Hayley Arceneaux er i dag er ansat som assisterende læge på St. Jude Children’s Research Hospitals onkologiske afdeling. Samtidigt med at hun står til rådighed for hospitalets PR-afdeling, som har til opgave at indsamle midler til hospitalets drift.

Bog om kræftoverlevers rumrejse er smart fundraising

 
 
 
 
 

BØGER: Hayley Arceneaux er ikke kun den yngste amerikaner, der nogensinde har kredset om jorden, hun har også været fundraiser for midler til børns cancerbehandling, siden hun var 10 år, og det har hun nu skrevet en meget optimistisk, men også meget amerikansk erindringsbog om.

Da Hayley Arceneaux blev bedt om at deltage i den første civile rummission, ´Inspiration4´ i september 2021, hvor hun højt oppe i rummet sammen med tre andre skulle cirkulere rundt om jorden på en tre-dages mission arrangeret af SpaceX, Elon Musks rumfartsvirksomhed, tøvede hun ikke med at sige ja. Rumrejsen var nemlig mangemillionæren Jared Esaacmans forsøg på at skaffe en milliard kroner til børn med kræft fra børnehospitalet St. Jude Children’s Research Hospital i Memphis, USA.  

Det fortæller Arceneaux i sin netop udkomne bog ´Wild Ride: A Memoir of I.V. drops and Rocket Ships´, der handler om hendes liv med cancer – fra at hun som tiårig fik smadret en idyllisk barndom med en diagnose på knoglekræft, og til at hun i dag arbejder med børn med kræft. Hvis hun da ikke lige suser rundt i rummet og samler penge ind til deres behandlinger.

Hayley Arceneaux’ unge livsfortælling er helt elementært en god skæbnehistorie om et barns og en helt ung piges stædige kamp for at overleve, men også for at få lov til at medvirke til, at også andre børn kan få adgang til hurtige diagnoser, en gratis, god og kærlig kræftbehandling. Sådan som hun selv for 20 år siden fik det på børnehospitalet St. Jude Children’s Research Hospital, hvor hun i dag er ansat som assisterende læge på hospitalets onkologiske afdeling. Samtidigt med at hun står til rådighed for hospitalets PR-afdeling, som har til opgave at indsamle midler til hospitalets drift, så børnenes forældre undgår at få en kæmpe regning efter endt behandling.

Men forfatteren vil ikke blot fortælle os om sit spændende og begivenhedsrige liv, hun vil også have sine læsere til at tro på, at en tilsvarende ekstraordinær tilværelse er mulig alle andre, hvis blot vi møder vores frygt med håb, tro og kæmpe store ja-hatter.  

Selv havde hun aldrig forestillet sig, at hun nogensinde ville komme i rummet og havde heller ingen ønsker herom. Hun var glad og taknemmelig over sit liv efter gennem en årrække at have overvundet sine tilsyneladende dårlige helbredsodds samt fået tilkæmpet sig sit livslange drømmejob på St. Jude Children’s research Hospital, foruden at hun allerede havde opnået at besøge en stor del af de lande og kontinenter, som står på hendes bucketliste.  

Men da invitationen til at tage i rummet som St. Jude-ambassadør og fundraiser kom hendes vej forbi meldte sig, kippede hun straks med ja-hatten og fik sig et liv, som hun kalder større, end hun nogensinde havde kunnet tænke sig frem til.  

Og der kan hilses og siges, at Arceneaux får svunget højt og flot med sin ja-hat. Gennem hele bogen opfordrer hun sine læsere til at kæmpe for det liv, de ønsker, med banaliteter som for eksempel: 

”Du er nødt til at holde fast, for du ved ikke, hvilken stor ting der kan komme og ændre dit liv. Tag chancen, og du vil føle og lære og vokse og blive endnu mere dig. At følge dine drømme kan føre dig til drømme, du ikke vidste, du havde,” skriver hun og fortsætter:

"Det kan være svært at tro, mens jeg er bundet af tyngdekraften på mit soveværelsesgulv, men hvis der er én ting, jeg har lært i min tid på jorden, så er det, at så længe du bliver ved med at sige ja, er alt muligt," hævder Hayley Arceneaux.

En optimistisk tenderende en dristig tone, der går igennem bogen som en rød tråd, men som faktisk er ligeså mega-irriterende, som den er inspirerende. For nok er hun beundringsværdig stærk, målrettet, fuld af gå på mod og vil det gode.

Men med sin overdrevne optimisme, sine gentagne påstande om, at det er kræften, der givet hende sin livskraft, at vi alle kan opnå, hvad vi vil og med ikke mindst hendes iver efter at gøre kræft og især kræftbehandling så spiselig som mulig for donorerne og hermed deres lyst til at komme til lommerne, skriver hun sig langt ind i de især amerikanske cancerorganisationers indsamlingstraditioner smarte fundrasing med glade kræftoverlevere, sløjfer og lyserøde påstande om kræftpatienters selvbestemmelse over kræftsygdommens udvikling.

Alt sammen ud fra devisen, at du er din egen lykkes smed, og at kræft gør stærkere, hvis blot du kaster dig ind i kampen med godt humør, en pæn portion selvskabt robusthed og eventuelt lidt tro på vorherre.

Hayley Arceneaux skrev sin 208 sider lange bog og dens 23 kapitler lige efter, at hun kom tilbage fra rummet. I løbet af otte uger. Næste år vil hun udgive en version for unge og en anden for børn. Men det burde ikke være nødvendigt, for ´Wild Ride: A Memoir of I.V. drops and Rocket Ships´ er skrevet med en lettilgængelig pen, der kombineret med hendes hendes konsekvent positive og upbeat tone bevirker, at bogen allerede nu helt sikkert vil kunne læses af teenagere og andre unge, som måtte have cancer inde på livet.

Til gengæld vil mange voksne læsere givetvis kunne opleve hendes godt nok meget søde, men også naivt ukritiske betragtninger om cancer, død, hospitaler, tidligere medpatienter, sundhedsvæsen, rumfart, familie og kolleger som forbløffende barnlige. I hendes univers er alle helt fantastiske, bortset fra cancer, som hun på sin ikke-voksne måde og trods sin fyldte 30 år karakteriserer med ordene, at hun ’hader’ den.

Og var det ikke fordi, at hun er så insisterende på egne kræfter til at skabe sig verdens mest vidunderlige liv, kan man nemt som læser primært komme til at sidde tilbage med et ønske på hendes vegne om, at hun snart ville vende sit blik væk fra alt, hvad der har med cancer at gøre, inklusiv de indsamlingsbøsser, som hun nu har raslet med i 20 år, og lige siden hun var kun 10 år gammel. Måske man gjorde et barn fortræd?

Hayley Arceneaux: ´Wild Ride: A Memoir of I.V. drops and Rocket Ships´, koster 26 euro på Amazon