Digtsamling fanger det største i det mindste

 
 
 
 
 

DIGTE: Peter Laugesen en af Danmarks mest vedholdende og flittige digtere. Han udgav sin første digtsamling i 1967 og har siden udgivet mere end 60 værker. Netop udkommet er det seneste skud, digtsamlingen ”Det ligger på mit hjerte”. Her skriver digteren om glemsel, gentagelser, dødens evige nærvær og alderens frihed.

Bogen er enkel, hvid, tidløs, og ordene folder sig ud på siderne med god plads, ja de nærmest drysser ned ad siden, sætning for sætning; ord for ord. Pladsen omkring ordene genlyder af fravær og giver de velkendte ord en ny tyngde og betydning. Hør dette digt om livet og smerten:

 

alt det
der er væsentligt
alt der er væsen
har andre sider
og drejer rundt
og drejer rundt
og om ikke andet
er det måske
det
der gør ondt

 

Alderen har givet Laugesen en lethed, og i et stort jubilæumsinterview i Kristeligt Dagblad i anledning af hans 80 års fødselsdag sidste år fortalte han om det, livet havde lært ham. Han fortalte om glæden ved børnenes umiddelbare sansning af verden, da de var små, og som han havde lært meget af, og han nød alderens befrielse. Nu behøver han ikke længere bekymre sig om at skulle placere sig selv og skriften i forhold til tiden og de litterære strømninger.

 

Jeg har ingen krav
det var der det begyndte
jeg forkaster alle krav
og der er ingen regler

 

skriver han i bogen. 

I et andet digt fanger han afslutningsvis helt enkelt og uhøjtideligt alderdommens gave med ordene:

 

Vi er unge
og fri som kun
de gamle kan være

 

Så enkelt kan det siges.

Digte bliver ofte fejlkategoriserede som elitære og svært tilgængelige, men Laugesens digte er faktisk det modsatte. Digtene i "Det ligger på mit hjerte" er ofte korte, nærmest på størrelse med et tweet, men med en tyngde og omhu, der kræver mange års mestring. Læser man digtene umiddelbart, og uden at ville vride for meget ud af dem, giver de en nærmest direkte adgang til følelser, stemninger og erkendelser pakket ind i nærmest ingenting. For de mange danskere, der har svært ved at finde tid til læsning i hverdagen, er digte nærmest den perfekte kur. 

Nok er Laugesen oppe i årene, men han er stadig fuld af liv. Således skriver Laugesen afslutningsvist i bogen om sproget og blodet som ”store urolige dyr, der bor i ham”. Må de blive ved med at bo der i mange år endnu.

 

Peter Laugesen: ´Det ligger på mit hjerte´, udgivet af Gyldendal, 2023, 160 kroner hos Sazo

  • Oprettet den .