalderen eller PCOS (polycystisk ovariesyndrom),” skriver de og fortsætter:

”Det er også meget typisk, at flere af ubalancerne er til stede i kroppen på én gang. Uanset om du døjer med én eller flere ubalancer, så vil du være udfordret af det og typisk føle dig belastet i hverdagen. Du vil typisk have meget svært ved at komme ned i vægt, og det kan være utrolig frustrerende,” fastslår Majbritt L. Engell og Alice Apel Hartwig, der lover, at livet bliver bedre, hvis man spiser fedt og protein til alle måltider, spiser minimum 400 gram grøntsager om dagen og i øvrigt holder sig til kun at spise de langsomme kulhydrater.

Man kan således godt sætte spørgsmålstegn ved det rigtige i, at bogen i den grad hævder også at være for den udvidede og større målgruppe af kvinder med alskens lidelser, som her stort set her kun eksisterer i slipstrømmen af kvinder med PCO og PCOS uden synderlig megen specifik rådgivning. Det forekommer ikke helt seriøst og har en bismag af i højere grad at skulle tjene til at øge bogsalg og kunder i forfatternes fælles klinik og ikke de symptomramte kvinder.

Til gengæld er bogen anderledes solid, når de to kosteksperter holder sig til at rådgive kvinder med PCO og PCOS, hvoraf mange givetvis vil kunne have gavn af en anden kost blandt andet i form af færre kalorier og for en dels vedkommende også et direkte vægttab – suppleret med flere bevægelser i hverdagen.

Majbritt L. Engell og Alice Apel Hartwig er tydeligvis på hjemmebane, når det handler om PCO, og ´Spis dig i balance´ er ikke bare den rene jonglerkunst med kaninfoder og hulahopringe. Forfatterne opfordrer ofte og gerne deres læsere til  også at benytte sig af det offentlige sundhedsvæsen, når dette er relevant for såvel diagnosticering som behandling, kontrol samt ikke mindst individuel monitorering via blodprøver af om den rådgivning, som bogen giver nu også virker:   

 ”Allerede efter få uger på kostomlægningen oplever kvinder med PCO og PCOS, at deres humør forbedres, at hovedpinen forsvinder, og at de generelt har mere energi, ” lover forfatterne, der samtidig opfordrer til ’oceaner’ af tålmodighed med både krop og vægt:

“At leve hver dag med hormonel ubalance kan være noget af en udfordring. Nogle vil mene, at det handler om indstilling og om, at man bare skal ”tage sig sammen”. Vores erfaringer siger os dog noget lidt andet. At ændre den måde, man lever på, herunder kostvaner, og ikke mindst at holde stilen er ikke så ligetil endda. Faktisk er mange af de mennesker, der omlægger kosten og taber sig, efter et år eller to tilbage ved udgangspunktet,” skriver Engell og Hartwig, der fastslår, at PCO og PCOS er en livslang kamp, hvor man ikke kan ikke slippe tøjlerne ret længe ad gangen i forhold til stress, træning og maden.

Læseren får med bogen masser af konkrete redskaber, som kan bruges til denne kamp for at skabe sunde forandringer i hverdagen. Og Engell og Hartwig, der har en stribe kost- og motionsbøger bag sig, er gode til at forklare, hvad PCO og PCOS er, ligesom de også har godt greb om at kommunikere grundprincipperne for deres PCO-skånsomme kostteorier uden at overkomplicere. Og bogens flittige anvendelse af lister over for eksempel, hvordan man forklarer omverden om sin sygdom til, hvad man kan spise fra de store internationale køkkeners forskellige menukort fungerer også godt.

Blandt de mange værktøjer til en ny sundhedsfremmende livsstil er desuden knap 100 forskellige opskrifter på PCO-venlige retter bestående af morgenmåltider, mellemmåltider, frokost, aftensmad og desserter og lavet med udgangspunkt i en madplan på maksimalt 1.400 kalorier om dagen, sammensat så hvert måltid lever op til forfatternes tanker om de optimale balancer mellem protein, kulhydrat og fedt.

Men hvilke retter, der giver mere glæde og energi, og hvilke der gør mere sur og træt, handler ikke kun om forholdene mellem fedt, protein og kulhydrat, men også om nydelse, smag og behag. Og det kan undre, at Engell og Hartwig fremturer med meget specifikke, ufleksible, småkomplicerede og kedsommelige opskrifter. Som er typiske for genren og tidsånden i selvhjælpsbøger.

At opskifterne bærer præg af manglen på en dygtig koks fornemmelser for de smagsoplevelser, der kunne gøre, at man kunne holde ud at leve af og med bogens opskrifter er ærgerligt. Dels fordi maden tilsyneladende spiller så stor en rolle for de PCO- ramte, og dels fordi ´Spis dig i balance´ ellers er en velbalanceret, pædagogisk formidlet bog fuld af god information og rådgivning for kvinder med PCO og PCOS og deres nærmeste pårørende.

Majbritt L. Engell og Alice Apel Hartwig: ´Spis dig i balance´ er udkommet på Gads forlag og koster 269 kroner

  • Oprettet den .